”Vreau să vorbesc despre cum afectează actul de guvernare autorităţile publice locale şi despre indiferenţa cu care sunt tratate proiectele declarate câştigătoare, dar pentru care nu se asigură finanţare. În comuna Şieu Măgheruş am câştigat în 2011 un proiect pentru alimentarea localităţii Arcalia cu apă, canalizare şi staţie de epurare pe un program al Administraţiei Fondului pentru Mediu. În judeţ s-au câştigat pe acest fond trei proiecte: la Lechinţa, Nuşeni şi Şieu Măgheruş. Două contracte au fost semnate, dar nu şi cel al Primăriei Şieu Măgheruş, în valoare de 6,3 milioane lei. Între timp s-a schimbat Guvernul, nu s-a semnat contractul. La toate adresele, AFM ne spune că nu sunt bani şi că atunci când se vor aloca se va semna contractul de finanţare. Acolo avem 864 de gospodării. Stăm şi aşteptăm să vedem dacă se vor hotărî să finanţeze, sau să ne spună clar: nu sunt bani şi nu veţi mai putea semna contractul, orientaţi-vă spre alte axe de finanţare”, a spus primarul comunei Şieu Măgheruş într-o conferinţă de presă a PDL.
El a afirmat că ”autorităţile locale devin din ce în ce mai dependente de autorităţile centrale”: ”A apărut ordinul ministrului care stabileşte procedurile de ocupare a posturilor din administraţia publică locale. Dacă mâine îmi pleacă un om-cheie din Primărie, va trebui să fac zeci de demersuri ca să angajez pe cineva în loc. Consider că este o imixtiune în autonomia locală. Îţi trebuie şase luni ca să angajezi un om. Mă întreb de ce trebuie să trecem prin toate aceste proceduri când toată lumea îşi doreşte o simplificare a birocraţiei în primării. S-a adoptat şi un act normativ cu privire la CAS din chirii, dacă până în august premierul spunea că se va aplica doar la persoane fizice şi doar pentru a compensa TVA-ul scăzut la pâine, actul normativ prevede că toată lumea trebuie să plătească”.
”În acest moment se află la MADR, în plină desfăşurare, lucrările pentru proiecţia noului PNDR. Deocamdată public nu există nimic şi ne aflăm cu câteva luni înainte de 1 ianuarie 2014, când ministeriabilii se vor duce în faţa Comisiei Europene pentru a negocia noul PNDR. A fost un program de succes, din 8,12 miliarde euro, iar până în iulie au fost absorbite cam 5 miliarde. De la minister nu se face nimic public, dar se pare că din 24 de măsuri rămân 14, prioritare vor fi fermele, industria alimentară şi pe ultimul loc infrastructura rurală. Se zvoneşte chiar că s-ar fi dorit renunţarea la infrastructura rurală. Pe PNDR s-au derulat foarte multe proiecte care au contribuit la dezvoltarea judeţului. Se zvoneşte că doar 1,2 miliarde de euro ar mai fi disponibile pe viitorul program PNDR 2014-2020 pentru dezvoltarea infrastructurii rurale”, a adăugat Mititean.
Adaugă comentariu