ACTUALIZARE Vicepreședintele PSD Doina Pană, președintele Organizației Municipale PSD Bistrița, a declarat, referindu-se la posibilitatea organizării alegerilor locale în două tururi și la boicotul din partea PSD în acest caz, că s-ar crea un precedent extrem de periculos.
”Absolut nimeni nu a fost împotrivă, toți au considerat că e un lucru foarte serios pentru că s-ar crea un precedent extrem de periculos. Să schimbi regulile în timpul jocului, doar pe motiv că un partid își face niște calcule care nu-i mai ies… Această lege a fost îndelung dezbătută, nici noi nu am fost foarte mulțumiți, pentru că noi am fi preferat să alegem președinții de consilii județene prin votul direct al cetățenilor, și nu indirect. Dar după îndelungi discuții în Parlament, în Comisia de cod electoral, condusă de domnul Mihai Voicu, PNL-ist, s-a ajuns la această variantă. Legea a fost votată cu o largă majoritate, a fost promulgată, iar a veni acum, cu patru luni înainte, să modifici regulile, nouă ni se pare că este un precedent extrem de periculos. Eu nu cred că într-un stat democratic cum, din fericire, suntem la ora actuală, un partid politic, indiferent cum se numește, poate risca… ar fi un scandal uriaș. Și când președintele Dragnea spunea „prin metode abuzive”, se referea la la faptul că noi nu vorbim despre un guvern normal, un guvern reprezentativ, rezultat în în urma votului popular, ci vorbim de un guvern de tehnocrați care, în niciun caz nu e în măsură să să modifice o lege politică, el fiind un guvern apolitic. Ca să nu vă mai spun că prin definiție, ordonanță de urgență înseamnă ceva ce se impune imperios și urgent, ca o strictă necesitate. Și nu e cazul. PNL a tăcut luni bune și acum brusc i se pare că nu e OK. Nu ne jucăm de-a și cu democrația”, a spus Doina Pană la B1 TV.
ȘTIREA INIȚIALĂ Conducerea PSD a decis că partidul nu va participa la alegerile locale dacă legea electorală va fi modificată în sensul revenirii la două tururi de scrutin. Aceasta va fi poziţia pe care o va prezenta la discuţiile convocate de premier președintele PSD Liviu Dragnea. ”Am discutat şi despre acţiunea profund nedemocratică iniţiată de PNL şi de presiunile pe care PNL le exercită asupra Guvernului apolitic pentru a modifica legea alegerilor locale. Decizia noastră e foarte clară. În cazul în care, prin mijloace abuzive şi nedemocratice, s-ar putea schimba această lege, PSD nu va participa la alegerile locale”, a spus Dragnea.
Dragnea a spus că Guvernul nu trebuie să se transforme în „instrumentul” PNL şi să amendeze legislaţia, după ce a fost stabilit calendarul alegerilor prin hotărâri de Guvern. Liderul PSD a mai susţinut că PSD nu poate accepta amendarea legii, după ce preşedintele României, în Parlament, a criticat pe bună dreptate instabilitatea legislativă, după ce Curtea Constituţională a adoptat o decizie în care s-a spus negru pe alb că nu sunt permise modificări cu mai puţin de un an înaintea scrutinului. Potrivit social-democratului, dacă ar accepta modificarea legii ar însemna că, la toamnă, PSD se poate trezi că PNL vrea din nou să modifice şi legea alegerilor parlamentare.
PSD este dispus să facă alianţe electorale cu UNPR şi ALDE, în funcţie de şansele de câştig la nivel local, a mai spus Liviu Dragnea, acesta precizând că la Comitetul Executiv Naţional s-a decis ca social-democraţii să nu semneze alianţe electorale cu nici un alt partid politic: ”Vom propune UNPR-ului un proiect de acord de colaborare care să de posibilitatea tuturor organizaţiilor PSD şi respectiv UNPR ca acolo unde consideră că este eficient pentru procesul electoral şi se măresc şansele de câştig în alegeri pot încheia alianţe electorale în condiţiile pe care le consideră cele mai bune din punctul de vedere al şanselor de câştig. De asemenea, o să propunem un astfel de acord şi colegilor din ALDE, care să cuprindă aceleaşi condiţii. Dacă colegii din UNPR vor agrea propunerea noastră vom semna acordul cu ei, separat, dacă cei din ALDE vor accepta propunerea noastră vom semna acordul cu ei, dar cu orice altă formaţiune politică nu vom încheia alianţe electorale”.
În afară de PNL, doar Mişcarea Populară s-a pronunţat clar pentru alegerea primarilor în două tururi. Deşi iniţial ALDE s-a declarat de aceeaşi parte a baricadei, poziţiile publice ulterioare ale liderilor ALDE au fost mai rezervate. PSD şi UDMR s-au pronunţat categoric pentru alegerea primarilor într-un singur tur. UNPR, care îşi doreşte o candidatură pe listele PSD, nu are deocamdată o poziţie oficială.
Premierul Dacian Cioloş se va întâlni cu liderii partidelor politice în perioada imediat următoare, probabil luni sau marţi, pentru a discuta pe tema alegerii primarilor.
PNL i-a cerut premierul să emită OUG de modificare a legii pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum se proceda până în 2012. Dacian Cioloş le-a transmis liberalilor că nu crede că este democratic să modifici prin ordonanţă de urgenţă o lege politică, adoptată de Parlament. Ulterior, a spus că va avea o discuţie cu partidele pe tema modificării legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că sunt luate în calcul toate posibilităţile, inclusiv varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament.
Premierul a făcut aceste declaraţii la puţin timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este una „foarte bună”, dar că se pune întrebarea dacă legea mai poate fi schimbată cu atât de puţin timp înaintea alegerilor.
Le e FRICAAAAAAA?
Sper sa fie consecventi.
Si ce? Foarte bine,să nu se prezinte.
Nu-i rau deloc. Vom avea o gramada de ECOLOGISTI in administratie in toata tara. Da m-as mira ca un caine sa plece de la macelarie !
Daca pesedeu nu se inscrie in alegeri, primaria este ca si castigata de ECOLOGISTI.