Politică

Proiect de lege: Facilități pentru pensionari în obținerea biletelor de tratament

Senatorul PSD Ioan Deneș a depus, alături de alți colegi, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Pentru a solicita bilete de tratament sau de odihnă, pensionarii trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii o cerere tip împreună cu toate documentele necesare. Acest lucru obligă mulţi pensionari să călătorească distanţe considerabile, uneori zeci sau chiar sute de kilometri, pentru a ajunge la sediile caselor teritoriale de pensii. După ce dosarele sunt aprobate, aceştia trebuie să facă o altă călătorie, la fel de anevoioasă, pentru a ridica biletele. 

Ce spun inițiatorii proiectului de lege:

”Considerăm că pensionarii ar trebui să aibă opţiunea de a depune cererile pentru bilete de tratament sau bilete de odihnă la autorităţile publice locale sau la primăria de domiciliu, şi nu doar la casele teritoriale de pensii. Această soluţie ar fi posibilă în baza unei convenţii între casele teritoriale de pensii şi autorităţile publice locale. Astfel, după aprobarea cererilor, pensionarii ar putea primi biletele direct de la aceste autorităţi, ceea ce ar reduce considerabil efortul şi disconfortul deplasărilor lungi, de multe ori prea dificil pentru aceştia. 

Prin această iniţiativă, urmărim completarea cadrului legal actual astfel încât pensionarii să poată obţine biletele de tratament şi biletele de odihnă fără a fi nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la sediile caselor teritoriale de pensii pentru a depune cererile sau pentru a le ridica. Dacă există un segment al populaţiei care are nevoie de sprijin în acest sens, acesta este cel al pensionarilor, dintre care mulţi au probleme de sănătate sau mobilitate redusă. 

Pensionarii care sunt bolnavi sau au dificultăţi în deplasare se află adesea în situaţia de a nu putea călători pentru a accesa aceste servicii, ceea ce le afectează semnificativ calitatea vieţii. Din acest motiv, considerăm că este absolut necesar să le oferim un suport suplimentar prin acordarea acestor tipuri de facilităţi. 

În funcţie de diagnostic, unii pensionari necesită îngrijire permanentă, ceea ce îi pune în situaţii delicate şi le limitează capacitatea de a face faţă dificultăţilor de mobilitate şi acces. Din acest motiv, considerăm că orice suport care le poate uşura viaţa este binevenit. 

Obiectivul nostru este de a modifica legislaţia pentru a permite încheierea unor convenţii sau protocoale între Casa Naţională de Pensii, casele teritoriale de pensii şi autorităţile publice locale sau primăriile de domiciliu, astfel încât pensionarii să poată depune cererile şi să poată ridica biletele de tratament sau biletele de odihnă direct de la primăria din localitatea lor de domiciliu, evitând astfel deplasările lungi”. 

Ce prevede proiectul de lege:

”Cererile pentru obţinerea biletelor de odihnă şi a biletelor de tratament vor putea fi depuse de către potenţialii beneficiari la sediul Casei Naţionale de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, precum şi la autorităţile administraţiei publice locale / primăria de domiciliu a beneficiarului. Aceasta se va face în baza unor convenţii încheiate între autorităţile locale şi Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, special în acest scop. 

Eliberarea biletelor de odihnă şi a biletelor de tratament balnear se va face prin Casa Naţională de Pensii Publice, cu ajutorul caselor teritoriale de pensii şi al autorităţilor administraţiei publice locale / primăria de domiciliu a beneficiarului. Acest lucru va fi posibil în baza unor convenţii încheiate între aceste instituţii şi Casa Naţională de Pensii Publice, precum şi casele teritoriale de pensii, special pentru acest scop”. 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.