Actualitate

Ce nu a putut Primăria Bistrița face CJ: o parcare publică lângă Palatul Administrativ

După ce Primăria Bistrița a eșuat în demersul ei de a cumpăra o bucată de teren pe strada Bistricioarei ca să facă o parcare publică pentru cei care vin cu mașina în centru, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost mult mai vigilent și a găsit chiar terenuri ce aparțin statului român pe care vrea să-și facă propria parcare pentru Palatul Administrativ din Piața Petru Rareș, Centrul Județean de Cultură Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Instituția condusă de Radu Moldovan a propus un troc municipalității: să-i cedeze terenurile din centru în schimbul unei suprafețe din zona de centură a orașului unde municipalitatea să facă piața de gros.

Primăria Bistrița a fost de acord cu schimbul, dar înainte să primească și votul majorității din Consiliul Local, proiectul de hotărâre a făcut obiectul unui schimb de replici între Ioan Peteleu (PNL) și viceprimarul Gelu Muthi (ALDE) pe care îl redăm în continuare.

Ioan Peteleu: ”Aș vrea să ni se explice mai exact despre ce terenuri este vorba și despre ce parcare publică. Am văzut o solicitare din CJ, dar nu am înțeles localizarea din aceste hărți, despre ce investiție este vorba și cine o face”.

Gelu Muthi: ”Este vorba de o suprafață de teren identificată ca și localizare undeva între Muzeul Județean, punctul termic din apropierea BCR. Este o suprafață de teren pe care se dorește edificarea unei parcări. Mai întâi suntem în faza de studiu de fezabilitate după care vom vedea exact sursa de finanțare”.

Ioan Peteleu: ”Este vorba și de punctul termic sau doar de terenul situat în spatele punctului termic înspre muzeu?”

Gelu Muthi: ”Deocamdată discutăm doar de suprafețele de teren din spatele punctului termic”.

Ioan Peteleu: ”Ne puteți spune dacă s-au continuat negocierile privind achiziția acelui teren proprietate privată situat în acea zonă, alipit de această suprafață?

Gelu Muthi: ”Deocamdată se pare că CJ va achiziționa această suprafață de teren. Deci nu o vom achiziționa noi. Posibil”

Ioan Peteleu:  ”Am înțeles, este în aceeași notă cu alte obiective de interes public care se pare că nu mai constituie o prioritate a administrației, a primarului municipiului Bistrița, ci se dorește transmiterea ba în administrare, ba în alte forme din care, din păcate, municipiul Bistrița nu câștigă absolut nimic”.

Gelu Muthi: ”În scurtă vreme vom primi de la CJ o suprafață de teren în momentul în care situația juridică va fi clară pentru edificarea pieței en-gros”

Ioan Peteleu: ”Dacă tot ați adus în discuție piața en-gros, aveți un hectar de teren lângă Roseyarns. Nu văd de ce trebuie să vă dea altcineva teren sau să achiziționați. Este terenul acolo. Ar trebui să vedeți care e situația cu acel teren și mai aveți încă trei hectare în zona uzinei termice. De la această masă am auzit doar declarații politice și nu am văzut niciun document cum că ar fi într-un proces de retrocedare. Aveți trei hectare acolo. Dacă tot vreți să faceți piață, puteți face una chiar impresionantă!”

Potrivit documentelor anexate proiectului de hotărâre privind atestarea apartenenţei la domeniul public al municipiului Bistriţa a unor
imobile – terenuri necesare realizării unei parcări publice – obiectiv de interes public, printr-o adresă din luna aprilie a.c., CJ Bistrița-Năsăud a informat Primăria Bistrița că are în vedere să dezvolte ”un obiectiv de investiții privind edificarea unei parcări publice adiacent străzii Bistricioarei, în scopul decongestionării traficului în zona centrală a municipiului și asigurării numărului necesar de locuri de parcare pentru beneficiarii instituțiilor publice concentrate în clădirea Palatului Administrativ din Piața Petru Rareș și în vecinătatea acestuia, precum Centrul Județean de Cultură Bistrița – Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud”.

”În vederea sprijinirii acestui demers, serviciul de specialitate din cadrul Primăriei a procedat la identificarea parcelelor de teren disponibile în zonă și care ar putea face obiectul proiectului sus menționat, rezultând imobilul, construcție (obiectiv de interes public) și teren, în suprafață de 430 mp, proprietate publică a Municipiului Bistrița, identificat în CF Bistrița nr.74040, două imobile teren neîmprejmuit cu destinația de cale de acces din strada Bistricioarei, respectiv din str. 1 Decembrie și un imobil teren parțial împrejmuit, situat în spatele imobilelor nr.11, nr.13 și nr.15 din strada General Grigore Bălan”, se mai arată în proiect.

