Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a dat mai multe veşti bune pentru judeţ pe care le-a comunicat mai întâi consilierilor județeni, în şedinţa din acest sfârşit de lună.
„Săptămâna aceasta am primit două veşti bune. Luni am câştigat procesul în prima fază cu Uniunea Comunelor Grăniceşti în ceea ce priveşte clădirile de pe Bulevardul Independenţei. Sigur că au dreptul să facă apel la Curtea de Apel Cluj. De asemenea, astăzi, după un an de judecăţi – de fapt în decembrie se face un an în procedură de contestaţii – cu companiile care au participat la achiziţia publică în ceea ce priveşte partea de consultanţă tehnică, proiectare, asistenţă tehnică la Masterplanul de apă şi canalizare etapa a II-a, am primit o sentinţă definitivă şi irevocabilă de la Curtea de Apel Cluj şi putem continua procedura„, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.
La solicitarea consilierului PNL Monica Săsărman, care a cerut să fie racordate la reţeaua de apă şi canalizare şi gospodăriile de o parte şi de alta a DN 17 de pe Valea Bârgăului, şeful CJ a răspuns: „În perioada aceasta în care începe să se lucreze la documentaţiile tehnice vom căuta să găsim soluţii pe lângă celelalte din întreg judeţul şi la cazul special de pe Valea Bârgăului unde, din păcate, o scăpare de proiectare la acel program ISPA a dus în situaţia în care oamenii de pe străzile laterale să aibă acces la reţele de apă, iar cei de pe strada principală să nu aibă acces”.
Şeful CJ a spus că va avea o întâlnire cu ADI Apă-Canal, SC Aquabis SA, responsabilă de acest proiect european, respectiv cu firma care a câştigat licitaţia pentru a face opt-zece echipe de lucru care să aducă la zi toate necesităţile care au fost inventariate în urmă cu doi ani de la fiecare primărie: „Un reprezentant al ADI, unul al firmei, altul al Aquabis va ajunge în fiecare primărie de unde vor ridica toate necesităţile pentru fiecare comunitate în ce priveşte reţelele de apă şi canalizare. Condiţiile pentru canalizare sunt cu mult mai drastice şi multe dintre ele neeligibile fiindcă CE nu mai finanţează lucrări de canalizare în aglomerări mai mici de 2000 de persoane. Va rămâne la administraţiile locale o parte din această obligaţie să găsească resurse alternative din PNDR sau PNDL pentru a putea rezolva problema canalizării. Peste 98% din populaţia judeţului, la finalizarea implementării etapei a doua a Masterplanului, care e în valoare de 145 de milioane de euro, va avea acces la reţelele de apă. (…) Sunt optimist că, până în primăvara anului viitor, suntem pregătiţi cu cererea de finanţare şi cu procedurile de achiziţie pentru a începe lucrările de execuţie la unul dintre proiectele foarte importante ale noastre”.
Radu Moldovan a mai informat CJ că, luna trecută, a fost depus şi proiectul pentru reabilitarea Castelului de la Posmuş: „Avem şanse foarte mari de finanţare pentru că suma proiectelor depuse este aproape egală cu suma alocată Regiunii de Nord-Vest”.
„Luptăm în continuare cu birocraţia şi cu hăţişurile ghidurilor pentru infrastructura de drumuri judeţene cu finanţare prin POR. Toţi colegii mei din CJ cu atribuţii în domeniu au asta ca prioritate zero şi sper ca, la începutul lunii noiembrie, să putem depune proiectul şi pentru DJ 172 D Poarta Transilvaniei, cele trei tronsoane pe care am decis să le depunem pentru a fi finanţate cu fonduri europene. S-au schimbat multe reguli în timpul jocului şi tot ce era valabil până ieri, nu mai e valabil. Am trimis scrisori către Guvern, către Minister, nu avem răspunsuri, din păcate. Nu putem sta după ele. Am început să căutăm cu primăriile soluţii şi să vedem la cât se ridică cheltuielile neeligibile ca să putem veni spre finalul lunii octombrie în faţa dumneavoastră să dăm hotărârea de CJ pentru a putea merge cu DALI la ADR Nord-Vest pentru a depune acest proiect. Birocraţia românească ne pune în situaţia de a ne bloca, deşi bani sunt. E neînţeles pentru mine cum de noi ne punem singuri piedici ca să nu putem accesa aceste resurse”, a spus Radu Moldovan.
Și pentru mine este de neînțeles cum autostrada inaugurată între de către Victor Ponta s-a prăbușit doar la câteva zile după ce i-a tăiat panglica. Poate îmi explici tu că văd că ești de meserie și te pricepi bine la poduri & șosele.
Scăpăm cumva de PSD? Dacă nu, veștile sunt proaste.
Niciuna dintre „vesti” nu este buna pentru judet. Procesul cu UCGN este unul cu istoria, fiind nedrept si pagubos, acea ” scăpare de proiectare la acel program ISPA” ce ” a dus în situaţia în care oamenii de pe străzile laterale să aibă acces la reţele de apă, iar cei de pe strada principală să nu aibă acces” trebuia sa atraga responsabilitati si responsabili, fiind jenanta, iar „tanguirile” privind hatisul birocratic, in cazul proiectelor europene , sunt inacceptabile cand sunt facute de psdisti sau pdlisti, cei ce-au promovat legislatiile si cutumele ce impiedica absortia fondurilor daruite generos de UE. Vai de ea tara, cu „specialistii” lui „peste prajit”.
astea-s vesti? romanii onesti si harnici asteapta alte vesti,ca de exemplu desfiintare ciumei rosii,moartea lui ilici etc…
Bravo! Ceea ce zici d-ta face parte din categoria ” O ce veste minunată ” , în ce privește toa’șul Iliici sper să fie înhățat de către TPI înainte să dea colțul.
Vrem apa si canalizare in Unirea, str. Agronomului!!!! De sapte ani tot facem cereri la Aquabis si C.J. !!!!
Unirea e varza in ceea ce privește utilitatile(apa,gaz,canalizare).Vorbim de strada Bistritei,Asfințitului si Pasajului.Sunt atâtea case noi in construcție si noi plătim impozit intravilan.Utilitatile amintite=o.Partia de schi este deasupra noastră.Macar niste piatra pe aceste străzi….Marele nenoroc este ca nu locuiește pe aici vreun senator sau deputat ca erau si aceste străzi in atenția edililor.O sa vina si toamna cu voturile…
Prioritatea zero ne-ai spus-o , dar noi dorim prioritatea nr.1 adica sa-ti dai demisia.Ai destule poze, poti in continuare sa te ocupi cu albumele foto dar ACASA la tine nu pe banii nostri.