Politică

Propunere legislativă privind sistemul public de pensii

La Senat a fost înregistrată o propunere legislativă pentru modificarea art. 168, alin (1), lit. a) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care îi are printre inițiatori pe senatorul PSD Ioan Deneș.

Legea privind sistemul unitar de pensii publice reglementează zonele afectate de poluarea remanentă, în care persoanele beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Această prevedere ar fi trebuit să aibă aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2030. Noua lege a pensiilor prevede că legea respectivă se va abroga în totalitate la data de 1 septembrie 2024.

În anii precedenţi, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetăţenilor care au locuit iî aceste zone de risc major. Soluţia identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localităţile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranţa de viaţă să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activităţi mai puţin nocive. 

Ca urmare, propunerea legislativă are în vedere modificarea Legii 360/2023, în sensul aplicării în continuare a prevederilor cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone cu poluare remanentă. 

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.