Actualitate

Radu Moldovan: Spitalul să caute soluții de limitare a accesului vizitatorilor

Managementul Spitalului Județean de Urgență Bistrița trebuie să găsească soluții de limitare a accesului vizitatorilor în saloane întrucât actul medical are de suferit din cauza lor, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, care singur a constatat că, inclusiv la ora 22.00, lumea intră și iese din spital fără restricții.

”E destul de greu de lucrat cu oamenii. Eu am fost în ultimele zile de mai multe ori cu probleme în spital și am constatat că e foarte greu să faci act medical în condițiile în care saloanele sunt pline de vizitatori. Nu mai vorbim de securizarea spitalului și a pacienților în situații de epidemie de gripă cum este acum. Având un eveniment mai puțin fericit aseară (luni seara -n.r.) am petrecut vreo trei ore în spital și vreau să vă spun că și la 22.00 era flux foarte mare de vizitatori. Va trebui să găsim soluții împreună cu oamenii. Îi înțelegem că au în spital pe cineva drag, că vor să îl vadă, că vor să ajungă acolo, dar trebuie să înțeleagă și cetățenii județului Bistrița-Năsăud că, fără voia lor, pot face mai mult rău decât bine mergând mai mult decât trebuie și creând emoții mai mari decât trebuie unui pacient care este într-o anumită situație”, a spus Radu Moldovan.

Președintele CJ a adăugat că cere managementului Spitalului Județean de Urgență Bistrița să preia modele de succes din alte părți.

”Câțiva medici tineri cu care am stat de vorbă mi-au dat exemple de ceea ce se întâmplă în altă parte: sunt zone în care intri până la un punct, iar de acolo nu mai poți. O să se supere lumea o perioadă, dar trebuie să înțeleagă că trebuie să protejăm pacientul și să creăm medicului condiții optime de a-l trata în siguranță fără să mai aducă factori externi de stres sau de emoții care nu sunt cele mai bune în situațiile acestea speciale”, a spus el.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mărturisit că Spitalul Județean de Urgență Bistrița este proiectul său ”de suflet”, acesta fiind motivul pentru care s-a concentrat atât de mult asupra lui în ultimii 7 ani.

”Sunt, în ultima perioadă, 150 de milioane de lei, aproximativ 32 de milioane de euro investiți în Spitalul Județean de Urgență Bistrița și Ambulatoriu. Trec bine de 10 milioane de euro proiectele care sunt în derulare și care au finanțare. Dacă vorbim de noul bloc operator, vorbim de încă vreo 25 de milioane de euro pe care îi avem în vedere ca investiții în sistemul de sănătate pe termen scurt, adică în 2-3 ani. Sper să găsim resursele necesare pentru a le face”, a mai spus șeful CJ.

În prezent, la unitatea medicală lucrează 163 de medici dintre care, de la 1 ianuarie 2018, s-au angajat 29 de medici noi.

9 comentarii

  • Corect. Mergem in vizita între anumite ore. Dar atunci bolnavul sa fie îngrijit. Schimbat, spălat, avut grijă de el ca de un membru al familiei. Sa nu mai solicite medicul la cei mai grav sa stai cu el. Ca nu are cine sa il schimbe sau sa ii dea o cana de apa. Am avut de a face cu sistemul stiu ce vorbesc. Și atunci nu se mai plimba nimeni la ora 22 prin spital. Nimănui nu îi place să meargă la spital.

    • Din proprie experienta, ingrijirea bolnavilor in spital se face corespunzator. Infirmierele si asiastentele(cu mici exceptii) chair se ocupa in limita timpului disponibil pe care il au tinand conta ca numarul lor este mic in raport cu pacientii. Dar sunt pacienti care nu ca au nevoi ci pentru ca asa vor ei, trebuie sa stea cineva cu ei permanent, nu sa ii ingrijeasca ci sa povesteasca, sa dea telefoane, sa le sune telefoanele, vin 2-3 la un pat, intind mese cu chiftele si carnati, au pretentia ca ceilalti bolnavi din salon sa ii rabde….. nu vb aici de copii care este obligatoriu sa fie insotiti de un adult, sau de batrani care necesita mai multa atentie….. vorbim de aceia care cand se spitalizeaza se considera in concediu, au invitati unul vine altul pleaca……Ar trebui gasita solutia ca si in alte tari, ca doar cu acordul scris al doctorului sau al sefului de sectie sa se intre la bolnavi, si doar rude de gradul 1, sau o persoana care sa poata fi legitimata ca fiind intradevar interesata de pacient, nu asa……ca hai sa mergem cu totii la bolnav!!!! fiindca tot aceia sunt cei care striga pe urma ca s-a imbolnavit bolnavul in spital de alta boala!!!!!! Telefoanele ar trebui interzise nu doar la nivel declarativ, in saloane suna in draci pe maxim sonorul, iar discutiile la telefon se aud de la 3 saloane distanta!!!!!!!Bolnavii nici nu se pot odihni, desi odihna este principalul tratament in multe situatii.

  • buna ziua , in primul rand nu am sa incep sa dau ca exemplu ce se intampla in alte tari ( ma refer aici strict Germania ….) ….ci am sa va spun ca pacientii in spitale sunt vizitati cu PRECADERE ,dupa masa si numai pana la orele 20,00 – …( vreau sa va spun ca accesul persoanelor de afara nu se mai POATE FACE ).inainte de ora pranzului este dedicata vizitei medicale, investigatiilor, si alte activitati legate de buna stare a pacientului….Daca se implementeaza acest sistem de VIZITARE ….nu cred ca in timp apartinatorii nu vor intelege ce e bine pt persoana internata ……cu exceptii -terapia intensiva , cu acordul medicului –

  • DAR CAND VE-TI INVESTII DIN BANII MEI SI IN PREVENIREA BOLILOR?
    (ca sa intelegi ca sigur nu ai cu ce… daca anul asta s-au inregistrat 3000 de cancerosi in bistrita la anu sa fie doar vreo 30 si aia majoritatea din clasa politica!!!!)

  • Întrucât pacienții se trezesc într-un mediu total diferit de cel intim familial, suferă un șoc, poate mai mare decât durerile cauzate de boala care a determinat internarea. Iar aparținătorii au o influență benefică în diminuarea aceștui șoc, contribuind și la distragerea energiei, necesare de la șoc spre concentrarea în vederea învingerii durerilor, a neplăcerilor pricinuite de boala respectivă și la o vindecare mai rapidă. Dar cred că aveți psihologi, care vă pot explica mai bine acest lucru. Sunt și eu de acord cu restricționarea numărului de vizitatori, chiar și cu găsirea unei metode de educare a aparținătorilor în sensul de a se retrage de lângă pacienți, în special pe perioada vizitelor efectuate de către medici sau în timpul efectuării actelor medicale, care necesită neparticiparea aparținătorului la desfășurarea acestuia, dar nu cu oprirea totală a vizitelor, numai a restricțiilor în timpul unei epidemii care presupune o lipsă totală a contactului cu aparținătorii ”sănătoși”.

  • Dar tu ce cautai pe sectii la ora 22 ?
    Tu esti doctor ?
    Sau incurcai doctorii cu trafic de functie ?
    Ingrijire profesionala inseamna sa ingrijesti pacientul din toate punctele de vedere , fizic , mental , nu numai sa administrezi un tratament.
    Cand se va rezolva aceasta , da se poate vorbi de restrictii.

    • mergeti la spitale private, de lux.Acolo sigur veti avea la capul bonavului un asistent, un infirmier si un doctor si un psiholog 24 din 24!!! hai sa fim seriosi. Pe bune????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.