Actualitate

Puhoi de lume la hramul Mănăstirii Salva

Sute de oameni de pe văile Sălăuţei şi ale Someşului Mare s-au adunat, vineri, la Mănăstirea Salva la sărbătoarea hramului bisericii mari. Slujba a fost oficiată la altarul de vară de Prea Sfinţitul Vasile Someşanul şi de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu.

Credincioşii au urcat dealul spre mănăstire încă de la primele ore ale dimineţii, cu toate că a fost o adevărată încercare pentru cei în vârstă sau bolnavi să străbată circa doi kilometri pe jos din sat până la mănăstire, drumul fiind mai degrabă abrupt decât lung. Cu maşinile au avut voie doar unii cu mai multă trecere la poliţiştii ce se prefăceau că interzic tuturor accesul cu maşinile. Doar se prefăceau.

Cei care i-au crezut pe cuvânt că „nu e voie” au luat-o pe jos, iar când au ajuns în dreptul mănăstirii şi-au tras sufletul şi au mers direct la butoaiele cu apă sfinţită din foişorul de lângă biserica mică pentru a-şi umple sticlele. Apoi, s-au aşezat care pe unde a putut, pe scaune, pe iarbă, în genunchi şi au ascultat slujba oficiată de Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Răspunsurile la Liturghie au fost date de măicuţe care l-au însoţit pe episcop la altarul de vară.

În timp ce pe scenă se rosteau rugăciuni şi se cânta, operaţiunea „să dăm acatiste” era în toi, iar comerţul cu icoane şi alte obiecte religioase în floare. De asemenea, era şi un du-te-vino între biserica mare, aflată în construcţie şi zona în care s-a ţinut slujba.

Curioşii au putut vedea lângă biserica mică un cort în care erau pregătite farfurii cu aperitive, însă era evident că nu pentru toată lumea, locurile fiind limitate.

Mănăstirea Salva a fost înfiinţată în anul 1994, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică, pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994 Înaltpreasfinţitul Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi.

Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea mai multe fotografii.

Cristiana Sabău

       

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.