Rozalia Covaci, preşedinta romilor din Sîngeorz-Băi, a venit, luni, la Inspectoratul şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu fiul ei, să-l înscrie într-un liceu pe locurile rezervate rromilor.
„Evaluarea a fost grea, s-a dat ca la Bacalaureat. Copilul meu a luat 3 la română şi 3,5 la matematică, puţin. Nu sunt mulţimită. Se va duce la arte şi meserii la profilul mecanic auto, dar mai are o opţiune. El face canotaj şi aşteptăm să vedem dacă nu va fi luat la Orşova, la Ivan Patzaichin. El e mai degrabă cu sportul. În calitate de preşedinte al rromilor din Sîngeorz-Băi, pot să vă spun că în comunitatea mea toţi copiii de rromi merg la şcoală şi se căsătoresc după 20 de ani. Nu îşi căsătoresc copiii de mici. Noi nu mai suntem o comunitate de rromi. Suntem 100% români. Avem obiceiurile noastre, nu le lăsăm, dar ne-am dat după legile statului şi îndemnăm copiii să meargă la şcoală, să aibă un viitor. E foarte important să înveţe o meserie. Eu am o fată care a terminat liceul şi nu îşi găseşte de lucru. Discriminarea a fost şi va fi în continuare. Eu cred că foarte greu se va depăşi această mentalitate. Dacă te duci la un angajator, ţi se spune să lasşi numărul de telefon şi te va suna, dar nu te mai sună”, a spus Rozalia Covaci.
Înainte de repartizarea propriu-zisă,a m discutat şi cu o fetiţă, Rovina Molnar care a optat pentru Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa. „Vreau să mă înscriu la liceul de muzică pentru că mie îmi place să cânt la viaoră şi vreau să mă perfecţionez, să ajung să cânt într-o orchestră, de ce nu? Până acum am făcut doi ani de vioară şi vreau să-mi perfecţionez tehnica”, a spus ea.
Alţi copii, care au obţinut note bune la Evaluarea Naţională, în general medii peste 7, au ales licee de tradiţie, cum ar fi Colegiul Naţional „LIviu Rebreanu” Bistriţa, Colegiul naţional „Andrei Mureşanu”, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, decişi să urmeze cele mai bune şcoli ca să poată deveni doctori, avocaţi, notari sau ingineri.
Inspectorul pentru minorităţi Balasz Deneş a declarat pentru Timp Online că, anul acesta, în licee, rromii au avut rezervate 176 de locuri, iar în şcoli profesionale 40. „Toate clasele de a IX-a au câte două locuri rezervate pentru copiii rromi. Sunt mai puţine clase a IX-a, aşa că avem mai puţine locuri pentru rromi faţă de anul trecut, însă există locuri, iar ei se pot înscrie oriunde vor, la orice liceu. În total, 30 de copii rromi au depus dosare, însă azi dimineaţă, au venit doi părinţi de la Pietriş care au retras două dosare”, a spus inspectorul şcolar.
Cea mai mare medie a obţinut-o un elev din Pietriş, Teodor Marian Runcan, media de admitere 8.30, însă copilul nu s-a prezentat să aleagă unde vrea să fie repartizat. Prima care a ales liceul a fost Carmina Giovana Izabel Stoica – media de admitere 8,10 – care a optat pentru Colegiul naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, profilul filologie.
Inspectorul şcolar Speranţa Unciu i-a îndemnat pe părinţii copiilor rromi să-i înscrie mai ales la şcoli profesionale. „În fiecare lună, copiii primesc 200 de lei bursă profesională. Dacă vă orientaţi spre învăţământulş profesional, în fiecare lună copiii dumneavoastră primesc aceşti bani. Gândiţi-vă că, după ce termină clasele a IX-a, a X-a şia XI-a, îşi pot continua liceul. Dacă fac profesionala, au un examen de certificare a competenţelor profesionale nivel doi, au o calificare. Locuri foarte multe sunt la Liceul Forestier pentru fabricarea produselor din lemn şi electric, la mecanică şi aşa mai departe”, a spus ea.
Adaugă comentariu