Actualitate Recomandări

Propolisul și polenul, la mare căutare în această perioadă. La ce sunt bune

Apicultorii din Bistrița sunt căutați mai mult ca în alți ani de cei care vor să se apere de coronavirus cu ajutorul produselor naturiste, la mare căutare fiind tinctura de propolis, mierea cu propolis sau chiar polenul.

”Propolisul îl culeg albinele de pe scoarța copacilor. Este un antibiotic natural, antiviral, antibacterian. Practic, albinele își protejeajă interiorul stupului cu propolis. Cu el se apără împotriva virusurilor. Într-o colonie de albine sunt până la 80.000 de indivizi și vă dați seama că la căldura care e în stup, s-ar îmbolnăvi. Propolisul l-au găsit ele pentru apărarea lor și este foarte bun și pentru sănătatea noastră. Depinde de pe ce e cules, are culoarea mai închisă sau mai deschisă. E o substanță rășinoasă. Noi îl preparăm ca și tinctură. Se dizolvă în alcool de 70 până la 96 și ne apără și pe noi de viruși și de bacterii”, ne-a spus Maria Hiticaș, apicultor membru al Asociației Produs în Bistrița-Năsăud, care vine în fiecare sâmbătă cu produse apicole la piața locală de la Biserica Evanghelică.


O sticluță de 30 ml de tinctură de propolis costă 15 lei, iar una de 50 de ml 25 de lei, concentrația de propolis fiind de 30%.

Maria Hiticaș a mai spus că propolisul poate fi administrat sub formă de picăruri puse pe pâine sau chiar în ceai: ”Se pun cam 15-20 de picături dimineața. Eu prepar miere cu propolis. La un kilogram de miere pun 40 ml de propolis și e foarte bună inclusiv la gust. E o armă bună în lupta cu coronavirusul. În anii trecuți, cei care au consumat miere cu propolis nu au făcut gripă sau, dacă au făcut vreo viroză, a fost o formă foarte ușoară, deci ajută. Anul acesta, aproape toată lumea care vine cere ceva pentru imunitate, cumpără și miere cu cătină, cu propolis. Toate sortimentele de miere sunt bune împotriva virușilor. Avem și polen care, de asemenea, este bogat în vitamine și minerale”.

Propolistul este un amestec de substanţe de consistenţa răşinii, culese de pe cel puţin 20 de specii de arbori, și este pentru stup o adevărată barieră de protecţie. De altfel, cuvântul propolis vine din greacă şi înseamnă „partea dinaintea cetăţii”. El a fost denumit aşa de învăţaţii greci care, observând cum îşi construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia că această substanţă joacă rolul de pavăză împotriva agresorilor externi, propolisul făcând din stup o adevărată cetate. Studiile moderne privitoare la proprietăţile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de ştiinţă: nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și 30 de tipuri de virusuri sunt distruse de propolis, iar proprietăţile sale terapeutice nu se opresc aici, eficienţa sa fiind demonstrată în nu mai puţin de 200 de afecţiuni.

Polenul crud conţine toţi micronutrienţii necesari pentru sănătatea noastră, care de multe ori lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate. Acesta are în compoziţia sa toate mineralele prezente în organismul nostru, dar şi majoritatea vitaminelor şi principalele enzime şi proenzime, alături de multe alte elemente active, vitale pentru sănătatea noastră. Polenul crud reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, majoritatea sub formă de aminoacizi, care se absorb direct în tubul digestiv, fără a necesita un efort din partea organismului. Astfel, el reprezintă o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru vegetarieni sau pentru cei ce ţin post. Compoziţia complexă a polenului crud face din acesta un aliment natural complet, foarte benefic pentru organismul nostru.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS