Social

”Puțini am fost, mulți am rămas”. O poveste cu pepeni. De Dăbuleni (VIDEO)

Îi vezi zilnic pe marginea drumului național 17. Sunt obosiți, zâmbesc doar atunci când cobori din mașină și te îndrepți spre tarabele lor. Vorbim, evident, despre cei care vând pepeni (toți, nu?) de Dăbuleni. În realitate, sunt puțini cei care au certificat de producător emis de autoritățile locale de acolo. Iar… cei care au spun că suportă costuri uriașe pentru a aduce pepenii în Bistrița-Năsăud, iar profitul tinde vertiginos spre zero.

https://www.youtube.com/watch?v=WSd0MlAXpNc&feature=youtu.be

Pe Ana-Maria Bulgaru, din Dăbuleni, am întâlnit-o într-o parcare auto din Uriu. E supărată că ea, ca producător autentic din renumita localitate doljeană, este nevoită să își vândă produsele la marginea DN 17, iar cei care sunt intermediari câștigă de cel puțin 5 ori mai mult. Dialogul decurge cam așa:

”Doamnă, cât câștigați?”.

”Pe un sezon… cam 100 de milioane vechi”.

”Se merită?”

”Nu, domnule, nu se merită. Ar fi mai bine dacă am fura? Plătim aproape 60 de milioane cu transportul, încărcatul pepenilor, mâncare pentru cei care ne ajută… nu e ușor. Îmi vine să plâng, vă rog să nu mă filmați. Știți, domnule, după revoluție ziceau unii revoluționari că au fost puțini și au rămas mulți. Cam așa e, domnule, și la noi!”.

Își șterge lacrimile și îmi spune că doarme într-un cort improvizat lângă movila de pepeni. Fata ei este mai norocoasă, vinde pepeni la circa 6 kilometri distanță, la Reteag. Un om cu inimă mare o găzduiește peste noapte într-o cameră.

Ana-Maria este de două luni la Uriu. Îi spun că în sud e caniculă mare, că și pepenii au de suferit. Nu schițează niciun gest. Se uită lung la mine și îmi spune: ”Veți mânca pepeni de la turci. Ce v-am spus… puțini am fost, mulți am rămas!”.

RAIMOND PETRUȚ

4 comentarii

  • Sa se uneasca toti intr-o asociatie, sa vanda en-gros la depozite de fructe, lanturi de magazine, etc. astfel se elimina samsarii. Sa se orienteze si spre alte plantati (arahide de pamant, capsuni, lemn de consum- paulownia de exemplu) care se preteaza zonei.

  • La intrare in parc langa mediu se vand pepeni fara nicio treaba, nimeni nu si-a pus problema ca nu se integreaza deloc in peisaj. Sigur o fi vre-un „producator” 🙂

  • Tot ceea ce e românesc trebuie distrus (industrie, agricultură, servicii). În 27 de ani s-a reușit în proporție de 99%, suntem piața de desfacere pentru rebuturile occidentului. Se pare că pepenarii din The Buleni au început să deranjeze vreo firmă-mamut cu sere uriașe prin Spania sau Portugalia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.