Imobilele nu fac obiectul unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv de Statul Român în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, nu sunt grevate de sarcini şi nu fac obiectul vreunui litigiu. De asemenea acestea nu au făcut obiectul punerii în posesie în baza legilor fondului funciar pentru persoane fizice sau juridice.

Reamintim că Primăria Bistrița se chinuie de ani întregi să cumpere terenul de pe strada Bistricioarei, din spatele sediului BCR ca să se amenajeze o parcare supraterană cu 400 de locuri. A fost stabilită o comisie de negociere, dar care nu a ajuns la un consens în ceea ce priveşte preţul pentru cumpărarea acelui teren de 10-12 ari.

În iunie 2017, primarul Ovidiu Creţu declara: „Am eşuat de două ori din cauza neînţelegerilor din comisie, nu a vânzătorului care, spun eu, a fost rezonabil, iar preţul de bun simţ. În comisie, unul a aflat că s-a vândut un teren la un preţ cu 30% mai mic. Toată lumea s-a blocat: cum să dăm noi atât dacă se vinde cu preţ mai mic? Informaţia nu s-a dovedit reală şi trebuie să rezolvăm problemele în comisie, să cădem de acord că preţul stabilit de evaluator este unul în regulă. După aceea, trebuie să îl convingem pe vânzător că suntem de cuvânt şi vrem să cumpărăm, nu îl purtăm pe drum”.

Primăria Bistriţa a alocat în 2017 un milion de lei pentru achiziţia terenului respectiv de pe strada Bistricioarei, teren care se află lângă unul deținut de municipalitate şi 200.000 de lei pentru proiectarea acestei parcări. În februarie 2017, primarul declara că parcarea pe care municipalitatea vrea să o facă pe str. Bistricioarei va fi „cea mai importantă parcare etajată de care Bistrița are nevoie”.

„Eu spun că avem șansele să cumpărăm acest teren pentru care avem alocați bani (n.r. – 1.156 mp, 1,3 milioane lei), să începem proiectarea, iar anul viitor – execuția. Va fi o parcare mare, cu patru nivele, unde să încapă 400 de mașini și să eliberăm toată zona de la Prefectură”, a explicat edilul la vremea aceea.

Discuţia este încă mai veche. În luna ianuarie a anului 2014, primarul dădea asigurări că încep demersurile pentru construirea unor parcări subterane şi supraterane etajate, prima dintre ele, pe un teren în spatele sediului Camerei de Comerţ, urmând să fie finalizată din fonduri proprii cel mai probabil în 2015. Pentru realizarea celorlalte, din zona Mihai Eminescu şi str. Bistricioarei, vor fi accesate fonduri europene. Niciuna din aceste promisiuni nu s-a împlinit, cu toate că au trecut aproape patru ani.

”Vom demara lucrările pentru realizarea de parcaje etajate. În zona Mihai Eminescu deocamdată documentaţia de execuţie pentru o parcare subterană, pe str. Bistricioarei o parcare supraetajată supraterană, la fel numai documentaţia tehnică pentru că şi pentru una şi pentru alta intenţionăm să le finanţăm prin atragerea fondurilor europene pe Programul Operaţional Regional. În spatele Camerei de Comerţ, str. Petre Ispirescu, unde avem un teren potrivit pentru parcare, o să începem proiectarea şi execuţia din fonduri proprii a unei parcări supraterane supraetajate. Am rezerve că vom reuşi finalizarea ei în anul 2014, dar vom face proiectare şi execuţie, iar finalizarea lucrărilor va fi cel târziu în anul următor. (…) Ceea ce este neapărat necesar e ca în spatele BCR, parcarea de Bistricioarei, să ajungă undeva la 500 de locuri de parcare, acesta ar fi nivelul minim acceptabil ca să rezolve problema CJ, a Prefecturii, a BCR, a ISJ, a Direcţiei Finanţelor Publice, a Camerei de Comerţ, dar şi blocul care acoperă biserica ortodoxă. Zona respectivă va fi una pietonală, unde să se poată plimba lumea. Pentru cetăţeni vom asigura în parcările respective locuri de parcare rezidenţiale la preţuri rezonabile. Nu va fi ca la nivelul solului, gratuit, pentru că vor fi alte condiţii oferite acolo, acoperiş şi supraveghere video, iar preţurile vor fi ceva mai mari, dar nu exagerate”.

