Actualitate Recomandări

Protest împotriva modernizării Pieţei Centrale. Primăria şi CL, ameninţate cu judecata

Proiectul de modernizare a Pieţei Centrale, aprobat în şedinţa Consiliului Local Bistriţa, stârneşte deja primele reacţii. Ionela Alexa, „cetăţean al municipiului Bistriţa”, a transmis, în nume personal, primarului Ovidiu Creţu şi Consiliului Local Bistriţa, următoarea cerere pe care o redăm integral:

Reamintim că, în şedinţa de joi, Consiliul Local Bistrița a dezbătut, Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) pentru obiectivul de investiţii ”Modernizare Piaţa Centrală”. Proiectul a fost adoptat. Municipalitatea dorește să acceseze fonduri europene în valoare de 4,5 milioane euro.

Proiectul prevede amenajări pe 14.276 mp din Piața Centrală, restul suprafeței fiind inclusă în proiectul “Linia Verde” respectiv amenajată recent prin proiectul “Axa Artelor”. Din 91 de arbori luați în calcul pentru această investiție vor rămâne 33, inclusiv castanii seculari, și se vor planta alți 16, vor fi două poziționări pentru scene, mobilier urban, două fântâni circulare și două cu jeturi, dar și un curs de apă, iluminat public și arhitectural, spații cu piatră naturală sau cu agregate compactate. Piața va fi adusă la același nivel de călcare, în sensul în care nu vor mai exista diferențe între partea rutieră și trotuare. Mai multe despre dezbaterile din Consiliul Local aţi putut citi AICI. 

Ce se va realiza în Piața Centrală, potrivit proiectului

 

”- asigurarea continuității spațiului pietonal prin eliminarea parcărilor , a unor amenajări amplasate dezavantajos și prin reorganizarea componentei vegetale;

– în concordanță cu Planul Urbanistic General al zonei centrale, propunerea urmărește pietonalizarea în cât mai mare măsură a Pieței Centrale, pavajul va fi corelat cu cel utilizat pe strada Liviu Rebreanu și cu cel de pe străzile și pasajele reabilitate recent; pe laturile de est și de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare și a celor de urgență, prin intermediul unor zone carosabile pavate

– se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Nicolae Titulescu, George Coșbuc și Gheorghe Șincai;

– traseul actualei străzi Dornei pe latura nordică a pieței păstrează posibilitatea accesului auto/transport publci/ pentru biciclete în piață, inclus într-un alt proiect în derulare (Linia Verde) și care nu face parte din acest proiect;

– se prevăd amplasamente pentru montarea unor standuri ad-hoc pentru expunere și comercializare produse meșteșugărești tradiționale, suveniruri, etc., ca o continuare a acestei activități de pe str. Liviu Rebreanu, cu ocazia diverselor manifestări precum târguri, zilele municipiului Bistrița, etc.

– amplasarea unor piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații;

– amplasarea unui curs de apă integrat în pavaj pe traseul canalului care străbătea piața pe latura sudică;

– amplasarea a două fântâni și cișmele la intrările în piață;

– reorganizarea planațiilor din apropierea statuii Andrei Mureșanu;

– amplasarea a 3 catarge pentru steaguri;

– asigurarea iluminatului stradal, a iluminatului pietonal, a iluminatului de ambianță și ghidaj vizual, a iluminatului clădirilor reper, cu sisteme de iluminat cu aparate cu LED , tip coloană luminoasă;

– amplasarea de mobilier urban: băncile, scunele, mesele și cuburile-tabureți vor fi grupate predominant pe perimetrul și în interiorul fostei incinte fortificate;

– între clădirile bisericii și primăriei se va amplasa o machetă de bronz a nucleului istoric al orașului;

Pe laturile de est şi de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare şi al celor de intervenție, prin intermediul unor zone cu carosabil ocazional (pavate).

Se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Titulescu, George Coșbuc și Gh. Șincai. Traseul actualei străzi a Dornei pe latura nordica a pieței păstrează posibilitatea accesului auto / transportului public/ biciclete în piaţă, este însă inclus într-un alt proiect aflat în derulare (Linia Verde) și nu este parte a acestei documentație.

Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.

Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.

Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.

Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei.

Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.

Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.

Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii”.

11 comentarii

  • Felicitari Alexa Ionela Manuela , aveti tot respectul meu . Primarul Cretu , in netrebnicia ,incearca sa ramana consecvent pentru a justifica cei 150.000 de euro aruncati pe studii aberante . Omul asta e atat de ingust la minte incat vrea sa transforme o Piata Centrala cu multa zona verde intr-un conglomerat de betoane . Basca mai trebuie sa cheltuie si vreo 4,5 milioane de euro pentru anomalia asta . E revoltator ce incearca sa faca nemernicii astia din administratia PSD a municipiului .

  • Or să iasă aceiași tovarăși cu mințile mineralizate, aceiași 10 staliniști care au ieșit astă iarnă să sprijine CIUMA NEAGRĂ SRI-DNA.

