Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, spune că tarifele pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ, stabilite de comisia de negociere a ADI Deșeuri cu firma Supercom, sunt într-adevăr foarte mari și că nu înțelege de ce s-a ajuns la aceste prețuri.
”Prețurile sunt urmarea negocierilor făcute de comisia desemnată de ADI Deșeuri, nu știu de ce s-a ajuns la aceste tarife. Eu le-am spus de multe ori primarilor să pună în dezbaterea consiliilor locale solicitările operatorului Vitalia, care a cerut de multe ori majorarea tarifelor, că altfel vom ajunge la o situație de criză, dar eu nu sunt șeful primarilor și nici al consiliilor locale. Suntem în situația în care nu avem operator, iar ADI Deșeuri a făcut demersurile legale. Și mie mie se par foarte mari prețurile, dar nu decide Consiliul Județean. Nu știu de ce comisia de negociere a acceptat aceste prețuri. Trebuia să fie prețul existent în vechiul contract, însă nu CJ stabilește prețuri. O să pun această problemă în AGA ADI Deșeuri, o să protestez împotriva acestor prețuri, dacă doriți. Este o situație de criză, iar procedurile pentru un nou contract de concesiune pot dura șase luni, nouă luni sau un an”, a spus șeful CJ.
Firma Supercom Bucureşti a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC. Contractul are valabilitate de trei luni, dar poate fi prelungit până la desemnarea unui nou operator prin licitaţie publică prin SEAP, însă procedura poate dura până la un an şi jumătate.
O comisie formată din reprezentanţi ai ADI Deşeuri, CJ (prin administratorul public Florin Moldovan), primăriilor din Bistriţa (prin administratorul public George Avram), Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Lechinţa (prin viceprimar), Nuşeni şi Romuli a decis, marţi, că oferta Supercom este cea mai avantajoasă
Potrivit proiectelor de hotărâre de pe mesele tuturor aleşilor, persoanele fizice şi asociaţiile de locatari în mediul urban vor plăti plăti 9,9 lei/persoană/lună (faţă de 6,82 de lei cât a perceput Vitalia, creşterea fiind de 45%). La ţară, persoanele fizice vor plăti 3 lei/persoană/ lună, faţă de 2,95 de lei cât a încasat vechiul operator. În ce priveşte agenţii economici şi instituţii publice creşterea este de la 307 lei/tonă la 348 de lei/tonă, creşterea fiind de 13%. În concluzie, toate tarifele cresc în medie cu 20%.
O altă noutate este că se instituie taxe de salubrizare, ceea ce înseamnă că primăriile vor fi cele care vor plăti aceşti bani în contul operatorului de salubritate, iar apoi îi vor recupera de la cetăţeni.
Consiliile locale din tot judeţul, dar și Consilul Județean, care fac parte din ADI Deșeuri, au fost convocate să aprobe tarifele pentru colectarea şi transportul deşeurilor la depozitul ecologic de la Tărpiu, însă în documentele care le-au fost transmise aleşilor tarifele sunt fără TVA, ca să pară mai mici. Ulterior, reprezentanții UAT-urilor vor aproba în AGA ADI Deșeuri atribuirea contractului de salubrizare, apoi se va semna contractul cu Supercom.
”nu știu de ce s-a ajuns la aceste tarife.”
”nu înțelege de ce s-a ajuns la aceste prețuri”
”Nu știu de ce comisia de negociere a acceptat ”
Nu știți mai nimic domnule președinte, dar acceptați mandatul de-a semna un astfel de jaf din buzunarele fiecăruia dintre cetățeni județului.
Aici avem cel mai evident mod de manifestare demagogică al unui politician.
Subscriu! Asta nu isi asuma nimic, nici usturoi nu a mancat… El e mic si nu stie jimic. Oare ce salar primiti degeaba, pentru lipsa de coerenta si responsabilitate stiti? Oare notiunea de rusine o cunoasteti?
Suntem deja obisnuiti… Cand e ceva de bine el a fost si el a dres…si se intampla un rahat el nu stie nimic! E olimpic la fuga de responsabilitate
Radu e las si nu stapaneste limba romana . Inglodat in gunoaie e pleonasm Radule , pe bune . Tu nu stii nimic , desi ai patronat toata tarasenia asta , acum dai vina pe altii Te va crede DNA-ul ca nu stii nimic exact cum am eu certitudinea ca Ciciolina e fata mare .
Dar nu-i nici un fel de problema daca d-l presedinte da un ordin nici un consiliul local unde majoritatea este PSD-ALDE nu voteaza majorarea si urmeaza o noua negociere la preturi corecte.Acelasi lucru se poate intimpla si in primariile conduse de PNL,doar ca interesele sunt transpartinice,iar banii nu au culoare politica.TOTI au nevoie de bani negri doar campania electorala bate la usa.Comisia de negocire are reprezentanti din toate partidele este adevarat cei mai multi sunt rosii,dar patati sunt toti.Deoarece este vorba de bani platiti de noi toti va rugam cereti in baza Legii 544 a liberului acces la informatii publice,nominal fiecare primarie cum a votat sa tinem minte pana la alegeri.Multumim.
Sa depuna cineva o plangere penala, se vedem si noi cine si cum ne trage tepe!
Oare nu se poate contesta la Contenciosul Administrativ aceasta Hotarare a CJ, la care nu avem explicatii clare si populatia este fortatat sa plateasaca tarife ,pe care care nici consilierii nu sunt lamuriti si convinsi ca sunt corecte?
Poate sprijini mass-media acest demers in numele cetatenilor care trebuie sa suporte incompenta profesionala si politica a unor ” alesi” ,care ne sfideaza si nu ne reprezinta interesele minime privind calitatea si pretul servciilor de salubritate, si nu numai!
Sau poate DNA-ul sa lamureasca situatia sistemului integrat de depozitare a gunoaielor din BN!
Daca nu,ne meritam soarta, ca majoritatea i-a ales!
Eu ca fost angajat al VITALIA nu inteleg nici acum de ce apare diferentierea de pret de la oras la sat oferindu_ti acelasi serviciu cu mai putine costuri Singeorzenii platim de 3 ori mai mult decit vecinii nostri din MAIERU,RODNA,SANT,ILVA,FELDRU samd ,care de cele mai multe ori genereaza mai multe deseuri cu costuri mult mai mari(combustibil ,strazi inguste,ne distrugeam masinile urcind pe toate vaile pt 2 lei pt ca oamenii aveau contract ,saptamanal se ridicau deseurile ca si la oras). Eu cred ca cei de la ADI si CJ ar trebui sa puna in balanta si acest aspect si sa faca o echilibrare intre urban si rural.EU cred ca un 5 lei pt persoana ar fi echitabil si pt urban si pt rural si asa toata lumea ar fi multumita,asa ar fi rentabila orice companie ar veni sa ridice deseurile.O sa ajungem sa platim pt deseuri mai mult decat impozitul la case.Va rog sa va mobilizati pana nu este prea tarziu cat se mai poate negocia.Aviz Primarie si Consiliului Local.Altfel la multi o sa le para rau dupa VITALIA!