Actualitate

Radu Moldovan: Semnați petiția pentru ieftinirea medicamentelor!

”Dragi prieteni, Guvernul Cioloș a amânat deja, în iunie, o decizie care ar fi ieftinit cu 35% medicamente importante pentru zeci de mii de bolnavi. Ministrul Sănătăţii intenționează să amâne din nou decizia! Chiar dacă ești sănătos și nu ai nevoie acum de medicamente, gândește-te că bunicii sau părinții tăi trebuie să plătească lunar bani care se duc către companiile farmaceutice, într-un mod total neechitabil pentru noi cei mulți! Vă rog semnați petiția inițiată de PSD, pentru ca prețul medicamentelor generice să scadă cu 35%!”, a scris pe Facebook președintele PSD și al CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Petiția poate fi semnată aici.

Comunicatul Guvernului

”Metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România, cu excepția medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală, se va aproba prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătății, a anunțat Guvernul. În prezent, metodologia de calcul a prețurilor maximale la medicamente se stabilește prin Ordin al ministrului Sănătății. Modificarea a fost făcută printr-o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern, care amendează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Ulterior va fi aprobată Hotărârea prin care se va adopta metodologia privind modul de calcul și procedura de avizare a prețurilor maximale ale medicamentelor.

Modificarea a fost făcută de Guvern pentru a aduce mai multă claritate legislativă și predictibilitate. Până acum, această lipsă de predictibilitate a avut impact atât asupra asupra accesului pacienților la medicamentele necesare tratamentului, cât şi asupra mediului farmaceutic din România. De asemenea, actuala metodologie cuprinde dispoziții neclare, ambigue și greu de implementat în ceea ce privește prețul maximal și calcularea acestuia. Trebuie menționat, de asemenea, că decizia este luată de Guvern în condițiile dispariției a peste 1500 de produse din cele 5430 existente pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, din 2015 până în 2016, fapt ce îngreunează accesul pacienților români la unele medicamente. România reglementează prețurile maximale pentru medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, compensate și gratuite. Aceste prețuri formează lista Canamed, lista de prețuri maximale ale medicamentelor inovative și generice, pe baza căreia se stabilesc preţurile de referinţă şi de decontare în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Canamed reprezintă baza contractului cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. CNAS decontează medicamentele din listele A, B, C şi D la nivelul acestor preţuri din Canamed având în vedere protejarea asiguraţilor faţă de costurile tratamentelor în caz de îmbolnăvire. În funcţie de lista pe care se află medicamentele, nivelul de compensare variază: 50% pentru lista A, 90% pentru lista B, 20% pentru lista D şi 100% pentru lista C. Pentru medicamentele din programele naţionale de sănătate, pentru a proteja pacienţii CNAS plăteşte până la 120% din preţul celui mai ieftin generic de pe piaţă. Actuala metodologie de calculare a prețului a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 75/2009. Deși aceste norme au impact major asupra mediului farmaceutic din România, precum și asupra accesului pacienților la medicamente necesare tratamentului, până la această dată nu au fost făcute studii de impact care să justifice alegerea unei metodologii sau a alteia.  

Articolul 8^1  introdus în anul 2015 de fostul ministru al Sănătăţii, presupune ieftinirea cu 35% a unui număr limitat de medicamente, aşa numitele medicamente off-patent, tratamente inovatoare care au devenit produse generice în piaţă. Deşi orice ieftinire a medicamentelor este, în principiu, de salutat, efectele secundare ale unei astfel de măsuri asupra accesului la medicamente trebuie luat în considerare. Conform analizei experţilor independenţi ai Băncii Mondiale şi a reprezentanţilor celei mai importante instituţii de sănătate publică, London School of Economics, măsura ar duce la dispariţia de pe piaţă a unor medicamente esenţiale. De asemenea, această măsură nu ar avea niciun impact asupra bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate deoarece CNAS decontează în funcţie de preţul genericului şi nu al medicamentului off-patent”.

De ce a inițiat PSD petiția

”Conform unui Ordin al Ministrului Sănătății emis în perioada fostei guvernări PSD, începând cu 1 iulie 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare o reglementare privind alinierea prețurilor medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice echivalente. Prin această măsură, prețul medicamentelor originale care își pierd patentul ar trebui să scadă cu 35%. Pe data de 28 iunie 2016, actualul ministru al Sănătății a emis un ordin prin care a amânat, până la data de 1 noiembrie, aplicarea prevederii de mai sus. Ce înseamnă această amânare pentru bolnavi? Preţuri mai mari la medicamentele de calitate de care au nevoie. Ce înseamnă această amânare pentru marii producători străini de medicamente? Profituri grase pe spatele bolnavilor. Ţara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană ar continua să plătească prețuri uriașe pentru medicamente importante pentru pacienți. Cine profită? „Băieţii deştepţi” care lucrează pentru multinaționalele din industria farmaceutică, conectați cu membrii actualului guvern. Să ne asigurăm că bolnavii nu plătesc din buzunarul lor profiturile grase ale unor producători străini care câștigă profituri uriașe pe piața din România”.

