Citește și află care sunt motivele care îi determină pe unii oameni să joace la cazinou și la pariuri sportive, câți oameni joacă la nivel global și altele.
Jocurile de cazinou – sursă de divertisment pentru omul modern?
Jocurile de noroc fac parte din istoria omenirii încă dinainte de istoria scrisă, primele dovezi provenind din anul 3000 î.Hr, din zona Mesopotamiei. Numărul persoanelor care au încercat ocazional, de exemplu o dată pe an, este de 4.2 miliarde la nivel global. În ultimii ani, numărul cazinourilor și site-urilor de cazino, precum mr bet, se ridică la peste 7700, așa cum reiese din analiză statistică a bazei de date Statista.
Industria jocurilor de noroc a atins valoarea de 580.36 miliarde de dolari în 2024, previziunile indicând o creștere anuală estimată la 6.4%, ceea ce va duce valoarea pieței la 744.76 miliarde de dolari în următorii patru ani și la peste 1 trilion de dolari în următorii șapte ani. Însă, care sunt motivele psihologice care îi determină pe oameni să încerce acest tip de divertisment?
De ce le place oamenilor să meargă la cazinou sau să acceseze site-urile de casino?
În rândul celor care joacă online sau în locațiile terestre ce sunt destinate jocurilor de noroc există mai multe tipuri de jucători. Unii sunt profesioniști, alții doar joacă ocazional, alții văd jocurile de noroc ca pe o sursă cu potențial de câștig, alții sunt interesați de experiență oferită de jocurile de noroc, în timp ce unii jucători, între 0.2% și 6% din totalul celor care joacă, nu își mai pot controla impulsul de a juca și devin dependenți de jocurile de noroc.
În baza acestor categorii de jucători se pot identifica și câteva dintre motivele psihologice care îi determină pe jucători să apeleze la jocurile de noroc:
- Emoțiile generate de asumarea riscurilor – de-a lungul evoluției omului, acesta a fost nevoit să-și asume riscuri explorând noi teritorii, căutând surse de hrană și pentru a se proteja împotriva pericolelor. Jocurile de noroc reprezintă pentru omul modern o sursă de dopamină, care îi oferă creierului plăcere, adrenalină, angajament și explozii de bucurie în cazul obținerii de recompense la jocurile de noroc.
- Dorința de control – chiar dacă este doar o iluzie, indiferent că se joacă blackjack, poker ori baccarat, care sunt jocuri de noroc unde pot fi folosite diferite strategii și jucătorii își pot valorifica abilitățile, cei care joacă au impresia că deciziile și acțiunile lor le sunt la îndemână. Această iluzie de control se manifestă în mod intens atunci când jucătorul obține câștiguri și, pe fondul dopaminei care își face apariția, acesta va face o conxiune între acțiunile sale și rezultatele pozitive, ceea ce îl va determina să continue să joace, căutând să retrăiască aceleași senzații de bine.
- Interacțiunea socială și sentimentul că aparține unei comunități – omul este o ființă socială, care caută apropierea de semenii săi, motiv pentru care împărtășirea experiențelor de la mesele cu jocuri de noroc, crearea unor legături cu ceilalți jucători și posibilitatea de a socializa pe chat-ul live ori în direct, la masele de joc din cazinourile fizice, îi oferă jucătorului sentimentul de apartenență la o comunitate.
- Dorința de a evada din mediul real – în mod conștient sau inconștient, viața cotidiană reprezintă o sursă de stres pentru oameni, care se manifestă într-un mod mai intens în cazul anumitor categorii de persoane, iar unele dintre acestea caută să evadeze din realitate în fața meselor de joc din cazinouri. Efectul terapeutic oferit de jocurile de noroc (eliberarea de stres, de anxietate sau depresie) îl ajută pe individ să experiementeze o stare pozitivă și are un impact pozitiv asupra încrederii în forțele proprii, oferindu-i în același timp și senzația (temporară) de împlinire.
Mai există și un alt motiv pentru care jucătorii aleg această formă de distracție, acesta fiind reprezentat de programele de recompense oferite de cazinouri. Potențialul de câștig le creează jucatorilo o falsă impresie că pot câștiga, ceea ce duce la activarea dopaminei, motiv pentru care jucătorii au speranța de a câștiga și devin foarte entuziasmați.
Care sunt argumentele românilor care joacă la cazinou?
Jucătorii români de cazinou sunt motivați de plăcerea jocului într-un procent de 47%, precum și de dorința de a se distra și de a experimenta noi senzații. Elementul de socializare îi determină pe 29% dintre aceștia să meargă la cazinou, acolo unde sunt însoțiți de prieteni sau deja au prieteni.
Dorința de evada din realitate pe termen scurt îi motivează pe 21% dintre cei care accesează portalurile cu jocuri de noroc sau care vizitează locațiile destinate acestei forme de divertisment, în timp ce 4% dintre jucătorii din România la cazinou au doar intenția de a-și recupera pierderile anterioare. Mare parte dintre jucători, 49%, sunt motivați de potențialul de câștig pe care îl oferă jocurile de noroc.
Reprezintă jocurile de noroc o sursă de pericol pentru jucătorii iresponsabili?
În România, ponderea jucătorilor cu probleme legate de jocul iresponsabil este de 0.6%, însă, jocurile de noroc în exces și fără strategii legate de buget, timpul de joc, mize și stil de joc prezintă un potențial ridicat de risc. Programele de joc responsabil au rolul de a-i determina pe jucători să privească jocurile de noroc doar ca pe o modalitate de distracție și nu ca pe o formă de câștig ori ca pe un stil de viață.
Adaugă comentariu