Actualitate

Punct de informare turistică și ceas pe pietonal

(FOTO) Cel mai mare proiect cu finanțare europeană accesat de municipalitate prin POR 2007-2013, ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare de peste 10 milioane de euro, se apropie de final.

Pe pietonalul Liviu Rebreanu a fost amplasat un ceas stradal, chiar lângă fântâna arteziană, iar în capătul zonei pietonale, în fața clădirii fostului tribunal, a fost ridicată o construcție din lemn care va fi amenajată ca punct de informare turistică, obiectiv prins în proiect.

Bistrița va avea astfel pe o rază de câteva sute de metri trei astfel de centre, după cel deschis în 2013 de municipalitate în Piaţa Centrală nr. 13, la capătul Ansamblului Sugălete şi vizavi de Biserica Evanghelică, și după Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bistrița, care se construiește cu bani europeni în clădirea Primăriei din Piața Centrală.

1 lucrari pct info noi 15 lucrari pct info noi 15 2 ceas pietonal 5 lucrari pct info

În toamna anului 2013 centrul istoric a intrat într-un amplu proces de reabilitare pe bani europeni. S-au făcut lucrări de modernizare a spațiului pietonal, de construcție a unor fântâni arteziene, de reabilitare a reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, de modernizare a iluminatului public şi arhitectural, au fost montate bănci din piatră şi din lemn, suporţi pentru biciclete, indicatoare, inserţii artistice în pavaj, elemente decorative, machete cu cetatea medievală, ghivece și suporturi pentru flori şi jardiniere, panouri de informare.

Obiectivul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei), care se încheie în acest an, este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Proiectul presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene.

Proiectul prevede modernizarea a 14,202.78 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, reabilitarea “Punţii lui Keinzel” din zona Codrişor, reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural, înlocuirea si completarea mobilierului urban, amenajarea Pieţei Mici, amenajarea a 5 fântâni arteziene pe traseul axelor turistice, dintre care una pe pietonalul Liviu Rebreanu, una în Piața Dominicană, una în fața Casei de Cultură.

Lucrările sunt realizate de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere.

În Bistriţa sunt amenajate trei axe turistice care traversează oraşul prin pasaje: Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Ele includ cele 22 de străduţe înguste cu caracter pietonal care oferă trasee scurte între laturile de nord şi de sud ale oraşului. Aceste străduţe aveau un rol strategic în vechea fortificaţie deoarece ofereau posibilitatea ca apărătorii cetăţii să ajungă rapid în orice punct.

Despre cum arată pasajele și piețele reabilitate pe traseul axelor turistice, Timp Online a scris aici.

4 comentarii

  • Din nou Cretu nu are simtul masurii. Dupa ce a desfiintat porcaria de macheta de lemn de langa biserica evanghelica, acum inghesuie puncte de informare turistica pe toate laturile din Piata Centrala. Eventual, in Piata Centrala, pe locul fostei machete din lemn a cetatii medievale ar putea fi amenajat peisagistic locul in care sa fie adus bustul lui Rebreanu care fara nici o noima a fost mutat dupa gardul CNLR intr-un loc fara vizibilitate, ascuns privirii trecatorilor. Astfel, aceasta opera a sculptorului Romul Ladea, ar ajunge pe viitoarea „Axa Artelor” care uneste Bulevardul Republicii cu Casa de Cultura. In felul acesta, bustul lui Rebreanu, ar ajunge din nou intr-un loc public, ce permite sa fie amplasat cu fata catre strada Pietonala care-i poarta numele.

  • Ceasul din turn are precizia asigurată prin sincronizarea lui cu sistemul DCF77, un ceas montat în raza de vizibilitate a acestuia este nu doar inutilă dar și de prost gust.

  • Ma astept ca saptamana viitoare sa faca PDL-ul o conferinta de presa la care Tuta si Seserman sa infiereze prostiile astea si sa spuna ca ei n-o stiut nimic pana acuma si ca o fost niste dobitoci ca le-o votat laolalta cu fantanitele, bolovanii si celelalte fantezii turistice de pe centru. Adica nu, partea cu dobitocii o s-o spuna Chereji intr-o postare pe facebook. Adica nu despre ei, despre PSD si despre primarul Cretu. Cu mult civism. Like, like, like!

  • Ceasul o sa stea acolo foarte putin ….vine un Dorel care da cu spatele si am scapat de el :))….avem ditamai ceasul in turn….la ce mai trebuia si ala….daca merge ca si ala din sensul giratoriu de la Domus ii treaba buna…au mai sifonat niste bani.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.