Economie

Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” a fost suspendat

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat începând de marţi, 26 septembrie, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Administraţia Fondului pentru Mediu menţionează că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp, potrivit Agerpres.

Instituţia precizează că a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de Dhelectric Systems SRL.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului ”Casa Verde Fotovoltaice”. Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

5 comentarii

  • Eu nu am prins pana acum nici frigidere, nici panouri, nici polistiren , nici baterii, nu am prins nici cazier, nu am putut nici sa mi fac un cont virtual la finante pentru ca nu prea ma pricep la taste, vad mai prost si lucrez in trei schimburi.
    Am stat in baie la leonii 3 minute sa prin 3 panouri fotovoltaice ca au inceput sa mi bata colegii de linie in usa sa ma consoleze cu …dulcolax!!!

    8
    8
  • sper sa il puna pe contestatr sa plateasaca daune, daca se dovedeste ca face dor asa ca sa puna bete in roate. Iar daca are dreptate sa plateasca aia de au gresit!!! tinem pe tus un program atat de important fiindca cineva are chef de joaca .

    13
    5
  • Motivul real al suspendarii nu are legatura cu anuntul oficial. Este numai un pretext! (Altfel s-ar fi suspendat numai local si nu la nivel de tara!) In fapt , „fenomenul” e scapat de sub control. Retelele de distributie nu sunt pregatite pentru a prelua orice cantitate de energie produsa de prosumatori. Multi s-au gandit sa „faca bani” din aceasta afacere. Acest lucru da batai de cap firmelor de distributie care trebuie sa mareasca sectiunile conductoarelor , sa inlocuiasca transformatoarele existente etc. etc in timpul sezoanelor favorabile si invers , sa le repuna pe cele inlocuite anterior , in perioadele cu insolatie redusa. Toate acestea necesita imprtante resurse financiare (adica , bani!) care nu prea sunt.Ar fi multe de spus pe aceasta tema. (In Ungaria , de pilda , nu se mai pot monta panouri fotovoltaice in zonele cu retele , acestea fiind deja „suprasaturate”!) Prin modul de aplicare al legii s-au creat discriminari intre zonele tarii , intre solicitatori/potentialii beneficiari si evident intre asa-zisii instalatori de panouri fotovoltaice. In mod sigur se vor aduce modificari in legislatie care sa indrepte greselile facute de reglementator(ANRE). Dupa parerea mea , in viitorul apropiat , se vor putea monta panouri solare pentru uz casnic la prosumatori , numai in jurul puterii maxime absorbite , ca medie lunara sau anuala. Adica in jur de 2-3 Kw , pentru „omul de rand”, altfel spus nu vei mai putea face multi bani dar iti vei micsora factura la curent. Cred ca va disparea sau se va modifica substantial si articolul din lege care permitea prosumatorilor sa preia energie din retelele distribuitorilor timp de 24 luni in contul celei livrate in sezonul cu insolatie puternica. Evident (pentru cine intelege) , nu era echitabil ca distribuitorii sa faca acest mod de schimb comercial total dezavantajos. Exceptiile (ca intotdeauna) se vor rezolva prin diverse artificii care inseamna tot coruptie…Ma opresc aici.

    28
    4
  • La noi totul este original.
    De ce sa ne fie bine cand poate sa ne fie rau?
    In restul Europei companiile de energie merg la consumator persoane fizice si le propun instalare de panouri fotovoltaice cu conditia ca beneficiarul sa ramana client al respectivei companii o perioada de timp. Dar consumatorul nu achita nimic. Doar un angajament,
    Totul „Atit de simplu”.
    Si traim in aceeasi Europa de pe Terra.
    La noi totul ” Atit de complicat”.
    Suntem o tara esuata.
    Si altii au problemele lor, dar parca omul cetateanul de rand este respectat.
    Cei care au majoritate au painea si cutitul ne amagesc doar cu vorbe.
    Nu stim daca alegerile care vin ne vor scoate din acest „vis al bunastarii”

    17
    3
    • 👍🏻
      Fiindcă pentru ei nu e totuna 8 cu 88, lor 8-ul e 8 și 88 e cu totul altceva.
      În 2024 va veni râsul gros și tot acei se vor plânge mai mult care îi vor vota pe toți extremiști și compania, care au ținut țara la modul patinare continuă.

      6
      17
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.