ACTUALIZARE ”Societatea civilă propune soluţii durabile pentru gestionarea deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud. Locuitorii județului Bistrița-Năsăud și organizaţiile semnatare, active în domeniul protecţiei mediului, dezvoltării durabile şi drepturile omului vă solicită prezența în cadrul adunării publice “Soluții durabile pentru gestionarea deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud”, care are ca scop manifestarea publică în legătură cu:
Acoperirea și stoparea depozitării în celula I a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor Tărpiu, ca urmare a gestionării necorespunzătoare din ultimii 2 ani;
Constituirea de urgență a unui Consiliu Consultativ (care să implice cetăţeni, reprezentanţi ai sistemului informal de reciclare, angajaţi din administraţie, consilieri locali si județeni, experți, operatori de salubritate, reciclatori, firme locale, organizații non-guvernamentale) care să participe la punerea în aplicare a strategiilor, care să evalueze etapele critice, să redefinească termenele limită, să programeze şi să faciliteze implementarea soluţiilor. Este vitală transparența decizională cu privire la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud pentru ca proiectul să funcționeze mai eficient și să poată fi efectiv implementat;
Stoparea poluării cu levigat a pânzei freatice și a apelor de suprafață din zonă prin verificarea și asigurarea unei bune funcționări pentru stația de tratare prin osmoză inversă;
Compostarea deşeurilor organice, biodegradabile, atât în zona urbană, cât și în cea rurală, la sursă pentru a nu mai fi necesar transportul inutil la CMID Tărpiu. Studiile arată că deșeurile municipale și asimilabile constau în proporție de peste 50% în materie organică, biodegradabilă, care poate fi valorificată prin compostare;
Utilizarea stațiilor de transfer (platforme temporare de sortare intermediare) pentru depozitare intermediară, care ţine sub control ceea ce ajunge în rampă, poate fi eliminată aproape în totalitate depozitarea în rampă.
Implementarea sistemului PAYT – „plăteşti-pentru-cât-arunci” prin taxarea doar pentru deșeurile reziduale/mixte/fracția umedă eliminată de cetățeni, ceea ce va motiva cetăţenii să arunce mai puţin, va încuraja colectarea selectivă şi va penaliza producerea deşeurilor mixte. Solicităm GRATUITATE pentru colectarea deşeurilor biodegradabile şi reciclabile.
Solicităm interzicerea prin HCL a construirii de incineratoare de deșeuri, fără sau cu recuperare de energie, întrucât incineratoarele au un impact negativ major asupra sănătăţii publice, economiei locale şi mediului înconjurător”
Lansarea unei campanii de informare și educare a cetățenilor cu privire la separarea la sursă, prevenție și compostare a deșeurilor biodegradabile;
Evenimentul autorizat va avea loc joi 25.08.2016, între orele 10.00 – 13.00, la “groapa de gunoi” din localitatea Tărpiu, comuna Dumitra. Cu această ocazie se va da citire unui Memoriu de revendicări, document care va fi comunicat ulterior presei, administrațiilor publice și instituțiilor de resort.
Vor fi prezenți locuitori și fermieri din localitatea Tărpiu și zonele învecinate, reprezentanți ai instituțiilor de profil locale și ai companiilor private care gestionează deșeurile pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, specialiști de mediu, reprezentanți ai societății civile și ONG”.
Semnatari: Daniel NIMIGEAN, Florin Ioan ȘUTEA, Gabriel Abel BUTUZA, Cristian Gabriel LEANCĂ, Rodovica MUTI, Rețeaua/Coaliția Zero Waste România formată din peste 30 de ONG-uri și grupuri locale, Asociaţia G.A.L. pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș “RURALIS”, Asociaţia pentru Democrație și Liberalism ADEL – Bistrița, Partidul Verde – filiala Bistrița-Năsăud, Autoritatea Națională de Combatere a Braconajului și Poluării, Fundația Alfa și Omega – Tărpiu
ȘTIREA INIȚIALĂ O adunare publică autorizată unde localnicii și nu numai vor acuza ”gestionarea necorespunzătoare a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor, utilizarea de soluții depășite pentru gestionarea deșeurilor, cu impact negativ asupra populației locale, interzicerea dezvoltării de capacități de incinerare a deșeurilor, cu sau fără recuperare de energie” va avea loc joi 25 august, între orele 10.00 și 13.00, în satul Tărpiu, se arată în evenimentul creat pe Facebook.
”Scopul adunării publice autorizate îl constituie manifestarea în legătură cu modul de gestionare necorespunzător a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor din localitatea Tărpiu, lipsa de transparență din partea instituțiilor și a beneficiarului cu privire la planurile de dezvoltare a acestuia, proiectarea și construirea de noi capacități de depozitare a gunoiului în gropi, incinerarea gunoiului și dezvoltarea unei stații de tratare mecanico-biologică a gunoiului pe actualul teritoriu al Centrului Integrat de Management al Deșeurilor la Tărpiu, Bistrița-Năsăud”, este explicația de pe Facebook.
”Dacă e bal, bal să fie! Se pune de o răscoală la Tărpiu. Locuitorii Tărpiului cer expulzarea Vitaliei care gestionează groapa de gunoi. Mirosul și colectarea haotică i-au adus în pragul disperării!”, spun Cristian Țetcu și Marius Rus de la Partidul Verde.
Din 2013, de administrarea depozitului de la Tărpiu se ocupă SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă controlată de Octavian Morariu. Contractul de delegare a administrării depozitului de la Tărpiu are o durată de 20 de ani, operatorul obligându-se să plătească o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia altor trei alveole. Cuantumul redevenţei pentru fiecare an – 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an.
Ovidiule….esti apolitic….afirma-te! Ia taurul de coarne si decide! Ai putere….taie in lingai! Baga cutitul in ei…ca la Revolutie!!!!
E momentul ca un om sa arate ca are coaie! Ovidiu poti fi etoul judetului…. nu.i lasa pe Tetcu si alti nimuruci sa o faca… in acest moment judetul are nevoie de un EROU…
E apolitic la naiba . Ovi Frent e PSD-ist pana dincolo de maduva oaselor si obedient lui Radu si lui Dancu pana in panzele albe .
Fara bataie nu are farmec.
Treaba ii ca acuzam pe primarul Cretu dar eu nu inteleg asta este treaba primariei Bistrita sau de judet ?
Contractul la semnat primarul sau cine conducea judetul in acel moment?
Alt lucru il comenta cineva ca o sa fíe Bistrita cel mai insalubru oras din Europa eu zic ca este incepand de la cetateni casi nimeni nu stie recicla sau nu vrea au fost greve in Europa de saptamana dar nu sunt situatile asa de grave cand lumea are sa arunce doar gunoiul menajer cateva saptamani sau sa se colecteze gunoiul ca in occident marti carton, miercuri plastic , vineri sticla si metal iar daca cineva arunca o baterie la gunoi sa fíe amendat ( ca in occident )
Asa o sa fíe un judet curat nu astupand neamurile unora cu tot ce se poate
Sanatate
Ovidiule ; soc. civila te asteapta si pe tine sa iei pozitie fata de administratia care te prosteste.