Procurorii DNA au început percheziţiile la sediul Direcţiei Silvice şi la locuinţa lui Gheorghe Ivan joi în jurul orei 6.00. Câteva ore mai târziu, se aflau tot acolo, maşinile cu care au venit fiind parcate în faţa instituţiei şi a casei unde locuieşte Gheorghe Ivan.
Contactat telefonic pentru a explica ce se întâmplă, şeful Direcţiei Silvice Bistriţa, Gheorghe Ivan, confirmat prezenţa anchetatorilor. „Da, am percheziţii la instituţie şi acasă. Nu ştiu prea multe. Verifică SC Prosperiy SRL, cea care administrează şi spălătoria Fico’s. Dau documente. Deocamdată nu au ridicat probe. La mine acasă este sediul firmei Prosperity administrată de fiul meu Ovidiu Ivan. Când vom şti mai multe voi spune”, a declarat Gheorghe Ivan.
Joi, în curtea casei lui Gheorghe Ivan din cartierul Unirea erau parcate un Duster cu numărul BN 01 PYN, maşina de serviciu a şefului Direcţiei Silvice Bistriţa, dar şi o maşină de teren marca Nissan cu numărul BN 99 WAW pe care o foloseşte probabil la vânătoare. În toate încăperile erau aprinse luminile.
Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa, Gheorghe Ivan, are din 2005 o firmă care se numeşte SC Prosperity SRL cu activitate în domeniul silviculturii şi exploatării forestiere.În 2005, a fost singura dată în care firma a încheiat anul prost, adică cu pierderi, dar următorii au devenit profitabili. În documente oficiale, firma figura cu sediul pe strada Emil Rebreanu nr. 382, adică în zona în care şeful Direcţiei Silvice Bistriţa locuieşte.
SC Prosperity SRL deţine atestat pentru proiectarea şi/sau executarea de îmbunătăţiri funciare din domeniul silvic, iar din 2009 administrează şi spălătoria Fico’s de peste Podul Budacului. Pentru cumpărarea ei, se pare că firma ar fi făcut un credit de 200.000 de euro. Administrator este Ovidiu Ivan, fiul şefului DS, care însă lucrează ca şi jurist la SC Frasinul SRL; firma omului de afaceri Traian Larionesi, potrivit Topului 150 de firme cu afaceri în silvicultură şi alte activităţi forestiere întocmit de Asociaţia Forestierilor din România, ocupă locul al doilea în clasamentul întocmit pe baza cifrei de afaceri. Cu 83,3 milioane de lei cifră de afaceri (peste 20 de milioane de euro) declarată la ANAF la 31 decembrie 2013 şi cu 239 de angajaţi, Frasinul e de fapt prima societate comercială din ţară la cifră de afaceri şi profit întrucât e devansată doar de Romsilva care e regie de stat şi are 17.000 de angajaţi în toată ţara.
Surse juridice au declarat că joi au loc percheziţii şi la Frasinul.
„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2009-2014.
În cursul zilei de 14 mai 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii situate în judeţul Bistriţa – Năsăud, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, anunţă DNA.
ACTUALIZARE 1
Potrivit unor surse judiciare citate de www.evz.ro, şapte firme din judeţul Bistriţa-Năsăud, printre care şi SC Frasinul SRL Anieş, deţinută de omul de afaceri Traian Larionesi, sunt percheziţionate în acest dosar, în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2009-2014.
Surse judiciare au declarat că anchetatorii ridică de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud documente din birourile directorului general Gheorghe Ivan, directoarei economice Lombrea Adriana, al lui Vasile Titu Albu şi ale unor angajaţi cu atribuţii în derularea achiziţiilor, încheierea şi monitorizarea derulării contractelor.
De asemenea, procurorii anticorupţie fac percheziţii la şapte firme din judeţul Bistriţa-Năsăud, respectiv: SC Frasinul SRL din sat Anieş, comuna Maieru şi punctele de lucru din Anieş şi Năsăud; SC Frasinul Internaţional din Anieş şi punctul de lucru din Ilva Mică; SC Austroforest Internaţional SRL din Anieş; SC Star Gate SRL din Ilva Mică; SC Nol Woodland SRL din Lunca Ilvei şi punctul de lucru din Anieş; SC Prosperity SRL din municipiul Bistriţa şi punctele de lucru din Tonciu, comuna Galaţii Bistriţei şi din Bistriţa; SC CDS Comp-Impex SRL din Rodna.
Anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa omului de afaceri Traian Larionesi din satul Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud, care deţine SC SC Frasinul SRL Anieş, firmă care se ocupă de prelucrarea lemnului şi are fabrici de cherestea la Năsăud, Anieş şi Ilva Mică, au precizat sursele citate.
Percheziţii au loc şi la locuinţele lui Gheorghe Ivan, Adrianei Lombrea şi Vasile Titu Albu, toate din municipiul Bistriţa, precum şi la casa lui Dorel Cârdan, din satul Rodna, susţin aceleaşi surse.
ACTUALIZARE 2
Gheorghe Ivan – directorul general al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, este acuzat că susţine interesele firmelor controlate de Traian Larionesi, primind în schimb foloase necuvenite prin intermediul contractelor încheiate cu firma SC Prosperity SRL.
Firma Frasinul SRL Anieş, a omului de afaceri Traian Larionesi, achiziţiona lemn de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul şefului Direcţiei Silvice, Gheorghe Ivan, o parte ajungând la firma Holzindustrie Schweighofer, arată documente ale procurorilor, din dosarul defrişărilor ilegale.
Gheorghe Ivan, care în perioada martie 2009 – decembrie 2012 a fost la conducerea Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, a decis ca instituţia să exploateze material lemnos în regie proprie, deşi exista posibilitatea ca DS să exploateze materialul lemnos alocat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva pe raza celorlalte judeţe. ”Deşi raţiunea alocării unor cantităţi suplimentare de masă lemnoasă a fost acea a exploatării prin unitatea proprie – SEIRU Bistriţa, din verificările efectuate a rezultat că în perioada 2009 – 2012, din volumul total de masă lemnoasă recoltat, circa 310.389 m.c., numai un volum de circa 25.573 m.c. a reprezentat masă lemnoasă valorificată pe picior. Cea mai mare parte a masei lemnoase recoltate a fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică a încheiat contracte de exploatare forestieră, iar cantitatea de 105.245 m.c. a fost recoltată în regie proprie prin SEIRU Bistriţa”, se arată în documentele anchetatorilor.
Procurorii susţin că Gheorghe Ivan le-ar fi acordat sprijin unor firme – inclusiv prin demersuri la nivelul persoanelor cu putere de decizie din RNP Romsilva şi al şefilor de direcţii judeţene -, astfel încât aceste societăţi să beneficieze de condiţii preferenţiale, legate de calitatea lemnului şi accesibilitate, dar şi de perioade extinse pentru lucrări.
în perioada martie 2009 – decembrie 2012, au fost organizate 26 de licitaţii, existând indicii cu privire la favorizarea anumitor participanţi prin acceptarea unor documente care nu corespundeau din punct de vedere al cerinţelor sau prin acceptarea unor documente cu un conţinut nereal. Una dintre firmele care au beneficiat de sprijinul directorului Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud este SC Frasinul SRL, care exploatează material lemnos în judeţele Bistriţa, Suceava şi Mureş, Gheorghe Ivan primind în schimb foloase necuvenite.
Potrivit procurorilor, SC Frasinul SRL a participat la licitaţia din 23 august 2011, în condiţiile în care înregistra datorii la bugetul general consolidat în cuantum de 202.783 de lei. Anchetatorii au mai stabilit, în urma verificărilor, că au fost nereguli în exploatarea forestieră, în sensul că SC SC Austroforest Internaţional SRL din Anieş – unde joi au loc percheziţii – ar fi exploatat o suprafaţă forestieră mai mare decât cea dată în exploatare în baza contractelor. După ce materialul lemnos a fost exploatat în numele DS Bistriţa-Năsăud, instituţia a vândut buştenii rezultaţi către Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL, dar sub preţul pieţei, înregistrându-se pierderi la nivelul Romsilva. Astfel, în 2013, SC Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL au achiziţionat de la DS Bistriţa-Năsăud aproximativ 30.000 de metri cubi de material lemnos fasonat (în special lemn rotund pentru cherestea clasele de calitate A şi B, la diametre situate între 25 şi 50 de centimetri), la un preţ mediu de 250 de lei/mc.
Anchetatorii susţin că, prin acţiunile nelegale ale lui Gheorghe Ivan şi Traian Larionesi, profitul nerealizat în 2013 la bugetul RNP Romsilva a fost de aproximativ trei milioane de lei. În documentele anchetatorilor se mai arată că SC Holzindustrie Schweighofer SRL a achiziţionat material lemnos de la SC Frasinul SRL Anieş, pe fondul înţelegerilor directe dintre omul de afaceri Traian Larionesi şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac.
