Membrii conducerilor centrale ale PSD şi PNL, alături de preşedinţii de filiale şi de aleşii locali USL – preşedinţi de CJ vor petrece sfârşitul de săptămână în Deltă, într-un resort exclusivist şi îşi vor împărţi colegiile de la parlamentare, scrie Mediafax.
Retragerea strategică în Deltă este prima astfel de acţiune pe care o face PSD de la preluarea conducerii de către Victor Ponta, dar şi primul demers comun în care liderii USL se întâlnesc în afara Bucureştiului, de la înfiinţarea Uniunii.
Înalţii oaspeţi ai Deltei vor fi cazaţi în exclusivistul „Puflene Resort” din Murighiol, un spaţiu destinat, aşa cum se autoprezintă, „celor care doresc o evadare din cotidian şi apreciază îmbinarea dintre frumuseţea naturii, confort la cele mai înalte standarde şi servicii de înaltă ţinută profesională”.
Cum era de aşteptat, o noapte de cazare la un astfel de resort nu costă puţin, social-democraţii şi liberalii urmând să achite între 300 şi 400 de lei pe o cameră.
Surse din cele două partide au relatat, pentru Mediafax, că USL nu a închiriat complexul în întregime şi că fiecare PSD-ist sau PNL-ist va achita contravaloarea cazării şi a serviciilor de care a beneficiat din propriul buzunar, însă cu o „reducere semnificativă” aplicată la tarifele afişate pe site.
Camerele în care se vor relaxa social-democraţii şi liberalii sunt prevăzute cu tot confortul – aer condiţionat, cabină sau cadă de duş, terasă, Tv, internet, minibar, seif.
Totodată, înalţii oaspeţi se vor putea bucura de facilităţi oferite de resort, cum ar fi piscină interioară, jacuzzi, saună, sală de fitness, salon de înfrumuseţare. Ei vor putea să înoate şi în piscina exterioară sau să joace biliard, tenis de câmp sau de masă, precum şi să facă excursii pe canalele Dunării cu bărcile sau cu hidrobicicletele.
Cei mai mulţi dintre social-democraţi şi liberali vor ajunge în Deltă încă de joi seară, preşedintele PSD Victor Ponta fiind acolo de joi dimineaţă. Liderul liberalilor, Crin Antonescu, va pleca şi el spre Deltă în cursul zilei de vineri. La reuniuni nu vor fi prezenţi, însă, toţi social-democraţii din BPN, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi vicepreşedintele Marian Vanghelie numărându-se, se pare, printre absenţi.
Potrivit unor surse, „retreat-ul” din Deltă fusese iniţial plănuit doar la nivelul PSD, dar, ulterior, a fost cooptat şi PNL, partid care nu era obişnuit cu astfel de retrageri strategice prin locuri pitoreşti şi greu accesibile.
Reuniunile USL au fost convocate, practic, pentru a valida negocierile din interiorul alianţelor PSD-UNPR şi PNL-PC privind împărţirea colegiilor eligibile pentru alegerile parlamentare. Negocierile privind colegiile urmează a fi finalizate în cursul acestui week-end, în Deltă, şi validate de structurile de conducere ale PSD şi PNL.
Pe de altă parte, este de aşteptat ca tot la reuniunile din Deltă să se facă şi o analiză a rezultatului obţinut de organizaţiile locale la referendum, precum şi o strategie privind alegerile parlamentarele şi viitorul program de guvernare al USL.
„De când am ajuns premier nu m-am răzgândit. Bucureştiul are prea multe păreri, iar eu nu cred că este normal ca un primar din Sălaj, de exemplu, să vină la Bucureşti pentru a semna o hârtie. La Bucureşti trebuie să ţinem politica externă, apărarea, justiţia, dar toate celelalte lucruri care nu ţin de Guvernul central trebuie să meargă la autorităţile locale”, a declarat Victor Ponta, prezent joi, la Murighiol (jud. Tulcea), la Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
„Regiunile trebuie să primească recunoaştere în Constituţie, păstrând judeţele actuale. Chiar cred că judeţele actuale trebuie să rămână. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu înseamnă mai multă birocraţie. 1 ianuarie 2014, atunci când începem noul exerciţiu financiar, trebuie să ne găsească cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea înţeleg rolul Ministerului Dezvoltării Regionale dacă vom avea regiuni”, a spus primul-ministru.
Şeful Executivului a afirmat că agenţiile de dezvoltare regională vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale şi i-a rugat pe şefii consiliilor judeţene să fie alături de parlamentari în perioada următoare.
Victor Ponta a recunoscut că descentralizarea nu a avut până acum în vedere şi partea financiară în perspectiva regionalizării urmând să se ia în calcul impunerea unui plafon de îndatorare pentru autorităţile judeţene.
„Trebuie să avem grijă şi să învăţăm din experienţa altora, de exemplu Spania, să nu transferăm deficitele pe regiuni, iar acestea să fie îngropate în datorii. Am discutat miercuri privind un plafon de îndatorare, fiindcă mulţi dintre voi (preşedinţi ai consiliilor judeţene – n.r.) aveţi datorii acum. Este profund incorect. Aţi moştenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decât la prietenii şmecheri al celor care au făcut împrumuturile. Trebuie să facem aceste datorii sustenabile”, a spus prim-ministrul, potrivit Agerpres.
La Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, printre problemele importante suspuse analizei şi dezbaterii se numără mai multe modificări legislative, în principal a Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, în sensul unei noi abordări a asigurării surselor de finanţare a bugetelor locale, respectiv a unui nou mod de echilibrare a acestora. UNCJR este este o organizaţie nonguvernamentală ce reuneşte Consiliile Judeţene din România, ca autorităţi ale administraţiilor publice locale.
Ponta a declarat zilele trecute că la Murighiol va avea loc şi o întâlnire a reprezentanţilor PNL, PC şi PSD, pentru a discutat despre programul Guvernului şi pentru întocmirea ofertei electorale a USL.
Adaugă comentariu