Parcul Industrial Bistriţa-Sud nu este cu nimic mai presus faţă de altele din ţară, însă poate deveni atractiv dacă oferă forţă de muncă specializată, capabilă să lucreze în companii de nişă care fac produse cu valoare adăugată mare, crede administratorul Iulius Dumitru.
La o întâlnire cu reprezentanţii universităţilor care au extensii la Bistriţa, Iulius Dumitru a pecizat că în discuţiile cu viitorii rezidenţi ai Parcului Industrial, primele subiecte abordate sunt despre aeroport, autostradă şi universitate, considerate de toţi „condiţii de bază.
„Din fericire, avem universităţile prezente, aeroportul e la 120 de km, cu autostrada e mai dificil. Parcul Industrial e un motor de dezvoltare al municipiului. Se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare şi aşa cum se ştie s-a finalizat construcţia lui. Sunt gata toate utilităţile, sunt predate la cheie, gata de a fi puse în funcţiune, prin acestea înţelegându-se gazul, reţeaua de apă, electricitate, canalizare. Avem o staţie de epurare, reţea de drumuri, trotuare, pistă de biciclete, sunt şase staţii pentru transportul în comun. Se doreşte ca, până în 2020, să lucreze acolo în jur de 2000 de angajaţi”, a spus administratorul Parcului Industrial.
Iulius Dumitru a precizat că societatea administrator a Parcului Industrial – în fruntea căreia se află el – are menirea de a-i sprijini pe rezidenţi prin obţinerea de finanţări şi prin selectarea şi recrutarea personalului care va lucra.
„Aceasta este o problemă deoarece în momentul în care a pornit proiectul Parcului Inudustrial era un şomaj mult mai mare în Bistriţa. Între timp, lucrurile s-au schimbat în bine. Aşa cum se ştie, sunt căutaţi de o întreprindere mare care nu îi prea găseşte şi trebuie să îi aducă şi din alte părţi. Principalele lucruri prin care putem fi competitivi este specializarea forţei de muncă. Aici se va da bătălia pentru că partea aceasta de utilităţi o are cam toată lumea. Nu avem nimic special noi, însă partea de specializare a personalului poate face diferenţa aşa încât să avem, în viitor, rezidenţi, adică companii, de foarte bună calitate care să producă valoare adăugată mare. Ne interesează produse scumpe care să permită salarii mari în incinta Parcului Industrial”, a afirmat el.
Dea semenea, în opinia lui, „motorul Parcului Industrial” va fi incubatorul de afaceri a cărui construcţie şi amenajare va fi finanţată prin Programul Operaţional Regional, Ghidul solicitantului fiind deja în consultare publică.
„Eu studiez oportunitatea e a-l porni virtual chiar înainte de realizarea fizică. Avem exemple concludente. De asemenea, în viziunea mea, realizarea de companii mixte e mult mai interesantă decât doar relocarea companiilor străine în Parcul Industrial fiindcă avem la dispoziţie finanţări nerambursabile şi ajutoare de stat şi este păcat să nu fructificăm şi capitalul local autohton. Companiile acestea mixte presupun transfer tehnologic şi ajung din nou la problema posibilităţii de a avea specialişti foarte bine pregătiţi astfel încât să avem locuri de muncă bine plătite. După părerea mea, parcul nostru va putea fi populat cu companii care fac produse de nişă mai ales care au suficientă valoare adăugată şi vor permite angajarea de specialişti de foarte bună calitate”, a explicat Dumitru.
Firma acre administreaz Parcul Industrial are deja parteneriate cu Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi urmează să semneze un document similar cu Universitatea Ecologică Bucureşti pentru a a pregăti viitorii absolvenţi pentru nevoile viitorilor rezidenţi din Parcul Industrial.
„Nu a fost foarte activ acest parteneriat până acum deoarece parcul a fost în construcţie. Acum că e finalizat, urmează să-l pornim mult mai puternic acest parteneriat. Vă invit să-l vizitaţi şi să găsim posibilităţi de dezvoltare ulterioară”, a spus Iulius Dumitriu la întâlnirea cu universitarii bistriţeni care a avut loc la Instituţia Prefectului.
Aoleooooooo…..pai cum este asta ?? Prima data facem potcoavele si dupa aceea cumparam calul !? Aoleoooo…..si daca nu se potrivesc ?? Omoram calul ??? Aoleooooo…..protectia animalelor, ecplogistii , d. Balan …sariti …!!!!! Aoleoooo……!!! Si daca nu mai gasesc calul potrivit !?? Aoleoooo…..
Intr-adevar, Incubatorul de Afaceri ar putea fi unul din punctele tari menit sa sporeasca interesul mediului de afaceri pentru Parcul Industrial. Faptul ca acolo va exista şi o mică hală de pentru prototipuri sau microproductie, creaza premizele ca pe langa incubatorul de afaceri sa se dezvolte si activitati de cercetare si inovare. Astfel, prin intermediul Incubatorului de Afaceri, se realizeaza si dezideratul integrarii cercetarii cu productia din parcul industrial.
admistrator cu scuze politice…
foarte slab!!!
nu pot sa inteleg cum astia care au supt bani dintr-un proiect neeligibil …acum din implementare…etc si vin cu justificari de genul: cand am inceput erau someri si tu de fapt spui KA KAuti absolventi inteligenti de la facultatea ecologica srl…. cica parcul functioneaza virtual si nu functioneaza fizic…. si acum spui Ca Cauti firme care fac produse de nisa?
adica NISTE SPALARI?
adica niste oportunisti?
ce nu inteleg astia e ca in romania fara munca nu va fi nimic durabil
PANA SI AFRICANII FUG DE ROMAIA!
ASTA AR TREBUI SA VA PUNA PE GANDURI!!!!