Actualitate

Radioamatorii din Bistriţa, pregătiţi să comunice cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională

După ce au luat legătura cu pasionaţi ai undelor radio din toate colţurile pământului, radioamatorii bistriţeni vor să comunice şi cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională. Deja au făcut primii paşi în acest sens, construind un sistem de urmărire şi recepţie radio a sateliţilor de radioamatori.

Sistemul permite urmărire pe orbită a sateliţilor de radioamatori şi recepţia semnalelor radio transmise de aceştia fiind posibilă vizualizarea în pagina web prin websdr a acestor semnale. Sistemul e compus din antenele pentru benzile dorite, rotor AZ-EL comandat electronic de calculator, receptor de bandă largă, multimod pentru recepţia semnalelor radio, calculator şi software pentru comanda rotorului şi prelucrarea semnalelor recepţionate.

Lucrarea a fost prezentată de Dan Sabău la Campionatul Naţional de Creaţie Tehnică 2016 şi a fost premiată cu locul 2 la secţiunea B – echipamente şi accesorii pentru unde ultrascurte şi microunde.

„Activez în radioamatorism din 1983. Eram pasionat de electronică şi am văzut un anunţ că se organizează cursuri de radioamatorism. M-am înscris la cursuri şi am învăţat telegrafie cu domnul Pop Emil, fost instructor la Casa Pionierilor. După ce am terminat cursurile, am dat examen de radioamator împreună cu Marius Aldea şi cu Nelu Ciocan. Am luat autorizaţie şi am început să ne facem scule, ne-am făcut antene, am participat la concursuri, am mai obţinut şi rezultate. Apoi ne-am cumpărat antene. Anul trecut am participat la Campionatul Naţional de Creaţie Tehnică la secţiunea de echipamente şi accesorii pentru unde ultrascurte şi microunde şi am luat locul doi cu un sistem de urmărire şi recepţie radio a sateliţilor de radioamatori. E un sistem care urmăreşte sateliţii care trec pe deasupra noastră, un satelit trece cam din 10 în 10 minute, iar din 90 în 90 revine, dar prin alt loc. Acest sistem îl urmăreşte, ştie când vine, e conectat la internet, captează semnalele emise de satelit şi le pune la dispoziţia celor care vor să le vadă fiindcă se vizualizează printr-un program. Am lucrat şi eu, şi Marius, şi Pavel. Toţi am contribuit şi funcţionează. Am creat acest proiect în ideea de a face o legătură cu Staţia Spaţială Internaţională. Vrem să facem baza tehnică necesară pentru a realiza contacte cu Staţia Spaţială Internaţională. Unii dintre astronauţi sunt radioamatori şi există nişte activităţi planificate din timp când un radioamator merge la staţie şi ia legătura cu cei de jos, de pe pământ. În ideea aceasta am făcut acest sistem fiindcă şi Staţia Spaţială se poate urmări. Şi ea tot un satelit este şi se poate urmări. Am făcut baza tehnică, urmează să obţinem aprobarea şi, în decurs de un an-doi, e posibil să primim acceptul să comunicăm cu Staţia Spaţială. Vrem să luăm legătura cu ea fiindcă există, sunt radioamatori  colo şi e un eveniment care nu se întâmplă toată ziua. Nu toată lumea reuşeşte să îl facă. Trebuie să ai aparatura necesară, dar şi o şcoală”, a spus Dan Sabău.

Sâmbătă, el a prezentat proiectul la Adunarea Generală a Radioclubului YO5KUC-YP5A care a avut loc la Clubul Sportiv Municipal în prezenţa membrilor din judeţ şi a invitaţilor din alte judeţe.

„Suntem secţia sportivă radio a CSM Bistriţa cu 38 de membri din care legitimaţi ca sportivi de performanţă 18. Am avut şansa să avem de-a lungul anilor alături de noi nişte sportivi foarte pasionaţi şi rezultate neaşteptate, inclusiv o vicecampioană mondială. Sunt concursuri organizate de Federaţia Naţională de Radioamatorism şi participăm la toate. În radioamatorism, performanţa înseamnă să exploatezi cât mai bine undele radio, respectiv să faci cât mai multe legături într-un timp cât mai scurt posibil şi cât mai îndepărtate. Am reuşit să comunicăm cu toată lumea, cu Antarctica, cu Polul Nord. Nu există colţ al lumii în care să nu răzbatem. Printre cele mai interesante conexiuni le-am făcut cu participanţii la unele expediţii, sunt multe insule rare şi ei le activează, iar noi, cei care stăm pe lângă aparatură, încercăm să-i contactăm. Acelea sunt cele mai interesante legături radio pe care le putem face. Nu vorbim despre politică, nici despre sex sau religie. Când stăm la poveşti, vorbim despre aparatura noastră, despre proiecte. În rest, sunt legături simple, un control ca să ştim cât de bine suntem auziţi, dacă turnul nostru este inteligibil şi cam atât când participăm la legături cu expediţii. În rest, tot timpul suntem în legătură unii cu alţii fiindcă avem sisteme specifice. Mai nou s-a creat RoLink, o conexiune prin repetoare, avem montate pe munţi nişte staţii retranslatoare. Suntem în legătură unii cu alţii. Duminica avem un QTC duminical, un buletin de ştiri şi acolo ne întâlnim cu ştiri de interes”, a spus Marius Aldea, şeful Radioclubului YO5KUC-YP5A.

