Vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, Cătălin Tobescu, a declarat la Bistriţa că proprietarii de păduri vor protesta duminica viitoare la Bucureşti întrucât silviculturii nu i-au fost alocate resurse prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Cătălin Tobescu a spus că Lucia Varga a fost “un ministru care nu a susţinut sectorul forestier, iar în PNDR silvicultura nu apare”.
“Silvicultura trebuie să fie acolo pentru că proprietarii de păduri sunt în situaţia de a-şi vinde proprietăţile la preţuri derizorii sau de a tăia ilegal masă lemnoasă pentru că veniturile lui sunt între 8-10 euro/ hectar la Romsilva şi 30-40 de euro/ha în administraţia privată. Ţinând cont că un hectar de pădure are între 200-300 de metri cubi de masă lemnoasă, un proprietar de pădure are un capital de 8.000-10.000 de euro. Dacă din aceşti bani ai numai cheltuieli, taxe la stat, să aperi pădurea, nu poţi decât să vinzi pădurea. O vând oamenii de bună credinţă şi o cumpără samsarii care bagă banii în buzunar”, a spus Cătălin Tobescu.
El a adăugat că acest fenomen alimentează tăierile ilegale.
“Se vorbeşte şi de înstrăinarea terenurilor. Se vorbeşte mult de cele agricole, dar la cele forestiere are aceeaşi gravitate. S-au vândut peste 450.000 de hectare forestiere. În ritmul în care se vând şi la preţurile la care se vând, vom avea proprietari numai fonduri de investiţii străine sau samsari de păduri care le cumpără să le taie şi să le defrişeze”, a spus Tobescu.
El a declarat că, în situaţia în care silvicultura nu va avea finanţare prin PNDR, niciun Cod Silvic nu va salva domeniul.
“Reprezentăm proprietarii de pe 860.000 de hectare, peste 800.000 de proprietari de pădure. Abordarea noastră este ca, în perioada următoare, să arătăm că suntem 800.000 în faţa domnului ministru Daniel Constantin şi chiar la Guvern. Sectorul acesta are şi pondere economică, e şi interes politic. Am lansat o petiţie online cu patru puncte. Cerem oprirea tăierilor ilegale, stop înstrăinării terenurilor la preţuri derizorii, alocare echitabilă în PNDR şi stop concentrării economice şi poziţiei dominante în sectorul forestier”, a spus Tobescu.
Duminica viitoare va fi un congres la Bucureşti al proprietarilor de pădure, urmat de un marş prin capitală.
“Duminică, după congres va fi un marş în Bucureşti prin care încercăm solidarizarea. Bucureştiul are între 10.000 şi 20.000 de oameni foarte implicaţi în proteste şi cu opinie civică. Sperăm să atragem alături de noi aceşti oameni care protestează când e o problemă. După congresul de duminică, vedem dacă mergem mai departe cu pichetarea permanentă a Guvernului şi a domnului ministru Constantin. În fiecare zi, poate timp de o lună vom sta în faţa Guvernului şi îi vom cânta ceva despre păduri domnului Constantin până când o să vrea să stea de vorbă cu noi”, a spus Tobescu.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, i-a răspuns: „Legat de PNDR, eu m-am întâlnit deja cu domnul Constantin, o echipă de la noi lucrează cu o alta de la Ministerul Agriculturii. Cred că sunt două arme importante. Pe de-o parte e vocea dumneavoastră şi nişte preconcluzii ale Băncii Mondiale care o să ne ajute. Probabil o să-l luăm pe premier ca şi arbitru. Eu îl înţeleg şi pe domnul Constantin. E interesat de agricultură, de tinerii fermieri. Aceşti bani nicăieri nu sunt suficienţi la câţi ar trebui. Totuşi, suma care trebuie să vină spre păduri trebuie să fie mai mare şi voi face eforturi în sensul acesta”, a spus Doina Pană.
Adaugă comentariu