  • Mult zgomot, multe petarde, multe entitati(paralele,perpendiculare,etc).In schimb nu prea afli cum se va modifica circulatia auto in zona Dornei,Sugalete, Gh.Sincai,de exemplu.Ce se intampla cu statia de taxi de la Sugalete, etc.Plansele publicate sunt destul de vagi.

    • Circulația pe str. Dornei-Sugalete-Gheorghe Sincai rămâne aceeași. Stația de taxi dispare. Circulația spre str. George Cosbuc și Titulescu rămâne aceeași. Toate locurile de parcare existente azi în piață dispar. Rămân doar 4 locuri de parcare în fața primăriei. Ghiciți pentru cine sunt cele 4 locuri.

  • Ești arbore și te-a ciuntit primarul, așa că reacționezi. Nu poți rămâne indiferent, deci răspunzi. Pe unde te-a străpătruns ferăstrăul mecanic dezvolți rapid barierele transversale cu care astupi vasele conducătoare, pe rând. Trebuie să produci urgent lăstării regeneratori, să lupți frontal, cu toate inelele tale, ca să nu te dovedească praful invizibil al ciupercilor atunci când vântul îți bate drept în cioplaj. Dinspre centru împingi razele prelungi, verticale, ca să obții placa subțire necesară localizării rănilor foarte recente. De s-ar țese mai repede coaja cea nouă peste porțiunile vătămate. De s-ar mai domoli și bacteriile. Că te-a lăsat fără platoșa protectoare, hoțomanul, iar acuma, după ce te-a modificat estetic și chimic, explică lumii c-a făcut acest lucru numai spre binele tău. De tânăr erai spoit en gros, ca să fii apărat de furnici și buburuze, pesemne, cu toate că varul politic arde la noi, mult prea des țesutul vital dintre coajă și lemn. Te-a gâtuit cu sârmele iluminatului public, ca să-ți sporească fotosinteza, probabil. Aveai portul frumos, natural, iar el te-a transformat și adaptat după gusturile sale până te-a epuizat. Ce-ar spune cetățenii acestui oraș dacă într-o bună zi necuvântătoarele ar plasa, prin imitație, potcoava struțului african în pliscul edilului-șef, ori dacă l-ar îndoi de mâini și de picioare ca să devină rotund, oval, roș-albastru, precum ouăle de dinozaur, la Paști? Tu nu te lași, că ești arbore. Chiar dacă unul ghilotinat de către domnul primar.

  • Vrem referendum, poftim! Sa vedem si noi idiotii care voteaza sa se taie copacii, mai ales ca nu mai e nimeni cu ochii pe ei, sa vada daca executa ordinul!
    Ahh, sau poate cei care au livada/curte vor vota, ca trebuie si aia intretinuta cumva cu banii prin firmele de partid…

  • Modernizarea pieței centrale a Bistriței va fi unul dintre cele mai ineficiente proiecte făcute vreodată în Bistrița. Nu numai că se aruncă milioane euro pe un proiect care distruge unul din puținele locuri frumoase și sănătoase în Bistrița dar va ține piața în șantier cel puțin 3 ani . În urma acestui șantier e posibil să crape sau chiar să se dărâme pereții caselor vechi din piață, case construite fără fundație, pe balastul pe care constructorii îl vor destabiliza.
    Dacă pârtia de schi nu ne deranjează că e ineficientă fiindcă e la marginea orașului, aici o să auzim buldozerele și o să înghițim praf din plin în acești 3 ani. Nu-i invidiez pe cei care locuiesc în apropiere pentru că o să aibă mai mult zgomot, praf, și lipsă de locuri de parcare căldură după această așa-zisă ”modernizare”. Iar după 4, 5 ani vom căuta să plantăm din nou alți copaci și vom înierba la loc suprafețele cu alți bani, bineînțeles.

  • da, e perfect democratic ca un taran imbecil ales de 15% din numarul total de alegatori sa considere orasul ca pe tarlaua muma-sii.
    în schimb, ca sa-l putem trimite înapoi la muma-sa trebuie validat un referendum cu un numar de voturi mai mare decât cel prin care a ajuns primar.
    perfect democratic, nu?

  • Ioane gura de … .ur! Stai tu 2 ore in soare in piata! Du-te in Piata Mica si stai langa fantana, sau la umbra unui gingkobiloba plantat odata cu piatra, da nu la umra unui tei care inca mai rezista! Fa o baie in santul ala plin de alge si rahaturi si apoi ….taci! Asa o sa ai si in cea centrala.
    Băăă….esti nebun!?

  • Felicitari bistritencei noastre ! Om de mare calitate care a inteles foarte bine rolul mediului inconjurator in viata noastra. Stimata doamna nu o sa fiti singura in demersul d-vs. Se vor alatura si VERZII si multi altii. Impreuna vom reusi sa demonstram si sa aratam in instanta cate legi incalca onorabila primarie. In toata EUROPA nici un alt stat, primarie, administratie nu si-ar permite o asemenea abordare cu incalcari de sapte (7) legi, din care cinci(5) de MEDIU.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.