Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița-Năsăud a realizat o serie de acțiuni pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la chioșcurile alimentare din incinta Liceului cu Program Sportiv și a Colegiului Tehnic Infoel ambele din Bistrița, în urma unei sesizări transmise către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Cu acest prilej, au fost verificați doi operatori economici care își desfășoară activitatea în aceste unități de învățământ.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au oprit temporar prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru una dintre locații, au retras de la comercializare produsele considerate a fi periculoase în valoare de 3.800 lei și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 60.000 lei, câte 30.000 lei pentru fiecare operator.
Abaterile constatate în timpul controlului au fost:
– comercializarea unor produse alimentare care pot fi încadrate în categoria celor periculoase, respectiv produse fără data și ora pregătirii precizată pe etichetă și brânză scoasă din ambalajul original fără termen de valabilitate;
– expunerea spre vânzare de cartofi prăjiți și maioneză, produse care sunt interzise de la comercializare în incinta unităților de învățământ;
– comercializarea de băuturi și energizante și băuturi răcoritoare deși acestea se află pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, listă aprobată prin Ordinul nr.1563/2003
– utilizarea, în incinta chioșcului, a unui echipament pentru prepararea sandwich-urilor calde neigienizat corespunzător, cu resturi alimentare, prezentând urme de rugină pe alocuri;
– comercializarea unor produse de panificație, ambalate în pungi, dar fără a avea eticheta cu elemente de identificare – caracterizare, respectiv denumirea produsului, a producătorului, compoziția, ingredientele cu efect alergen și data limită de consum.
CJPC Bistrița-Năsăud continuă acțiunile de control la chioșcurile aflate în incinta școlilor din județ, pentru a verifica calitatea produselor vândute elevilor, respectarea igienei, precum și tipul produselor alimentare aflate la comercializare, respectiv dacă acestea se află pe lista recomandată școlarilor și preșcolarilor, prevăzută de lege.
”Avem zero toleranță pentru agenții economici care, prin practicile lor, periclitează sănătatea copiilor, fie că vorbim despre efecte imediate sau pe termen lung, operatori care, prin activitatea lor neglijentă, favorizarea dezvoltarea bolilor de nutriție și metabolice, la elevi”, spune Stelian Dolha, comisar șef adjunct CJPC Bistrița-Năsăud.
Foto: CJPC BN
Bai protectia lu’ peste…. Ce draqu pregatire aveti voi ca si ala din frunte de la Bucuresti ca numa la cumparaturi si cartofi prajiti va pricepeti. Astia de la Electrica au uitat de 6 luni sa citeasca contoarele si tarifeaza acum pentru 6 luni tot consumul la pretul de azi, mai marii guvernului numai de compensari vorbesc, iar voi, anpc’r-ul, prindeti cate o friteuza nespalata….. Numa aiureli….pe bune.
De fapt…DNA…ul e aiurea si Curtea de conturi…e ca voi…nimic…numa resturi gasiti.
Nici nu inteleg pentru ce lucrati…ca n-or mai ramane firme mici decat daca is de-ale sefilor din institutii.
Poi daca omul e obisnuit cu chioscuri si magazine facute in balcon…Îl trage ața inapoi.De calitatea serviciilor Aquabis ce parere are OPC? Mai ales ca sunt contracte semnate .