Social

La Prundu Bârgăului vor fi extinse rețelele de apă potabilă și canalizare

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu depusă Primăria Prundu Bârgăului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a decis că proiectul „Extindere rețea de apă și apă uzată în comuna Prundu Bârgăului”, prin PNDR 2014-2020, amplasat în localitățile Susenii Bârgăului și Prundu Bârgăului, intravilan, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

Proiectul prevede preluarea centralizată a apelor uzate de la punctele de evacuare pe tronsoanele fără canalizare, transportul şi descărcarea acestora în colectorul principal de canalizare, care transportă apa uzată la staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Bistrița, precum și extinderea rețelei de alimentare cu apă pe străzile unde aceasta nu există (în prezent sunt racordați la sistemul de apă potabilă cca. 95% dintre locuitori, iar la rețeaua de canalizare menajeră sunt neracordate cca. 253 de gospodării, respectiv 1.250 locuitori din cei cca. 6.500 locuitori ai comunei).

Lucrările se vor realiza în intravilanul comunei pe teren proprietate publică. Se propune:

1. Extinderea rețelelor de apă potabilă în sistem ramificat, pornind din căminele rețelei existente, iar alimentarea cu apă a consumatorilor prin branşamente individuale (2.807 ml de conductă de alimentare cu apă, 12 buc. hidranți de incendiu, 10 cămine de vane, 2 instalații de aerisire, 40 cămine de branșament). Traseul rețelei intersectează cursul unei văi și drumuri laterale. Traversările se vor realiza subteran, prin săpătură deschisă. Pe toată lungimea traversării văii, conducta de distribuție va fi protejată împotriva eroziunii de o conductă metalică de protecţie. În aval se prevede un cămin de vane pentru sectorizare în cazul apariţiei defecţiunilor.

2. Extinderea rețelelor de canalizare, proiectate în sistem separativ (nu preia și apele pluviale), dimensionată astfel încât să poată prelua debitele de ape uzate menajere din bazinul aferent și să le conducă gravitațional spre canalizarea existentă în zonă, funcție de configurația terenului (pe străzile studiate s-au prevăzut rețele de canalizare menajeră). Traseele reţelelor de canalizare menajeră vor fi paralele cu drumurile pe care se pozează, de preferinţă în spaţiul verde, în acostamente şi trotuare. Pe reţeaua de canalizare propusă prin proiect sunt necesare: 8.380 ml de conducta de canalizare; 1.463 ml conducta de refulare; 198 cămine de vizitare amplasate la distanţe de maxim 60 m în aliniament, precum şi la orice schimbare a direcţiei canalului în plan şi în punctele de intersecţie cu canalele locale; 253 racorduri; 5 staţii de pompare. Configuraţia terenului pe care se propune extinderea reţelei de canalizare nu asigură în totalitate curgerea gravitaţională a apei uzate. Pentru asigurarea vitezei de autocurăţire şi evitarea adâncimilor mari de pozare, pe traseul reţelei de canalizare sunt prevăzute 5 staţii de pompare prefabricate dotate cu pompe submersibile cu tocător. Se vor realiza și racorduri de canalizare, inclusiv cămine de racord pentru riverani (acestea se vor executa până la limita proprietății).

Traversările se vor realiza perpendicular pe axul drumului. Traversarea drumurilor locale și a văilor mici și puțin adânci se va realiza prin săpătură deschisă. Tronsoanele de canalizare paralele cu drumul național DN 17 se vor realiza prin foraj orizontal dirijiat pentru a reduce la minim deteriorarea drumului. De asemenea, pe anumite sectoare ale rețelei de canalizare pozate la o adâncime de peste 3,5 m, pentru a preveni deteriorarea construcțiilor existente s-a propus execuția prin foraj orizontal.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.