Duminică, la statuia poetului Andrei Mureşanu, s-au adunat doar o mână de oameni, prea puţini pentru a porni în marş pe străzile oraşului. Studenţii au plecat la facultate, iar adulţii nu au mai răspuns apelului ca-n alte dăţi. Puţin dezamăgită, iniţiatoarea protestului, Daniela Marcu, le-a propus celor care au răspuns invitaţiei, să se organizeze mai bine pentru săptămâna viitoare.
Între timp, la Cluj-Napoca, studenţii s-au alăturat manifestanţilor, numărul acestora depăşind 2000. La ora 17.00, manifestanţii s-au adunat în Piaţa Unirii, pentru a-şi spune opinia despre acest proiect. Studenţii au scris bannere cu mesaje precum: ”Au ieşit studenţii în stradă pentru Roşia Montană!”, ”Nu! În numele studenţilor!”, ”România creşte prin educaţie, nu cianură!” sau ”Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi!”. La protestul de duminică a participat şi soţia primarului Emil Boc, Oana, care a stat în fruntea grupului de protestatari care au pornit în marş spre Grigorescu. Manifestanţii mizează pe faptul că şi alţi clujeni li se vor alătura, pentru a dubla numărul participanţilor la protest, scrie Ştiri de Cluj.
La Bucureşti, aproximativ 2.000 de persoane au plecat din cartierul Militari spre Universitate, în cea de-a şasea duminică de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, coloana de manifestanţi blocând circulaţia pe Bulevardul Iuliu Maniu. Protestatarii scandează „Roşia Montană nu e de pomană”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi au pancarte pe care scrie „Soarta Roşiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”, „Natura-i viaţă, cianura-i moarte” şi „14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm”, scrie Agenţia Mediafax.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere. Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii.
În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.
Înţeleg protestele împotriva folosirii ce
ianurii. Ce facem cu exploatările de uraniu din apuseni(foste galerii de exploatare nesigilate, neînchise cu metrii de beton? sunt 2 galerii din care de ani de zile iese apa de izvor după ce a spălat bine minerezul de uraniu )? Ce facem cu exploatările forestiere scăpate de sub control (respect pentru Tăşu şi pentru voluntarii de acolo care muncesc serios la împăduriri)? Nu ne deranjează deloc tăierile exagerate de păduri?Pentru astea şi muuulte altele nu protestează nimeni? A ajuns protestul cu Roşia Montana un trend, sau e vorba de ecologişti de ocazie? Să nu fiu înţeles greşit…nu sunt pro exploatare..dar dacă tot e să fim ecologişti…să fim serioşi până la capăt.
Îmi cer mii de scuze pentru eroarea de mai sus. Am să scriu „cianurii”
Dorele, nu ai protestat când sau tăiat pădurile, nu ai protestat niciodată când cei care trebuie să facă bine acestui neam fac contrariul, dar ești gata să critici acești tineri minunați, și mai ales pupi mâna celui ce-ți infectează izvoarele, că doară tu nu ești ecologist.
cinste protestatarilor!
MA ERA UN UMFLAT care tot protestata impotriva lui basescu,acum ii place ce so fi intimplat cu el o capatat o coja…ma era in centrul atentiei tot timpul la prefectura de-l cunoasteti zicetii numele sau gasitii poza sa-l intrebam ma pe umflat.