Actualitate

Radu Moldovan: Să nu mai ratăm niciun euro care poate intra în judeţ

Preşedintele CJ, Radu Moldovan, a declarat că pentru proiecte de dezvoltare resurse nu prea mai sunt, singura soluţie fiind fondurile europene. Finanţarea proiectului de modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean şi începerea lucrărilor la centrul cultural în spaţiul actualului Cinema Dacia se află pe agenda CJ în 2013.

”Vom vedea care sunt resursele pe care le vom avea în 2013, după aprobarea bugetului de către Parlament. 68% din bugetul CJ este alocat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vom avea activitatea de reparaţii şi întreţinere la drumuri judeţene. Pe proiecte de dezvoltare, resurse nu prea mai sunt, decât cele europene. Ne propunem să atragem fonduri europene, tot cât poate fi atras de către judeţul Bistriţa-Năsăud. Sunt proiecte regionale, ştiţi că sumele sunt împărţite pe regiuni, vrem să fim pregătiţi pentru ca fiecare euro care poate să intre să nu mai fie ratat. Îmi doresc foarte mult ca fiecare euro care poate ajunge în judeţ, să ajungă. Cei care vor fi angajaţi la unitatea de proiecte vor trebuie să monitorizeze fiecare axă de finanţare, să vadă fiecare euro care poate fi atras, să discute cu specialiştii, să facă proiectul şi să dea Dumnezeu să ajungem la contractul de finanţare”, a spus Radu Moldovan într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CJ a vorbit şi despre câteva dintre priorităţile din 2013: ”Am printre priorităţile din acest an să construim în clădirea din curtea Bibliotecii un sediu pentru Direcţia de evidenţă informatizată a persoanelor, împrăştiată acum în trei locaţii din judeţ. Îmi doresc să începem proiectul de construcţie a sălii de spectacole la fostul cinema Dacia. Sunt două proiecte mari care au început în perioada domnului Gheorghe Marinescu, sistemul integrat de management al deşeurilor de la Tărpiu şi modernizarea DJ 151. Ele sunt amândouă undeva în jurul a 80 de milioane de euro. Fizic, DJ 151 e finalizat, sunt ceva lucrări din anexă care n-au mai fost executate, dar avem asiguraţi banii necesari, garanţia bancară depusă anul trecut de Romstrade este într-un cont special la Trezorerie, de când am executat scrisoarea de garanţie. Urmează să scoatem la licitaţie lucrările care mai trebuie făcute pe DJ 151, acei bani din garanţie nu pot fi folosiţi decât pentru astfel de lucrări. Mai este un proiect început în perioada mandatului lui Liviu Rusu, modernizarea Peşterii Tăuşoare, contract de finanţare semnat de mine, proiect aflat într-o fază aproape finală. Mai e un proiect important început în perioada domnului Marinescu, masterplanul de apă şi canalizare, derulat prin Aquabis. Vom intra în perioada următoare în a doua etapă a masterplanului, mă interesează ca o zonă grav afectată de seceta din ultimii ani, zona de câmpie a judeţului, să fie o prioritate. Am reuşit să repun pe picioare proiectul Casa Germană, facem demersuri pentru finanţarea proiectului de modernizare a ambulatoriului Spitalului Judeţean, respectiv Policlinica. Am făcut paşi importanţi în acest sens”.

Moldovan a spus că în continuare sunt probleme cu depozitul de deşeuri de la Tărpiu. ”Suntem în procedură de predare a depozitului de la Tărpiu către SC Vitalia, dar avem probleme, s-a făcut iluminatul numai la jumătate din depozit. În mod normal, în 18-20-21 februarie depozitul devine operaţional. Drumul judeţean a fost nenorocit de Iridex când a dus pământul d ela Dumitra la Tărpiu, pentru că ăla de acolo zice-se că nu era bun. Au făcut praf drumul, trebuie să găsim soluţii să reparăm bucata aceea de drum. Lucrurile au plecat prost de la început. Avem staţii de transfer, suntem în procedură de licitaţie pentru stabilirea operatorului, dar nu e energie electrică la staţii. Deciziile politice greşite costă”, a comentat el.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.