”Dacă discutăm despre principala problemă din economia județului, aceasta este: forța de muncă. Legislația este total deficitară. Dacă avem circa 3.000 de locuri disponibile, în același timp plătim cam același număr de șomeri. Sunt anomalii. Punem o presiune extraordinar de mare pe bugetul statului vizavi de faptul că plătim nemunca, iar firmele din județ plâng că nu au oameni. La noi, de multe ori cel care stă în fața porții câștigă mai mult decât un angajat. Beneficiari trebuie să fie efectiv doar cei care nu pot munci. Concedii medicale se dau și când trebuie și când nu trebuie. Anomalii peste anomalii”, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, vicepreședinte CCI la nivel național.
El a menționat că s-au primit de la agenții economici din județ mai multe propuneri de modificare a legislației, care vor fi înaintate parlamentarilor din Bistrița-Năsăud și instituțiilor abilitate.
Printre ele: acordarea de ajutor de șomaj doar celor cărora starea de sănătate nu le permite să muncească, introducerea obligației pentru cei înregistrați la AJOFM să obțină negație doar de la angajatorii care au locuri de muncă disponibile, introducerea prevederii ca șomerii să caute activ un loc de muncă, AJOFM să poată comunica angajatorilor datele de contact ale persoanelor înregistrate în evidențe, neimpozitarea orelor suplimentare, scăderea progresivă a impozitului pe salariile care nu depășesc un anumit prag corelat cu creșterea vechimii, concediul paternal să se acorde doar în condițiile în care mama este angajată, strategie națională pentru repatrierea forței de muncă din străinătate, reducerea muncii la negru, sistem de control al concediilor medicale.
Preefctul Ovidiu Frenț a precizat: ”Vom ruga toți parlamentarii de Bistrița-Năsăud să ne susțină în abordarea acestor pobleme în comisiile de specialitate și apoi în plen dacă va fi cazul unor inițiative legislative. Am ceru imperativ ca acele persoane în șomaj sau post șomaj să fie selectate și îndrumate spre încadrarea în muncă, spre agenții economici, am solicitat o accelerare a selecției persoanelor respective. Sunt de acord că nu e cazul să plătim persoiane care ar putea să muncească”.
Ce propunere ciudată: „acordarea de ajutor de șomaj doar celor cărora starea de sănătate nu le permite să muncească”
Păi care nu pot să muncească din motive medicale, primesc pensie de boală. Somajul nu este pentru bolnavi, invalizi si persoane bolnave. Este pentru persoanele apte de muncă.
Rata somajului in BN este foarte scazută, probabil că nu am avut niciodata asa de puțini şomeri. Rezolvati criza de forta de munca in alta parte:
Varsta de pensionare 65 ani ayat bsrbatii cat si femeile.
Pensionarea la cerere este o problemă pt. piats muncii.
Pensiile speciale desfiintate (sa munceasca psna ka 65 de ani)
Drate concediului de maternitate este de 2 ani (in alte tari este 6-12 luni)
Indemnizatia pt mame trebuie plafonată la 3500 lei (salariul mediu pe economie)
Pensiile trebuie plafonate la 3500 lei (salariul mediu pe economie)
Nu se poate sa ai pensie mai mare decat cei care muncesc !
bine… da ce te astepti de la o gandire comunistoida… confunda marfa cu ambalajul
sa eradicam somerii!!!!!!!!!!!!!!!!!! ca pe vremea lui Ceasca! sa lucrezi pana pici in cap! da patronii de ce ii dau pe oameni afara ma rog??????? nu ei sunt cei care genereaza somajul??? ca isi baga firma in lichidare dupa ce s-au idestulat, ca o baga in faliment si ei raman bogati, ca nu le convine ca nu accepti sa fi sclav?!!! deci nici macar dreptul asta de a fi protejat cat de cat intre doua servicii sa nu il mai avem? Pai domnule Bar sa nu credeti ca asa aparati angajatorii ci de fapt transmiteti intentiile de a face din noi sclavi pe planatii, ca doar liberalismul asta propovaduieste!!!! trebuie clar schimbate unele chestii da nu in halul asta.Pe bune? Gandire de vechi activist transfoemat in ganditor liberal!!!
plecam cu toti din tara sa vedem pe cine mai prostiti burgezilor