Sâmbătă, radiomatorii bistriţeni au mai vorbit şi despre proiectele pe care le au anul acesta, cum ar fi participarea la campionate naţionale şi internaţionale, organizarea Cupei FM Năsăud, despre reţeaua de urgenţă a radioamatorilor voluntari, programul Şcoala Altfel şi alte subiecte de interes.

Staţia Spaţială Internaţională orbitează în jurul Pământului din 1998, aceasta a fost locuită în timp de nenumăraţi astronauţi, printre care Serghei Krikaliov, Wiliam Shepherd şi Iuri Guizdenko. În interiorul staţiei, astronauţii efectuează teste de laborator, observă schimbările produse pe Pământ, realizează operaţiuni de montaj şi întreţin un nod de transport şi legătură cu planeta noastră.  NASA transmite continuu încă din 24 noiembrie 2016 imagini cu Pământul de pe Staţia Spaţială Internaţională cu ajutorul camerelor HDEV. Pe 31 ianuarie 1985, Agenţia Spaţială Europeană a aderat la proiectul NASA. În prezent, cinci agenţii spaţiale sunt implicate în proiect: NASA, RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) şi ESA. Staţia spaţială este compusă din 14 module şi are un volum total de 1000 de metri cubi.

5 comentarii

  • Radioamatori sunt oameni extraordinari, nu pentru că au o pasiune oarecum atipică, ci pentru că această pasiune îi unește pe oameni de meserii foarte diverse. La Bistrița a fost un radioamator cu meseria de tâmplar, mulți tehnicieni în diferite specialități, avocați, medici, oameni din media, sau doar ingineri. Interesant nici unul cu funcții politice sau șomeri.

  • Imi aduc aminte de regretatul Pop Emil ,excelent pedagog,( YO5KDP) care a reusit sa ne transmita celor care am trecut microbul pe la clubul de radioamatori de la casa pionierilor(fosta de langa Metropolis si mai apoi pe Petre Ispirescu). Proiectele electronice curente-*era o solidaritate nemaipomenita in a se procura tranzistori etc.., Taberele Start spre Viitor de la Navodari, concursurile de radiogoniometrie, abonamentele la revista Technium? erau excelente oportunitati pentru noi ca si copii la vremea respectiva pentru a trai cu pasiune , mai mult decat toate orele de fizica plictisitoare, activitati la care participam cu mare placere si neobligati..R.I.P Emil Pop

  • Pop Emil este elogiat în toate amintirile dintre pasionați undelor radio din Bistrița. Eu nu am avut bucuria de al cunoaște, dar sunt coleg cu un nepot al lui și insist mereu să-mi aducă de la bunicul lui orice document legat de activitatea radio. Un om ce a dezvoltat într-un oraș o activitate pentru prima oară trebuie menționat fie chiar pe un colț de șervețel, să rămână scrisă o mărturie. Pop Ciprian, un descendent a unui dintre ce doi Pop Emil, au fost doi pionieri cu același nume, trăiește cu aceiași intensitate pasiune zborul cu parapanta, poate într-o zi se va contamina și de pasiune bunicului lui. Avem un singur maestru al acestui sport în județ, titlul lui nu este nici unde menționat. Indicativul YO5CBX este recunoscut pe toate meridianele globului, dar nu în Bistrița.

    • Am avut placerea sa fiu si eu intre voi, recent. Legat de zbor, am incercat sa trag la acest eveniment si un om de vaz din Bistrita, pe Dumitru Tanase prietenul meu in hobby – ul de zbor, un om care a realizat un aerodrm superb la Bistrita si tinde chiar ca Bistrita sa aiba un aeroport pentru curse de pasageri. Din pacate inca se afla in strainatate ne avan posibilitate sa participe la aceasta adunare atat de prietenoasa organizat de voi. Sunteti oameni minunati. Am plecat de acasa sambata ajungand la voi – tot acasa. 73 de YO5AJR Miki

  • Am participat, că invitat al d-lui Dan Sabău, un om deosebit, pasionat.
    M-am hotărât să „mă fac radioamator” ,pasiune cu care am „cochetat” mai demult.
    Am întâlnit niste oameni deosebiți din toate punctele de vedere, care m-au primit nu ca pe
    Un străin ci că pe unul dintre ei.
    Mulțumesc la toți !!!
    Cu stimă și respect !
    Nath Aurel. -. Membru simpatizant !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.