Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
Iniţiatorii doresc ”creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului, prin profesionalizarea acestora ca urmare a creşterii atractivităţii şi motivarea specialiştilor din diferite domenii, atât din sectorul public, cât şi din cel priivat, să candideze la alegerile parlamentare”, considerând că ”deputaţii şi senatorii au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă, ca un drept firesc, echitabil şi compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”. Prin proiect ”se elimină discriminarea dintre parlamentari, cărora li s-au tăiat pensiile cu caracter specific fucnţiei, în august 2010 şi celelalte categorii de pensii speciale, cărora li s-au întregit pensiile”. Iniţiatorii mai precizează că parlamentarii ”nu au calitatea de angajaţi, activitatea lor desfăşurându-se în slujba Poporului şi nu a Parlamentului României”: ”Neavând calitatea de angajaţi, parlamentarii nu beneficiază de prevederile articolului 10 din Codul Muncii. Prin urmare, indemnizaţia de parlamentar conform legii 96/2006 nu reprezintă salariu şi la aceasta nu se adaugă sporurile prevăzute în legislaţia muncii, afectând astfel valoarea punctului de pensie”.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii. Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.
Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat.
Pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un parlamentar cu trei mandate. Numărul parlamentarilor care se încadrează în acest proiect este de aproximativ 100.
Propunerea legislativă privind pensiile speciale
Foto: arhivă
” ”La muncă, nu la întins mâna”, le-a transmis deputatul x… celor care își doresc să iasă din Parlament cu pensii mari.
”Partidul R…….. este împotriva pensiilor speciale și a privilegiilor pe care parlamentarii doresc să și le acorde printr-un proiect de lege semnat de 255 dintre aleși”, a spus deputatul X…..
Liderul Partidului R…………. sustine că politica pentru națiune înseamnă muncă și responsabilități, nu privilegii.
”Cine alege privilegiile, înseamnă că nu înțelege sau nu vrea să știe în ce țară trăiește, unde există români cu pensii mai mici de 100 de lei!”, a conchis deputatul x….”
Bravo domnule deputat X…. BRAVO, am zis X si nu am dat numele formatiunii din care face parte ca sa nu ziceti ca promovez pe cineva, dar de hulit parazitii…. o fac, bucuros!!!
Mi se pare firesc ca astfel de functii sa fie remunerate conform importantei pe care o au. Nu mi se pare normal ca un functionar dintr-o primarie sa castige (cu tot cu sporuri) mai mult decat premierul sau seful statului. Numai prin acordarea unei remuneratii echitabile vom putea atrage specialistii spre parlamentul romaniei.
Oricum, la ce scrie in articol, inteleg ca parlamentarii sunt someri? Indemnizatia lor nu figureaza in cartea de munca? Ei nu au asigurare ca orice angajat? daca se duc la doctor platesc din buzunar???
SAU nu le figureaza ca salar tot venitul incasat (birouri, delegatii, diurne, cazari, angajati la birourile parlamentare, masini, soferi, secretare, etc…)???
PROPUN ca la fiecare senator si deputatal Romaniei sa i se dea, la finalizarea mandatului, o renta viagera (cam suma veniturilor totale inregistrate in ultimul an / luna), cate 1 birou la Casa Poporului, cu secretara si sala de sedinte, cate un Rolls Royce in leasing pe 5 ani (care sa fie inlocuit cu unul nou la expirarea contractului initial – clar avansul va fi suportat de bugetul statului, iar masina casata ramane demnitarului) cu sofer+cheltueli decontate, cate 2 agenti SPP sa-i asigure paza, 10.000 lei/luna cheltueli de protocol + locuinta de seviciu, loc de veci gratuit, decorarea cu Steaua Romaniei, bilete in loje la toate meciurile disputate in numele romaniei (de la fotbal la scrima, tenis….etc…)+decontarea tuturor cheltuelilor la clasa VIP (care presupun deplasarea Preainaltului, a secretarei, a soferului si a Rolls-ului la aceste activitati, asigurarea cate unui loc de munca pe viata pentru 10-15 membri ai familiei (aici ramane la latitudinea demnitarului, depinde cat de numeroasa e familia!), iar acesti membrii sa beneficieze de tot ce a beneficiat Demnitarul in timpul vietii, inca 20 de la trecerea in nefiinta a acestuia.
La trecerea celor 20 de ani, acestia vor putea instraina toate bunurile de care a beneficiat demnitarul iar pentru urmatorii 20 de ani vor beneficia in continuare doar de 75% din aceste facilitati – la alegere.
SĂ VĂ FIE RUŞINE, NESIMŢIŢILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mi se pare corecta modalitatea de calcul a pensiilor propuse de catre initiatori. Nu poti sa ajungi la varsta pensionarii si sa ai o pensie de toata jena dupa ce ai avut totusi o functie asa de importanta in statul Roman
Pai da mai crat pentru legile de cacat date si mizeria in care se afla tara noastra DA TREBUIE SA LE DAM PENSII PENTRU LOCUL UNDE NE-AU ADUS! Eu zic mai bine sa le dam o REVOLUTIE!
eu nu ma mir. stiam de nesimtirea lor de mult timp. voi chiar credeati altceva ????
Eu sunt de acord cu pensia parlamentarilor.
Cu un mic amendament : ia pensie speciala doar parlamentarul care a propus o lege ce a fost adoptata si care produce efecte benefice reale pentru romani.
