În conformitate cu planul de acţiuni pentru desfăşurarea în condiţii corespunzătoare a sărbătorilor pascale aprobat de Instituţia Prefectului-Judeţul Bistriţa Năsăud, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud a efectuat controale privind modul de producere, depozitare, transport şi valorificare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, având în vedere că în această perioadă creşte consumul de carne şi preparate din carne, lapte şi produse lactate dar şi de ouă.
Sacrificarea mieilor în această perioadă se poate face în abatoarele autorizate sanitar veterinar din judeţ, în punctele de sacrificare temporare şi în gospodăriile populaţiei.
Mieii destinaţi sacrificării trebuie să fie identificaţi cu o crotalie în exploataţia de origine. Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau către târgurile de animale se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi documente sanitare veterinare (formular de mişcare şi certificat de sănătate).
Carnea provenită din unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar din judeţul Bistriţa-Năsăud poate fi comercializată în magazinele proprii, pe piaţa naţională şi pe piaţa intracomunitară.
Carnea provenită din punctele de sacrificare temporare poate fi comercializată numai consumatorului final. Începând cu data de 4 aprilie este avizat sanitar veterinar punctul de sacrificare din Bistriţa, de pe strada Tărpiului, urmând ca din data de 11 aprilie să fie avizat sanitar veterinar şi punctul de sacrificare din piaţa agroalimentară Năsăud.
În gospodăriile populaţiei, proprietarii pot să-şi sacrifice mieii în mod tradiţional, urmând să predea crotalia medicului veterinar, iar carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consum propriu.
În perioada 22 martie-2 aprilie, inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa Năsăud au efectuat un număr de 78 de controale în unităţi de abatorizare, unităţi de procesare a cărnii şi a laptelui, depozite alimentare, unităţi de comercializare şi târguri de animale.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate un număr de 24 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 19.600 lei.
Principalele neconformităţi constatate au fost: manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; comercializarea către consumatorul final al produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă; nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite; comercializarea animalelor neidentificate şi neînregistrate în Baza Naţională de Date; vânzarea-cumpărarea animalelor fără documentele sanitare veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare.
De asemenea, în această perioadă a fost retrasă de la comercializare cantitatea de 186 kg produse alimentare neconforme, care a fost dirijată către distrugere, informează directorul executiv al DSVSA BN, Romulus Biţa.
Adaugă comentariu