Actualitate

Proprietarii de păduri: Nu vrem un Cod Silvic ca o vargă. Vrem unul uşor, ca o pană (FOTO)

Proprietarii de păduri, în numele cărora a vorbit Cătălin Tobescu, au anunţat, sâmbătă, în cadrul unei dezbateri pe marginea Codului Silvic că fostul ministru al Pădurilor, Lucia Varga, a promovat un act normativ împotriva proprietarilor de pădure, a administratorilor şi a forestierilor, aşa încât ei cer renunţarea la proiectul aflat în dezbaterea Parlamentului.

Cătălin Tobescu, vicepreşedinte al Asociaţiei proprietarilor de pădure, a spus, în cadrul dezbaterii pe marginea Codului Silvic de la Hotel Metropolis, că fostul ministru al Pădurilor, Lucia Varga, a avut interesul de a promova un cod silvic care să favorizeze concerne internaţionale, unul „împotriva proprietarilor de păduri, a administratorilor, a celor care prelucrează lemnul”. El a spus că toţi aceştia nu doresc un cod silvic „ca o vargă”, ci unul mai uşor, „ca o pană”, el făcând aluzie la numele noului ministru al Pădurilor, Doina Pană.

„Venim după un an şi jumătate în care am avut-o ministru pe doamna Varga, care a fost o adevărată vargă pentru sectorul forestier. Într-un an şi jumătate, doamna Varga nu a reuşit să scoată un ordin de ministru, a făcut numai conferinţe de presă. Astăzi suntem în situaţia de a ne lupta cu un Cod Silvic. (…) Acest Cod Silvic al doamnei Lucia Varga a fost promovat împotriva poziţiilor publice ale proprietarilor de păduri, ale administratorilor, ale Romsilva, ale industriei. Nu înţelegem pentru cine a fost promovat acest Cod Silvic. Avem ceva idei şi ştim cine ar fi beneficiarii principali, accesul la resursă a marilor procesatori prin acea prevedere absurdă: lemnul se vine exclusiv în formă fasonată, regulament naţional de vânzare a masei lemnoase astfel încât marii procesatori să aibă acces la această resursă. Avem deja o firmă care are o poziţie dominantă pe piaţă şi care ar putea să devină, în curând, singurul cumpărător pentru lemnul de rălşinoase din România. Ne luptăm aşadar cu o fantomă de Cod Silvic, iar al doilea lucru reuşit de doamna Varga este ca silvicultura să nu aibă niciun fel de finanţare în Programul de Dezvoltare Rurală”, a spus Tobescu.

El a adăugat că acest lucru reprezintă un “dezastru”. “Proprietarii de păduri sunt în situaţia de a-şi vinde proprietăţile la preţuri derizorii sau de a tăia ilegal masă lemnoasă pentru că veniturile lui sunt între 8-10 euro/ hectar la Romsilva şi 30-40 de euro/ha în administraţia privată. Atfel, un proprietar de pădure are un capital de 8.000-10.000 de euro. Dacă din aceşti bani ai numai cheltuieli, taxe la stat, să aperi pădurea, nu poţi decât să vinzi pădurea. O vând oamenii de bună credinţă şi o cumpără samsarii. (…) Nu ne dorim acest Cod Silvic ca o vargă, ci mai uşurel, ca o pană. Ne dorim un Cod Silvic care să pornească de la principiul constituţional al garantării proprietăţii, al faptului că, dacă vorbim de proprietate, nu poţi impune restricţii proprietarului fără să-l care le pui. În silvicultură, totul e restricţie. Nu ai voie nici să te plimbi prin pădure decât pe acolo pe unde zice cineva. Ne dorim un Cod Silvic mai uşurel aşa. O lege este bună când nu ştii că există. Nu avem nevoie să ştim Codul Penal dacă ne purtăm normal. Dacă am tăiat, plantăm. Ne purtăm firesc faţă de pădure şi cu bun simţ. Nici nu trebuie să ştim că există un Cod Silvic”, a spus Tobescu.

Cătălin Tobescu a spus că o lege e bună atunci când nici măcar nu se simte că ea există, rolul unui act normativ nefiind acela de a împiedica bunul mers al societăţii, aşa cum se anunţa cel promovat de Lucia Varga, fostul ministru nefăcând altceva decât să „pună varga” pe pădure.

„Suntem în total 800.000 de proprietari de pădure în ţară. Trebuie să ne adunăm şi să fim o voce. Propunerea noastră este să se renunţe la proiectul iniţiat de doamna Varga, la cel aflat în Parlament, şi să punem alte baze pentru discuţii”, a spus Tobescu.

În replică, preşedintele CJ, Radu Moldovan, i-a spus că ar însemna să se facă paşi înapoi. „În calitate de fost parlamentar, vă sfătuiesc să faceţi modificările care se impun, dar să nu mergeţi pe ideea retragerii proiectului. Asta dacă vreţi să aveţi o lege nouă şi să nu vă întoarceţi la cea veche”, a spus Radu Moldovan, care, de altfel, a şi moderat, dezbaterea de la Hotel Metropolis.

Primarul din Romuli, Ioan Moniţa, i-a spus Doinei Pană că este „ultima speranţă” în ceea ce priveşte problema Ioan Monita dezbateredespăgubirilor pentru pădurile deţinute de primării în parcurile naţionale. „E o problemă mai gravă decât în timpul comunismului. Ni s-a retrocedat suprafaţa deţinută în Parcul Naţional Munţii Rodnei, plătim pentru paza pădurii. Ce e mai grav e că suntem daţi afară de pe păşuni. Cum să le explic ciobanilor din Romuli că nu mai au voie să păşuneze în Munţii Rodnei? Doamna ministru, vă cer să rezolvaţi problema!. Să dea Dumnezeu să fiţi ministru cât mai mult. Să ştiţi că vă voi face multe vizite la Bucureşti. Nu am îndrăznit să merg la doamna Varga, dar la dumneavoastră vin”, a spus Ioan Moniţa care a vorbit în numele celor 26 de primării care au proprietăţi pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Un cetăţean care s-a recomandat a fi din Bistriţa Bârgăului a luat cuvântul şi a spus că acuzatoruls-a înscris demult în audienţă la Doina Pană, dar consilierii ministrului l-au tot amânat. El a spus că pădurile nu trebuie administrate de ocoale silvice care nu fac altceva decât să jefuiască pădurile grănicereşti, aşa cum sunt şi cele din zona Bistriţa Bârgăului.

Bărbatul l-a acuzat pe Radu Moldovan că „vânează ilegal” în zona Colibiţa unde sunt fonduri de vânătoare, dar niciun vânător. Între bărbat şi preşedintele CJ s-a iscat o adevărată dispută pe tema vânătorii care s-a încheiat cu ameninţări cu acţionatul în judecată venite din partea lui Radu Moldovan. Preşedintele CJ  a susţinut că nu a participat la nicio vânătoare ilegală şi că îl dă în judecată pe bărbat, acesta fiind aşteptat cu probe în instanţă.

În privinţa Codului Silvic, ministrul Doina Pană a spus că i-a plăcut că forestierii îl doresc a fi altfel, „ca o pană”, dar acest lucru nu va însemna un Cod Silvic pe care să nu-l ia nimeni în seamă. „Poate că nu mă veţi iubi până la finalul mandatului”, a spus Doina Pană.

Catalin Tobescu Radu Moldovan Cod Silvic Cod 1 Cod 2 Cod 3 COd 4 Cod 5 COd 6

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.