13 comentarii

  • D-le PETELEU. Lasati pe bezmeticii din Primarie in pace ca estia si primarul nu realizeaza ca administratia are 20 puncte termice in proprietate si practic este loc de o gramada de parcari supraterane si chiar de resedinta, de unde se pot scoate o groaza de bani dupa amortizare. CJ-ul le-o luat-o inainte satui de povestile lu OTC cu parcare pe spatiu verde din parcul Mihai Eminescu. D-aia o ajuns PSD la 15 la suta datorita proiectelor fantasmagorice si distructive si inutile si consumatoare de bani total aiurea a unei administratii habarniste. Sa va para bine la toti ca domnul Presedinte CJ macar nu se cramponeaza ca edilul saf sa distruga parcuri. Chiar daca si-au taiat si ei copacii de la CJ au fost sanctionati cu totii. Asa ca domnilor atentie mare ca habar nu aveti cum va sanctioneaza bistritenii. Asa tacit cu stampila.

  • cititorule. ….esti prost si nu cunosti deloc subiectul cu centura neocolitoare. Vina este a primarului care s-a cramponat cu aroganta specifica doar la un singur proiect varianta sud, punandu-si in cap jumate de bistriteni. pe care in imbecilitatea ta tu -i numesti gica-contra.

  • Vom informa Comisia Europeana de Mediu ca arogantul primar nu renunta in a distruge parcuri gata facute, desi vicele Cristian Niculae spunea la AS-tv ca acolo datorita opozitiei a 500 cetateni care au trimis semnaturi in CL acea parcare nu se mai face. Din nou actualele declaratii mananca voturi de la pesede. Atrag atentia domnului RADU MOLDOVAN ca acest edil saf face praf PSD-ul prin incapatanarea bolnava de a distruge lucruri frumoase si amenajate si intretinute pe bani publici. Atrag atentia domnului presedinte CJ de faptul ca acest primar incalca cu buna stiinta legislatia de Mediu sustinut de institutii care la randul lor fac acelasi lucru.

    • Adi draga,
      Finantele au alocata o parcare care din pacate TIPIC administratiei Cretulene nu este amenajata, adica este doar un teren cu pamint.
      Intrebare: O administratie care in 20 de ani nu a fost instare sa paveze un teren de 1000mp ar fi instare sa realizeze o parcare supraterana? Dar subterana?

  • Se vorbeste de foarte multa vreme despre amenajarea unei parcari in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, in spatele Hotelului Bistrita, menita sa serveasca zona Centrului Civic din jurul Prefecturii.
    Prin demolarea centralei termice se intentiona sa se deschida o artera de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul careia in prima etapa sa fie amenajate parcari de suprafata care sa deserveasca institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Apoi, dupa identificarea surselor de finantare sa fie construite parcari supraetajate care sa rezolve definitiv problema
    De asemenea, se vorbea si de reconfigurarea pietei Petru Rares, construind un sens giratoriu amplu, astfel ca fluxul circulatiei sa fie preluat de pe toate strazile ce converg spre centrul pietei, disponibilizand pe cele trei laturi perimetrale cate o banda de circulatie pentru parcari de suprafata.

    • Intr-adevar, sensul giratoriu din Piata Petru Rares ar trebui marit pentru a fluidiza circulatia auto in zona. Cei care vin de pe strada 1 Decembrie si nu au treaba in Piata Petru Rares, ar putea sa intre in Bulevardul Republicii prin spatele postei. Astfel, s-ar reduce mult numarul de masini care aglomereaza intersectia de la Coroana.

  • Lasand la o parte culorile politice, puteti spune ce vreti, dar multi si-ar dori un primar ca Moldovan… E cam singurul care a vorbit prin fapte. Ma refer la Radu Moldovan, nu la fostul primar, ca decat sa ma intorc la era lui Vasile Moldovan, mai bine stau inca 20 de ani cu Cretu. Macar acum ne mai viziteaza si pe noi cineva, a mai crescut populatia orasului, pe vremea lui nea Vasi, aratam ca o comuna mai mare.

    • Tazman,
      Cretu e responsabil de cresterea natalitatii? La varsta lui?!
      Sau o fi Niculae ca pe el il plac fufele cu inteligenta redus?
      Sa fie cultul de Avram?
      Comuna cu pavaj care se ridica peste tot! Intradevar ne mai viziteaza cineva sa se mire de strutii, merele partia de ski cu noroi, cusca cu veverite moarte….

