Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că ”nu doar în județul Bistrița-Năsăud și în Bistrița, ci în toată țara, se întâmplă următorul lucru: omul se duce și face angajament la primărie că își face el utilitățile, pe urmă vine și face reclamație la Aquabis de ce nu îi pune apă”, șeful CJ menționând că e imposibil de asigurat servicii la utilități pentru blocuri cu sute de unități locative construite pe dealuri.
”Nu Aquabis face politica de dezvoltare a unei localități și nu Aquabis trebuie să asigure utilități în zonele în care se construiește și nu Aquabis eliberează autorizații de construcție în zona în care nu sunt rețele. Fără niciun fel de ironie, noi, în momentul de față, suntem într-o țară care funcționează așa cum funcționează și eu mi-aș dori să avem variantele ideale cum sunt în țările dezvoltate: înainte de a se duce un teren în zona intravilană se fac investițiile necesare, se asigură toate utilitățile necesare, drum, apă, canal, pistă de biciclete și ce vreți și abia pe urmă încep să se dea autorizații de construire în zonele respective.
Din păcate, în țara noastră, nu doar în județul Bistrița-Năsăud și în Bistrița, se întâmplă următorul lucru: omul se duce și face angajament la Primărie că își face el utilitățile, pe urmă vine și face reclamație la Aquabis de ce nu îi pune apă. Vreți să vă spun că este imposibil de rezolvat pentru că se construiesc pe dealuri blocuri cu sute de unități locative noi și abia avem presiune la apă? Efectiv nu ai cum fizic să asiguri serviciile de utilități. Eu nu vreau să arunc în cârca altcuiva povestea. E un concurs de factori și de împrejurări care ne duc în situația asta din care nu mai ieșim. Sunt realitățile crunte”, a spus Radu Moldovan.
Șeful CJ a mai cerut jurnaliștilor să analizeze ”care este contribuția Consiliului Municipal Bistrița la dezvoltarea rețelelor de apă și canal în municipiu”: ”Nu m-am referit la ultimul an. Nu am atribuții să iau la întrebări CL și Primăria Bistrița sau Primăria Mărișelu, indiferent de cine e condusă. Și la partid se numește abuz (dacă ar face asta -n.a.). Au fost alegeri acum un an și cetățenii ne-au sancționat și ne-au trimis în opoziție. Cu domnul Crețu, știm, cetățenii din Bistrița ne-au sancționat pentru lucrările nefăcute, ca să nu spun altceva”.
Directorul Aquabis, Ion Șandru, a precizat că pentru municipiul Bistrița a fost prinsă în aplicația de finanțare extinderea rețelelor de apă și canal pe 138 de străzi.
”Știți câte au rămas? 31 pentru că nu s-a dus nimeni să solicite cetățenilor să predea drumul privat domeniului public fără pretenții și au picat din aplicație, dar ne-au ținut și ne-au blocat aproape un an. Am avut discuții și cu noua conducere a Primăriei Bistrița și nu au făcut nici ei nimic”, a spus Șandru.
Sub pretextul că nu se vrea ridicarea de blșocuri între case, în ultimii ani, la Bistrița a existat un adevărat curent contra eliberării autorizațiilor de construire de noi blocuri în oraș, dezvoltatorii fiind obligați să ridice imobile pe dealuri, unde apar probleme mari legate de accesul atâtor oameni în oraș, dar și de asigurarea utilităților. În ultimii 12 ani, Primăria Bistrița a fost condusă de primarul Ovidiu Crețu (PSD) care a avut consiliul local majoritar de la PSD și ALDE, mai ales în ultimul mandat.
Gazeta asta si-a luat un mare risc lasand pe unii si pe altii sa scrie vrute si nevrute. Oare este curaj, sau altceva?
In ce priveste apa si alte probleme legate de urbe, situatia actuala este(dupa parerea mea) rodul muncii pline de ”talent si daruire” a PSD prin talentatii sai reprezentanti cocotati de zeci de ani in tot felul de pozitii(de decizie bine remunerate). Cine a oprit primaria si cj-ul(plin de reprezentanti PSD) cu servicii de urbanism/arhitectura sa faca ordine? Din pacate nici cei de azi nu sunt mai breji! O sa ajungem sa platim pentru apa de la retea mai mult decat pentru cea pe care o luam din magazin! Trebuie sa recunoastem ca apa de la retea nu este buna de baut, ci doar pentru consum menajer.
Am observat ca se fac lucrari pentru pistele de biciclete, de altfel un lucru bun, dar realizat prost. Sunt multe zone in care nu este asigurat racordul cu carosabilul nici pentru piste nici pentru ce a ramas din trotuare. Sunt trotuare lasate de latimi foarte mici, care se termina in rampele scarilor de la blocuri. Va imaginati cum vor circula persoanele cu dizabilitati, sau cei cu copiii mici. Cine a gandit oare sa se faca asa? O sa ajunga sa se certe oamenii intre ei, pentru ca pietonii sunt obligati sa calce pe pista biciclistilor(deocamdata vireaza intre masini), dupa punerea lor in functiune!
Dl. Președinte al consiliului județean trebuia sa vina cu argumente mai solide,cunoscând capacitatea de producție filtrare tratare a apei, daca nu este presiune nu sunt pompe de presiune.atunci in iulie sa mărit prețul la apa.
Iar peste câteva luni ne trezim iar mărim prețul la apa pentru consum energie electrică.dl director Sandu la cele prezentate nu a comentat nimic ce probleme întâmpină cu avariile din rețea , cat ce-a de la canalizare ce întâmpină cum poate veni în sprijinul populației în special proprietari care stau la bloc .da nu mai arunce pampers ,resturi alimentare și altele…
Rezolvați problema din curtea instituției. Demontați aparatele de aer condiționat reduceți costurile, vedeți pierderile de apă din rețea ,fiți responsabili cu apa .
Nu înțeleg apa de ploaie de pe acoperiș merge la canalizare și nu se poate capta separat pentru alte întrebuințări.
eia de pe dealuri sa se mute pe campii. ui-ha !
Dar cand Aquabis a luat in proprietate retelele construite din banii cetatenilor care au cumparat locuinte ,ca dezvoltatorii au bagat pretul retelei in costuri,marii specialisti de acolo nu stiau ca nu au capacitate de pompare?Dar incasarile din apa de ploaie nu ajung pentru pompe de putere?
Sunt si strazi predate la primarie si tot nu face primaria nimic.
Hai analizati acuma ca sunteti jalnici, psd sau pnl, aceiasi oameni mici si neseriosi.
Demagogie/fariseu.
1. Pe strada Ulmului (zona pensiunii Morariu) Aquabis a executat rețelele de utilități înainte sau dupa construirea caselor? Care au fost costurile si cine le-a suportat?
2. Pe DC 8C Bistrița, Frasinul a asfaltat strada de 2 ori (în anul 2014 cu bani de la Guvern și în 2019 cu bani de la primărie, după ieșirea din garanție) în zona pensiunii Morariu.
Alții așteaptă de 20 de ani să aibă acces la utilități, dar dacă nu au vecini cumsecade, asta e! Prietenii știu de ce.