Social

Radu Moldovan: Încă un pas mare pentru atestarea stațiunii turistice Colibița

Președintele CJ Radu Moldovan a anunțat că s-a făcut ”încă un pas mare” spre declararea localității Colibița stațiune turistică de interes local. ”În urma vizitei în teren a Comisiei de evaluare a documentațiilor pentru atestarea stațiunilor turistice din cadrul Autorității Naționale pentru Turism, s-a constatat conformitatea documentelor depuse și prin urmare continuarea demersurilor de atestare a stațiunii Colibița. Urmează procedurile standard și emiterea Hotărârii de Guvern care să ateste oficial noua titulatură. Este un vis mult așteptat de noi toți, care sper că va deveni în scurt timp realitate!”, a menționat pe Facebook șeful CJ, care a postat și procesul verbal al comisiei de evaluare.

act-evaluare-statiune-colibitaÎn februarie, conducerea CJ a făcut recepția spațiilor de servicii publice destinate acreditării localității Colibița ca stațiune turistică de interes local: punct de prim ajutor, punct farmaceutic și stație Salvamont, amenajate în incinta Școlii Generale Colibița, la parter, într-un spațiu de 118 mp. Atunci, președintele CJ a menționat că s-a comandat și primit un studiu referitor la calitatea aerului zonei. Conform acestui studiu, ”valoarea concentrației maxime de ozon masurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentrație asemănătoare de ozon în aer si un aer la fel de pur se mai gaseste în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Munții Alpi”.

CJ vrea să cumpere un teren pe malul lacului Colibița pentru amenajarea unei zone de camping pentru turiști, însă toate încercările din ultimii ani au dat greș.

5 comentarii

  • ”Existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma”. Parafrazand cuvintele memorabile rostite de catre memorandistul Dr. Ioan Ratiu, in fata tribunalulului prezidat de baronul Szentkereszty Zsigmont, intrunit in sala Sala Redutei din Cluj, am putea spune ca existenta unei statiuni nu se discuta, ci se afirma.
    Punctele de prim ajutor, farmaceutic şi salvamont, reprezinta conditia obligatorie dar nu si suficienta pentru ca localitatea Colibita sa devina statiune turistica fie chiar si de interes local.
    Anul trecut a existat o mare agitatie in legatura cu neregulile din jurul lacului Colibita. S-a format si o comisie care sa faca ordine. Comisia Colibiţa,condusa de Ovidiu Frenţ, subprefectul de la vremea respectiva avea în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor.
    Realitatea e ca in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, poate fi trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului.
    Vezi: http://www.mesagerul.ro/2016/10/03/ziduri-de-beton-construite-pe-malul-lacului-colibita

  • comentariul predecesorului este pertinent ! …dar pe cei care isi deverseaza „toate jejectiile ” in lac ??? CUM SA AI O STATIUNE FARA SISTEMATIZARE SI CANALIZARE???? Alooo! D-le RADU MOLDOVAN?

  • no bine mai Raducule….
    sa ne spui tu doră amu daca şcii …..
    aşă bine….

    aşă….

    zâci că sânt 90 micrograme de ozon /meter cubic …. la Colibiţa
    atuncea câte molecoale de ozon sunt întun meter cubic iarna dacă
    termometerul arata -15 grage Ceălsius tot la Colibiţa
    amu sa vedem …
    şcii…???

  • Printre criteriile OBLIGATORII pentru atestarea unei stațiuni turistice de interes local, pe care Colibița nu le îndeplinește, sunt: drum rutier modernizat si semnalizat, transport în comun între staţiunea turistică şi gara sau autogara care o deserveşte, amenajare și iluminare locuri de promenadă, apă curentă, canalizare, drumuri pietonale, terenuri de joacă pentru copii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.