11 comentarii

    • Asta urmareste pesedeul sa nu mai fie medicamente sa moara oamenii cu zilele ca Dyuri Pascu. A primit laude de la evenimentul cu Cosbuc, a varsat la cultura bani cu nemiluita numai sa obtina laude , nu s-a gandit la poetul Cosbuc, care a fost un bun greco catolil, Sub ocupatie austro ungara grecocatolicii au dus ma departe romanismul si romanitatea. A abtinut favoruri pentru ortodocsi si oamenii de cultura supusi pesedeului. Rusine!

  • De ce nu a rezolvat PONTA toate astea?A stat 3 ani la guvernare. Prea multa campanie politica faceti din.orice. Stisti ca sunt batrani destui in zona de.munte care daca nu ar aves copii ar fi muritori de foame?Nu pensie,nu ajutor social.Asta dupa politica lui PESTE de 26:de ani .

  • Democrația participativă este total exclusă din sistemul nostru politic. Când politicul încurajează un astfel de demers el poate fi înțeles doar ca excepția ce întărește regula.
    Acum avem doar un început de campanie electorală, sprijinit pe suferința și sărăcia celor bolnavi.

  • Dacă nu-l atacai pe Cioloş nu te simţeai bine. Extraordinar! Cum se apropie alegerile începeţi să aveţi idei. Meseriaşi pdeseriştii ăştia!

  • S-au cam dus ” vrajelile astea populiste”. Pacientii simt si acum disparitia definitiva sau temporara a unor medicamente de acum un an. Oare stie cineva ca farmaciile ieftinesc preturile medicamentelor pe care le au deja pe stoc fara nici o sustinere? Cui ii convine sa cumpere sau sa produca un medicament cu 20 ron si sa-l vanda mai apoi cu 5 ron ca asa doreste ” marele Psd”? Atat valoreaza medicamentele in Romania… Cu 35% mai putin decat in toate celelalte tari din Europa? Asta vom avea… Medicamente ieftine… Si putine… Asta meritam.

  • Ce porcărie. Niciodată nu s-a rezolvat nimic cu niciun fel de petiție de-asta. Cu atât mai puțin se va rezolva acum. Companiile farmaceutice sunt private și vând cu cât vor ele, din moment ce au cumpărători. După umila mea părere, medicamentele (sănătatea) și învățământul ar trebui să fie 100% gratuite, în schimb penitenciarele nu ar trebui finanțate în niciun fel. Să se autogospodărească. Deținuții dacă vor să mănânce, n-au decât să lucreze. Ar mai putea să se creeze mici ferme pe lângă penitenciar, grădini, să nu se plictisească domnii borfași pe banii statului, luați de la gura copiilor noștri 🙁

    • Nu e asa. Companiile farmaceutice nu pot vinde cu cat vor ele, cel putin medicamentele cu actiune terapeutica puternica, ce se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Adica medicamentele esentiale.
      Dar nici nu poti veni tu stat roman sa le ieftinesti cu 35%.
      Asta daca nu cumva ai un interes sa le ieftinesti. Adica le re-exporti tu in tari unde sunt mult mai scumpe, in detrimentul pacientilor romani.

      Asa ca vom avea cele mai ieftine medicamente din Europa (in mare parte le avem), doar ca ele nu vor fi de gasit.

  • Raducule: nu voi semna jalba la care cu osardie ne ceri sa aderam! Oricarui mesaj de-al tau eu ii asociez imaginea ta alaturi de Ponta pe treptele instantelor bucurestene cand ati incercat fara succes sa „gratiati” colegii de partid. Raducule cine te mai crede in targul provincial? Poate vreoa baba, doua!
    Da manuta cu „fa Doina” si lasati-ne!

  • Judetul nostru e PSD-ist de la un capat la altul , un judet de asistati social . La tara nu mai gasesti un om dispus sa lucreze , toti asteapta „socialul „de la primarul facut primar chiar de catre ei . Din pacate contribuabilii adevarati nici macar nu ies la vot si uite asa , castiga PSD-ul cu majoritati confortabile . Romania devine astfel tara asistatilor PSD-isti , unde se incurajeaza nemunca , lenea si parazitismul social . Ne complacem sa colcaim in subdezvoltare , la coada Europei , cu cel mai mic PIB / cap de asistat social , guvernati de oameni de stanga fara scoala , parveniti , ipocriti , gen specimenul din imagine .

  • Din fericire cititorii mnealui sunt mai destepţi decât scriitorul şi înţeleg prea bine unde „bate” !
    S-a dus vremea prostirii cu lozinci ieftine; s-a desteptat o bună parte a populaţiei, ţal !
    Dovadă postările celor mai mulţi de mai sus .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.