În documentele procurorilor se arată că, în cursul lunii octombrie 2014, Dorel Cârdan şi Adriana Lombrea, director economice al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, au acţionat similar pe linia „rezolvării” problemelor privind datoriile pe care le avea SC Frasinul SRL Anieş la DS Suceava, în contextul în care firma trebuia să participe la o licitaţie la nivelul acestei direcţii silvice. Gheorghe Ivan mai este suspectat şi că, în cotextul unui control efectuat de reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Direcţia Regională Oradea, i-ar fi solicitat lui Cârdan să întocmească în fals un contract care are ca obiect de activitate „punerea la dispoziţie a buldozerului şi prestări servicii aferente”, rezultă din aceleaşi documente.
În documentele anchetatorilor se mai arată că, din actul de control încheiat de Corpul de Control al Primului-ministru, membrii Consiliului de Administraţie al RNP Romsilva au adoptat Hotărârea nr. 11/2009 prin care a fost aprobat Regulamentul privind valorificarea prin vânzare a masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către RNP Romsilva, cu depăşirea atribuţiilor şi competenţelor prevăzute în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Romsilva, întrucât era în vigoare Regulamentul de vânzare a masei lemnoase de către deţinătorii de fond forestier proprietate publică către agenţii economici aprobat prin HG 85/2004, care permitea participarea la procedurile de vânzare a masei lemnoase şi a altor operatori economici.
„Prin restricţionarea condiţiilor de participare a agenţilor economici la aceste licitaţii s-a intenţionat favorizarea anumitor societăţi de la care erau remise foloase necuvenite către funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, foloase necuvenite ce erau dismulate prin încheierea unor contracte ce atestau relaţii comerciale fictive”, se mai arată în documentele anchetatorilor.
În baza unor acorduri cadru din 2010 şi 2012, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a încheiat 123 contracte subsecvente. Astfel, cu SC Frasinul SRL au fost încheiate 84 contracte, în valoare de 3.892.130 de lei, cu SC Silvania International SRL – 28 contracte, în valoare de 1.778.908 lei, cu GVC Computers SRL – cinci contracte, în valoare de 465.163 de lei, cu SC Petronevax SRL – trei contracte, în valoare de 183.135 de lei, cu SC Foril SRL – două contracte, în valoare de 50.830 de lei şi cu SC Forest Magap SRL – un contract de 62.640 de lei.
Surse judiciare au declarat pentru Evenimentul zilei că dosarul privind mafia pădurilor de la Direcţia Silvică BN a fost disjuns din dosarul în care foştii şefi ai IPJ au fost arestaţi pentru trafic de influenţă şi luare de mită.
Cristiana Sabău
Să se verifice averile pădurarilor de pe Bîrgău sa vedeți acolo averi făcute 80% din furat şi comisioane. Este strigător la cer cum din salar de 1000 ron au numai masini de zeci de mii de euro vile,terenuri,proprietăți etc.şi nimeni nu face nimic să îi oprească din furat în fiecare noapte cu camioane,camionete sau cărute.
Respect si Felicitari DNA ! Sa va traiasca familiile, si MULTA SANATATE !!! Scapati-ne odata de acesti mafioti.
Sper sa nu fie un foc de paie, sa se mearga pana la capat. Problema nu este numai in judetul nostru, este generalizata. Cred ca numai in judetul Tulcea nu s-au jefuit padurile in rest nu a scaput nici unul.
De la defrișarea copacilor din pădure musai că trebuie trecut la marea defrișare a pădurarilor de către DNA… sunt curios câți scapă…. sincer, cred ca pot fi numărați pe degetele de la mâini!
Astia sunt legati ombilical unu de altu (padurea cu padurarul). Obligatoriu asa va fi, va veni si vremea lor, altfel e circ, abureala, mascarada.
DOLCA, ȚACĂL, POP de la bistrița bîrgăului şpagă şi partiźi preferențiale de ani de zile. Asteptăm investigați şi veti vedea rezultate cercetați firmele care au contracte de zece ani şi au dat şpăgi de miliarde!
Bisrița Bîrgăului e renumită demult în afaceri cu lemn şi şpăgi de sute de milioane la partizile cele mai bune sau făcute la comandă contra unor comisioane care se împărțeau între mai marii comunei.