Prezenta zilnica (nici macar aia nu e) la parlament nu inseamna ca si-a indeplinit atributiile de servici.
in ROMANIA SE PLATESC HOTI DE CATRE HOTI SI POPORUL NU ARE NICI O PUTERE
Dacă-i Suciu, de ce să n-o sucească pe placul lor? Dacă-i Pană, de ce să nu i se fâlfâie de noi?
Bineinteles ca au grija doar de ei . Nu de popor ,nu de tara ,nu de scoli ,nu de spitale ,nu de drumuri ,nu de conditii omenesti pentru romani .Stiti ,dragi politicieni ,ca in multe zone exista batrani fara pensii ,fara ajutor social ,fara nimic .Cica au pamant .Cum mai lucreaza pamantul un batran de peste 7o de ani ?
La placinte inainte! In parlament au intrat tot felul de nulitati, care au doar rolul de ridicatori de maini la comanda. Un fel de „yes man”. De altfel exista deja o perceptie ca au intrat in politica indivizi carora nu le-a placut munca. Un exemplu este Banicioiu care la un moment dat i-a spus lui Funeriu că el ştie cel mai bine să scoată dinţi, de parca asta ar fi o mare calitate. Alt caz este Mircea Dusa care a afirmat dupa tragicul accident rutier din Muntenegru ca urmeaza a fi aduse „trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi” reusind astfel sa comita un dublu pleonasm. Un alt tembel pe nume Zgonea- care in urma cu ceva timp vrand sa para interesant s-a dat drept colegul lui …Mihai Viteazul:”Eu sunt din oraşul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească nişte drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează.” Si exemplele ar putea continua. Asadar, cazul prezentat in articol de indivizi carora le pasa doar de ei, nu este nici pe departe unul izolat. Astfel de politicieni nu mai au nici un fel de scrupule. Unii si-au cumparat titluri academice pentru a parveni, iar altii nu s-au dat inapoi de la „furtul intelectual”, practicand cu nerusinare plagiatul in acelasi scop. Asemenea indivizi fara o cariera profesionala sunt in stare de orice.
La cat se fura in tara asta mai conteaza niste pensii ? Cu 18 milioane de euro cat a luat spaga Cocos si Elena Udrea si cu 90 de milioane de euro cat a luat spaga Vanghelie le dai pensiile astea la parlamentari vreo 100 de ani de aici incolo . Daca un judecator care avea salariu 80 de milioane iese la pensie cu 150 de milioane nu mi se pare exagerat sa iei 36 de milioane dupa 3 mandate de parlamentar .
meritati! ciuma rosie va spala creierul cu tva-ul redus ca voi plebea sa va bucurati si sa nu bagati de seama cand ei chiar isi asigura bunastarea pe viata! Ce sa te astepti de la un popor de grataragii burtosi si consumatori de E-uri! Sunteti condamnati la saracie eterna de comunistii romani!
Jenanți. Amândoi.
Așadar cum se numește retribuția lunară a parlamentarilor? Salar sau cum sfântul? Din cât știu orice venit în România este impozabil. Lor nu se aplica CAS-ul? Ei nu sunt obligați să plătească la sănătate la pensii,etc.? Bine că pentru omul de rând este obligatorie plata la sănătate si a perioadei in care nu a avut un loc de muncă, bine ca pt cei care sunt PFA e obligatoriu să plătească la pensii si la sănătate dar ei din salariul lor nu isi pot plăti pt. o pensie privată. Comunisti fără scrupule.
Si ei platesc contributia la stat si cas si pensii si tot. E normal sa isi ia si pensia. De ce va tot alarmati atat.
Pai atunci la ce mai vor aceste indemnizații speciale?
Ne aducem aminte de vorbele unui clasic „PSD” in viata: „Ba nesimtitule, fa nesimtita, sa va fie rusine!”. Sa nu mai spuneti la nimeni ca reprezentati Bistrita-Nasaud. RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEE!
Și tu fă Doino, cu ăsta micu, vă trebe pensie???… de-ar durea neruușinarea, apoi voi doi ați muri înainte de a primi von leuț din ea!
ODA PROSTILOR
De-ar fi sa-i luam pe toti la rand –
Si actualii, dar si fostii -,
Cei mai destepti de pe Pamant
Au fost intotdeauna… PROSTII.
Nu te ruga la ursitoare
Sa-ti faca-n viata ta vreun rost.
Mai bine urla-n gura mare:
„Iubite Doamne, fa-ma… PROST!”
De ce sa tragi ca la galera,
Sa-nveti atatea fara rost?
De vrei sa faci o cariera,
Ajunge numai sa fii… PROST.
In lumea asta cu de toate,
Unde se-nvata contra cost,
Pacat ca nici o facultate
Nu da si diploma de… PROST.
Avem impozite cu carul,
Dar inotam in saracie.
Si ce buget ar avea statul
Dintr-un impozit pe… PROSTIE…
Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
Sa nu-i jignesti, sa nu-i improsti!
O, Doamne, de ne-ar creste graul
Cum cresc recoltele de… PROSTI.
Si-n lumea asta rasturnata,
Unde cei strambi sunt cei mai drepti,
Savantii nostri mor de foame
Si numai PROSTII sunt destepti .
Pt. conformitate:
https://stefanteris.wordpress.com/2013/02/22/actualizare-oda-prostilor-autor-identificat/