  • Cititorule de basme si povesti muritoare,
    daca se facea centura NEocolitoare la ploile din ultima vreme toata zona era acoperita de pamint curs la vale! Tot dealul era peste case !
    Asa ca las-o mai incet cu tampeniile.

  • Deocamdată nu a făcut nimeni nimic. Nici primăria, nici CJ. Când vom vedea că se toarnă fundația și se lucrează intens, abia atunci vom putea spune că cineva face ceva.Până atunci doar NIMIC. Și am presimțirea că așa va rămâne încă cel puțin 10 ani. NIMIC. NOPE. NADA. ZERO. NOTHING. NEMA GUMA. NTZ NTZ.

  • D-le ADI. Exact ce nu vrea sa inteleaga primarul nici d-vs nu vreti sa auziti. Nu vreti sa stiti si sa auziti ca exista o lege 24 a SPATIILOR VERZI si o lege nr 7 a CADASTRULUI . Pana in 2011 primaria era obligata sa faca auditul suprafetelor verzi, parcuri scuare etc si sa inscrie in CF-uri acestea. Numai ca cei din administratie fiind mai smecheri ca noi toti, intentionat le lasa asa ca sa le poata manari dupa bunul plac. In Eminescu nu sunt 10 copacei cum bine nu vreti sa o stiti nici pe asta. Piata Eminescu are 87 de ari si peste 80-90 copaci care arata superb in fiecare primavara in floare. Este o crima sa-i pui la pamant pt. ca sunt arbori de aliniament si de parc. Tot acolo avem si peste 50 metri liniari de gard viu si un rondou central in forma de romb. Nici o lege nu da voie sa strici un parc gata amenajat. Am spus-o asta de mii de ori. In plus in Eminescu cele 100 parcari trasate la suprafata sunt libere dupa ora 16 cand cadrele MAI si SRI si POLICLINICA isi termina serviciul. Pt. inca 100 de locuri castigate in subteran nu se justifica o asemenea investitie. Sub parc se afla un intreg paienjinis de utilitati a caror mutare toaca miliarde de lei. Deja s-au depus la CL 550 semnaturi impotriva acestui proiect . Avem locuri cu nemiluita in tot orasul in locul punctelor termice dezafectate pline de pisici, sobolani si cersetori. Ce este asa de greu de inteles ? Nu vad ca un cetatean responsabil sa nu inteleaga acest aspect. De ce naiba sa distrugem o locatie verde ca sa facem loc la masini ? Da sunt si de partea celor care nu au unde sa parcheze dar este vina lor ca nu pun punctul pe I si nu vin sa ceara in coe si in scris asemenea utilitati la dezbaterile publice pe BUGET. Eu am facut-o dar nu sunt ascultate de primar si consilierii lor. Ati vazut care sunt prioritatile dumnealor ? O partie moarta !!!Deci dupa situatia descrisa cu mutari de utilitati etc cu acesti bani se pot face alte 3-4 supraterane fara sa distrugi nimic VERDE. Din contra, dispar cu un drum niste mizerii comuniste aflate int-o degradare continua.

  • Mintea acestui individ nu poate sa priceapa ca oricine i-ar da autorizatia de constructie ar comite o fapta penala el ate impresia ca primarul Cretu, PSD, Radu Moldovan, Papa de la Roma, Maica Tereza nu vor sa-i dea autorizatia aia! In Bistrita s-au construit mii de case si nimeni nu a avut aceasta problema. Daca te intrebi cum de Marius Balan nu pricepe asta raspunsul este unul singur: atat il duce capul. Nu are de unde! Iar pentru ca problema lui nu se rezolva si pentru ca a gasit si alti frustrati (ex. Chereji Florin Adrian) au inceput aceasta campanie de blocare a tot de inseamna modernizare. Parcul, piata mica, regularizarea raului Bistrița, reabilitarea centrului sunt cateva exemple. Nu stiu daca iti amintesti de perioada in care Balan se lega in parc de copaci? Sau de exemplele lui cu pini pe care el ii vedea superbi dar aia aveau trei crengi in varf sau de minciunile pe care le baga din top legat de construirea acelei parcari subterane din Piata Eminescu in care conform proiectului copacii erau mutati si replantati deci nu erau taiati. A umblat si atunci cu tot felul de minciuni pe la locatarii din zona ca astia o sa-si piarda locurile de parcare la fel cum a mintit in momentul im care a strans semnaturi pentru blocatea proiectului de reabilitare a zonei centrale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.