Actualitate Recomandări

Radu Moldovan: La noi în judeţ, doar cine nu vrea nu lucrează. Garanţii pentru viitorii ingineri

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat, la deschiderea festivă a anului universitar de la Extensia Bistriţa a Universităţii Tehnice, că în judeţul nostru există un deficit de forţă de muncă, în special în domeniul tehnic, aşa încât doar cine nu vrea nu lucrează.

„E un câştig foarte mare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud că o universitate de renumele UTCN e prezentă în judeţul nostru şi va fi tot mai prezentă în etapa următoare. E o universitate în care se face performanţă şi pe care o regăsim în topuri şi, pentru a putea avea în viitor, o dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud, avem nevoie de oameni foarte bine pregătiţi. Mă bucur că CJ este partenerul acestei universităţi şi vă spun că am făcut câteva zeci de drumuri la Bucureşti ca să putem prelua clădirea vechiului Tribunal în patrimoniul public şi apoi să o transferăm cu titlu gratuit UTCN cu singura condiţie să-şi dezvolte prezenţa în judeţul nostru în interesul cetăţenilor ei. Sunt copii foarte buni care nu au posibilităţile materiale să stea în Cluj şi atunci prezenţa la noi acasă a unui mediu academic performant e foarte bună pentru judeţ şi viitorul lui”, a spus Radu Moldovan.

Şeful CJ Bistriţa-Năsăud a mai spus că e mare nevoie de specialişti pregătiţi de Universitatea Tehnică Cluj.

„Dacă în 2012 când eu îmi întocmeam programul electoral 50% din populaţie invoca lipsa locurilor de muncă, astăzi avem un deficit de forţă de muncă de 2000-2500 de oameni. Acest lucru se datorează în cea mai mare măsură mediului economic, managerilor din zona industrială care au dezvoltat noi capacităţi de producţie şi noi locuri de muncă. Din mai 2012 şi până în iunie 2015, la nivelul judeţului s-au creat 19.500 de locuri de muncă”, a adăugat el.

„În ce vă priveşte, vă felicit că aţi ales o facultate grea, nu toţi cei care pleacă la drum vor reuşi să ajungă la capăt, dar cei care vor reuşi vor avea foarte multe satisfacţii în viaţă. Doar cine nu vrea să lucreze la noi în judeţ nu lucrează. Dacă după Revoluţie exista riscul să nu îţi găseşti un loc de muncă atunci când termini o facultate, astăzi nu mai există acest risc. În momentul de faţă, piaţa de la noi din judeţ are atâta nevoie de oameni pregătiţi încât toţi cei care veţi vrea să vă continuaţi activitatea într-o companie din judeţul nostru veţi avea posibilitatea când veţi termina studiile”, a dat asigurări Moldovan.

Preşedintele CJ a mai anunţat că în cele patru clădiri de pe Bulevardul Independenţei în care au funcţionat secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă, instituţia pe care o conduce, în parteneriat cu universităţile mari, vrea să facă un centru de cercetare şi inovare.

„Am semnat un protocol cu cele patru mari universităţi clujene pentru ca toţi cei care în timpul studiilor sau după finalizarea lor veţi dori să să îndreptaţi spre acest domeniu să aveţi şi această posibilitate. Aici avem o mică problemă fiindcă suntem în litigiu cu Uniunea Comunelor Grănicereşti pentru aceste spaţii. Sunt încrezător că lucrurile se vor finaliza cu bine şi sper să putem pune în practică acest proiect extrem de important”, a spus Emil Radu Moldovan.

La deschiderea festivă a noului an universitar la UTCN au mai participat pe lângă universitari clujeni, subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul Ovidiu Creţu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof. dr. Mircea Gelu Buta şi manafgerul Comelf Bistriţa, Dorin Stoian.

UTCN 1 UTCN 2 UTCN 3 UTCN 4

5 comentarii

  • Raducu nu are o viziune clara asupra nevoilor unei universitati si mai ales a uneia de profil politehnic. El crede ca problema se rezolva prin oferirea cladirii vechiului tribunal din centrul orasului. Asa s-a intamplat si in cazul bibliotecii judetene, pe care s-a grabit sa o mute in cladirea fostei filiale a BNR, intr-un spatiu insuficient iar acum se construieste o anexa inghesuita in curtea bibliotecii, creind senzatia de improvizatie.
    Cu atat mai mult, in crearea unor centre de cercetare universitare privind asigurarea bazei materiale si a infrastructurii necesare, nu-i nevoie de improvizatii. Cu atat mai mult cu cat acum exista posibilitatea accesarii de fonduri europene care pot finanta integral (fara cofinantare) construirea si dotarea cu aparatura a centrelor universitare si de cercetare. Pentru asta trebuie sa stii exact ce vrei. Anul trecut, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” a lansat Apelul pentru competitia de Proiecte din cadrul Operaţiunii 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare) din cadrul Axei prioritare 2 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare. Astfel de competitii pentru depunerea de proiecte in vederea accesarii fondurilor europene sunt lansate in continuare.
    De altfel nu odata politicienii au promis crearea unui campus universitar la Bistrita care sa adune laolalta extensiile universitare imprastiate prin oras in spatii improvizate. Din pacate pana in prezent angajamentul construirii Campusului Universitar Bistrita ramane inca pe lista promisiunilor neonorate.

  • Iata ce declara Preşedintele CJ, Radu Moldovan la inceputul anului 2014, la o intalnire cu o delegaţie a Universităţii Tehnnice din Cluj-Napoca, condusă de rectorul Aurel Vlaicu, la care a participat si prefectul Ioan Ţintean, conform presei vremii:

    „Consider că judeţul nostru are nevoie atât de specialişti în domeniul socio-uman, cât şi de profesionişti în domeniile ştiinţelor exacte, care să susţină dezvoltarea sustenabilă a industriei locale. În acest sens, am avut discuţii cu rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, domnul Ioan Aurel Pop, pentru a dezvolta un campus universitar comun, între UBB şi UTC-N. Astăzi, am obţinut suportul şi din partea conducerii Universităţii Tehnice, dar şi a mediului de afaceri, care s-a arătat încântat de această idee. În acest moment, am demarat procedurile legale pentru stabilirea locaţiei în care să fie amenajat campusul universitar şi acum lucrăm la perfectarea unui acord între Consiliul Judeţean, patronat, universităţi şi instituţii publice implicate în proiect. Cred că tinerii din judeţul Bistriţa-Năsăud merită educaţie de calitate cât mai aproape de casa lor, iar eu, atât cât voi fi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru ca acest deziderat să devină realitate!”

    Unde sunt promisiunile de altadata!?

  • Raducu spune ca: „Doar cine nu vrea să lucreze la noi în judeţ nu lucrează”. El face pe prostul sau se face ca uita ca mai exista o categorie de indivizi, din care face si el parte, carora nu le place lucru si au intrat in politica. Pentru asemenea indivizi, care au facut facultatea pe oua, universitatea nu are nici o valoare. Ei au ramas niste mediocrii penibili precum Zgonea, care se considera „colegul lui Mihai Viteazu”. Si exemplele ar putea continua. Unii si-au cumparat titluri academice pentru a parveni, iar altii nu s-au dat inapoi de la „furtul intelectual”, practicand cu nerusinare plagiatul in acelasi scop. Asemenea indivizi fara o cariera profesionala sunt in stare de orice.

  • radu moldovan este mincinos!!! judetul nu da de lucru decat acolitilor lui si evident face campanie electorala profitand de absolventi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.