Actualitate

Radu Moldovan şi Ioan Oltean, la hramul Bisericii ”Sf. Nicolae” din Năsăud

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul Năsăudului, Mircea Romocea, dar şi liderul filialei judeţene a PDL, Ioan Oltean, au participat duminică la sărbătoarea hramului Bisericii ”Sf. Nicolae” din Năsăud, slujba fiind oficiată de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

Duminică, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, cel mai impunător lăcaş de cult de pe Valea Someşului.

ÎPS Andrei a fost întâmpinat de părintele Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului, alături de preoţii slujitori Florin Rusu şi Lucian Greabu, de ceilalti preoţi din oraş şi de numeroşi credincioşi. Slujba de hram a avut loc cu aproape două săptămâni mai devreme din cauza programului încărcat al ÎPS Andrei.

La slujbă au asistat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, administratorul public al judeţului, Florin Moldovan, preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, consilierul judeţean PDL Florin Urîte.

Sărbătoarea a fost completată de tradiţionalul concert de colinde susţinut de corul „Deisis”, pregătit de profesorul arhidiacon Cornel Pop, informează Radio Renaşterea.

Înainte de anul 1300 exista în Năsăud o biserică mică de lemn, făcută de egumenul Partenie de la Mănăstirea Voroneţ. În anul 1460 s-a construit la Năsăud o bisericuţă din piatră, tot mică şi se pare fără turlă, având o clopotniţă. Această biserică nu a rezistat invaziei tătarilor din anul 1717. În 1 mai 1850 s-a pus temelia bisericii mari – Catedrala. Devizul bisericii a fost întocmit de către inginerul Lindopol din Bistriţa în anul 1865, dar lucrările efective au început în anul 1880. În 12 iulie 1880 s-a sfinţit piatra fundamentală iar construcţia efectivă a durat cinci ani. În cursul anilor biserica a fost zugrăvită în exterior, pictată şi resfinţită de PF Patriarh Teoctist împreună cu ÎPS Bartolomeu şi PS Irineu Bistriţeanul la data de 23 mai 1993.

Puteţi vedea galerii foto pe pagina de facebook Radio Renaşterea, dar şi pe pagina de facebook a preşedintelui CJ, Emil Radu Moldovan.

Foto 1, 2, 3, 4, 5 – Facebook Emil Radu Moldovan / 6, 7, 8, 9 – Facebook Radio Renaşterea

Etichete

4 comentarii

  • Ce cauta primarul cu banderola tricolora pe piept la slujba religioasa ?
    Este slujba religioasa o …..intalnire OFICIALA a Primariei ?
    Ei cred ca Dumnezeu o sa-i vada si o sa-i voteze ?
    Dupa ce au PRADUIT TARA …. nu-i voteaza …..nici SATAN !
    Daca si „PASTORII” ….. se ocupa de politica….adica de cele lumesti cu …..afaceri….afaceri…si iar afaceri…se duce de rapa toata credinta neamului nostru….
    Pacat ca se intampla astfel de lucruri… !

    • ai dreptate….nu vezi ca dupa majoritatea alegerilor…..primaria propune cate o suma pentru lacasele de cult….impartite dupa cum sunt….obligatiii?

  • aceasta biserica este construita de greco-catolici si a fost confiscata de statul roman si cedata apoi ortodocsilor in anulm 1948. Actualmente este revendicata de greco catolici si are loc un proces .. IONICA ar trbui s-o lase mai moale……

    • ai perefecta dreptate nu am nimic inpotriva dar invidia si rautatea care inconjoara pe cei ce slujesc la aceasta bisrica este de imaginat,in loc sa se uneasca frateste la acest mare evieniment cu tinarul cor al biserici nr 2 nasaud sa cinte inpreuna sf liturghie nu sa acceptat . rusine pentru cei care au decis celor 2 preoti si a dirijorului circu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.