Părinții elevilor din comuna Șanț au continuat să protesteze împotriva întoarcerii la școală a profesorului Vasile Maternik, condamnat în primăvara acestui an la patru luni de închisoare cu suspendare şi 30 de zile de muncă în folosul comunităţii, după ce, în 2017, a bătut doi elevi la şcoală în aceeaşi zi, respectiv un copil de 11 ani şi o adolescentă de 13 ani.
În timp ce zona a fost împânzită de jandarmi, iar Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a trimis inspectori să aplaneze conflictul, deputatul USR Cristina Iurișniți sesizează Avocatul Poporului.
Până la urmă, se pare că profesorul a decis să intre în concediu medical până la primăvară.
”Îmi exprim revolta şi solidaritatea deplină faţă de protestele părinţilor din Șanţ împotriva pseudo-profesorului de sport Vasile Maternik care începând cu 2012 a agresat şi violentat mai mulţi elevi, acesta fiind condamnat în instanţă la 4 luni de închisoare cu suspendare. Acum acest agresor s-a întors la şcoala din Șanţ unde este titular, dar din punct de vedere educaţional, pedagogic şi moral acest om cu un profil psihologic şi comportamental deviant nu mai are ce căuta la catedră, el punând în pericol siguranţa, integritatea fizică şi psihologică a copiilor pe care trebuia să îi educe nu să îi trateze cu violenţă fizică şi verbală. Este absolut uman şi firesc ca părinţii revoltaţi să protesteze pentru siguranţa copiilor lor împotriva unui om cu o condamnare penală pentru purtare abuzivă!”, a declarat Cristina Iurişnţi.
Deputatul USR a trimis, în calitate de parlamentar, membru în Comisia de învăţământ şi preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse, Avocatului Poporului o sesizare cu privire la situaţia de la Șanț. Totodată, ea anunță că va supune atenţiei publice o modificare necesară a Legii 1/2011 şi a Statutului cadrului didactic, astfel încât la catedră să se limiteze accesul persoanelor cu probleme psihologice sau care au cazier: ”Astfel de oameni nu mai au ce căuta la catedră, să modeleze şi să formeze copii, fiind din start un pericol pentru aceştia. Este absolut urgent ca un examen psihologic şi psihiatric să fie obligatorii la intrarea în sistemul de învăţământ, iar apoi periodic, tocmai pentru a asigura calitatea resursei umane, absolut esenţială în sistemul de educaţie”.
Între timp, la Șanț, părinții continuă să protesteze, conform unor imagini postate pe Facebook pe jurnalistul Radu Sârbu:
M-am uitat la video și nu se înțelege nimic. Vorbesc toți odată, țipă, e haos.
Ce trebuia făcut?
Protestatarii ar fi trebuit să-și desemneze 5 reprezentanți, Acești 5 oameni să fi fost invitați înăuntru, să se așeze la masă, și să spună ceea ce au de spus. Câte unul, pe rând, fără să se întrerupă unul pe altul. Fără să țipe!
Dacă in satul ăla, termenul de fată=băiet, îți dai seama de nivelul lor de inteligenta. Deci, ce crezi ca înțeleg ei despre legislație?
Nici eu nu cunosc legislația.
Nu cred că protestele spontane au de-a face cu legislația țării.
Fiecare are dreptul să demonstreze, nu este un conflict spontan de muncă, părinții nu sunt angajați ai instituției.
Sfatul meu era pur de organizare.
Așa se procedează la demonstrațiile din străinătate.
2-3-4-MAX 5 reprezentanți sunt invitați înăuntru.
Nu ai cum să porți un dialog cu zeci, sute sau mii de protestatari!
Organizare!
Pt A: oamenii își fac griji pentru copiii lor din cauza unui profesor care pe langa faptul că nu mai are ce căuta într-o școală mă mir că încă nu a fost luat la bătaie…și dumneavoastră ii jigniți pentru că folosesc regionalisme?? Dumneavoastră aveți măcar un minim de materie cenușie in cap?!
Dacă instanța de judecată a decis ca el încă poate profesa, ești tu mai presus și poți lua măsuri?
@A
Eu cred că părinții au putere!
Își pot muta copiii la alte școli, iar dacă sunt suficient de mulți care fac lucrul acesta, Școsla din Șanț va avea de pierdut.
Din ecperiența personală, pot să-ți spun că dacă părinții sunt nemulțumiți de un antrenor, instructor de dansuri populare, coregraf de la un club sportiv, profesor etc. părinții vor avea câștig de cauză indiferent dacă au dreptate sau nu.
Sunt doar doua alternative:
1.dai profesorul, antrenorul, coregraful afară și rămân micii fotbaliști, dsnsatori, elevi in cadrul instituției.
2. Îi iei partea antrenorului, coregrafului, instructorului, și se DESTRAMĂ ECHIPA DE FOTBAL, Clubul de dans sportiv Floris, Ansamblul Balada.
Copiii pleacă la alte cluburi de fotbal fin oraș!
Nu-i de glumit! Se Închide Scoala din Șanț. Copiii pleacă la alte scoli.
Este romania normala ce sa mai… niste taranci cu naframa… civilizatie zero
se vede dupa fata omului ca e PSYCHO
in rest saracii oamenii sunt mai de pe la tara nu prea le a cu organizarea
traim doar in ROMANIA NORMALA si A LUCRULUI BINE FACUT!
A lui WERNER, TURCAN-KILL BILL, SICA MANDOLYNA, BLAGA BULDOGU, BATISTUTA etc
Ba daca nu cunosti oamenii nu judeca. Este vorba de un profesor care are probleme psihice de copil. Acest profesor nu isi poate controla momentele de furie. Nu stiu cum instanța i a permis sa se mai întoarcă la scoala. Oamenii au dreptate. Nu mai are ce cauta in sistemul de invatamant.
In ziua de azi profesorii n-au voie sa bata elevi!!! Doar elevii au voie sa bata profesorii cu acordul parintilor. Cam asa stau lucrurile in romania asta normala sau anormala ca tot romania este si veci nu se va schimba. Cred ca si parintii au o problema nu doar profesorul la cum zbierau si huiduiau. Asta e civilizatia in romania normala???
Perfect de acord!
Oamenii nu sunt proști, știu exact ce s-a întâmplat.
PSD a fācut bugetul pe 2018 pe o creștere preconizata de 5,1% a PIB-ului. PIB-ul a fost de doar 4,1%.
Veniturile reale au fost mai mici!
Iar cheltuielile reale au fost mai mari decât erau bugetate.
Era absolut necesar să ia bani de undeva (educație) și să plătească pensiile, salariile etc.
Din ce am văzut până acum, ministrul Finanțelor (Cîțu) este mult mai realist, echilibrat, cumpătat, decât Teodorovici, care a întocmit un buget SF, care nu avea nici o legătura cu realitatea.
Eu observ o diferența de la cer la pămănt in abordare.
Suntem pe drumul cel bun!
Nu sunt votant PNL!