”Domnule vicepremier, vă adresez o rugăminte publică. Am mari aşteptări de la dumneavoastră, de la Guvern, în ceea ce priveşte funcţia publică. Nu avem nicio perspectivă dacă nu găsim soluţiile necesare pentru a rezolva aceste probleme legate de flexibilitatea modului în care se pot face angajările, pentru că în momentul de faţă e un personal subdimensionat, apoi salarizarea. Înţeleg că din cauza unui Guvern populist, care a crezut că scapă de obligaţii aruncând tot timpul răul ţării în zona funcţionarilor publici, e o situaţie delicată. Ei au crezut că dacă dezbină şi stăpânesc, au pus diferite categorii sociale una înmpotriva alteia. Este inuman, nu avem cum să facem performanţă cu salarii de 200, 200 şi ceva de euro, în condiţiile în care responsabilităţile sunt foarte mari, volumul de muncă imens, iar retribuirea lasă de dorit. Vă rog şi în mod public, ţinând cont că sunteţi unul de-ai noştri, plecat din zona administraţiei şi ştiţi foarte bine aceste lucruri. Odată cu reaşezarea arhitecturii administrative a României, vă rog să găsiţi soluţii şi pentru aceşti oameni. În astfel de condiţii nu putem atrage tineri în administraţie, să le dăm 500 de lei pe lună, care nici de navetă nu le ajung”, i-a transmis vicepremierului Liviu Dragnea preşedintele CJ Radu Moldovan.
Liviu Dragnea a precizat că problema acestui sistem public este aceea că e într-o „piramidă întoarsă”. „Suntem în situaţia în care pe cele patru grade profesionale din administraţia publică: debutant, asistent, principal şi superior, proporţia pentru fiecare grad ne dă o piramidă întoarsă. Peste 50% sunt în grad superior. Mai puţini, 20%, sunt în grad principal, mai puţin la gradul de asistenţi şi foarte puţini la debutanţi. Suntem aproape de situaţia în care ne îndreptăm spre numărul de debutanţi din această arhitectură să fie spre zero, ceea ce ne duce spre un sistem public destul de îmbătrânit care nu poate să fie un factor de stimulare a performanţei, a competiţiei, a unei munci bine făcute. Şi acest sistem trebuie reaşezat”, a comentat el.
Dragnea a subliniat că trebuie reaşezate proporţiile, ceea ce va determina o cheltuială de personal mai mică. „De asemenea, numărul de personal din administraţia centrală e mai mare decât e necesar din punctul meu de vedere. În urma procesului de descentralizare a competenţelor administrative, competenţe care vor trece de la Guvernul central la regiuni, la CJ, la primării, e clar că numărul personalului din administraţia centrală se va diminua. Când toate acestea vor fi realizate, în paralel cu o regândire a statutului personalului public, se va realiza şi o flexibilizare a sistemului de salarizare. Trebuie să realizăm un sistem care să permită ordonatorului de credite posibilitatea ca un funcţionar, chiar dacă e la grad inferior şi are nişte atribuţiuni pe care le realizează în condiţii excepţionale, să poată fi salarizat chiar la un nivel de salariu de treaptă superioară. Atunci stimulăm performanţa şi dăm posibilitatea ordonatorului de credite să aibă o structură mai performantă”, a spus vicepremierul.
Liviu Dragnea a declarat că abia după ce va fi reaşezat sistemul şi diminuate cheltuielile de personal se va putea rezolva problema sararizării în administraţie. „Reducerile de cheltuieli cu bunuri şi servicii s-au finalizat deja. Practic fiecare minister şi-a făcut analiza şi a transmis o reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii undeva spre 15%. Spre partea a doua a anului vom avea o discuţie cu autorităţile locale, cu Ministerul de Finanţe, în aşa fel încât să putem aborda în mod neipocrit această problemă a salarizării din administraţia publică în general şi locală în special”, a spus Dragnea.
Vicepremierul a afirmat că, în opinia sa, dacă România nu va avea „curajul şi realismul” să discute serios despre salarizarea primarilor şi a funcţionarilor publici, nu există speranţe ca sistemul public de la noi să fie performant. „Am avut discuţii nenumărate şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu companii mari. România e în situaţia în care oamenii de afaceri ne cer să mărim salariile funcţionarilor şi primarilor pentru a putea avea performanţe şi expertiză şi a relaţiona mai bine cu mediul de afaceri. Nu mai putem merge la nesfârşit cu abordarea că primarul de comună are 6-7 milioane, lasă că pe el nu-l interesează salariul. De ce să nu-l intereseze salariul? În general în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi primarii, preşedinţii de CJ în marea lor majoritate sunt oameni interesaţi să dezvolte comunităţile, oameni de bună credinţă. Dacă noi îi forţăm pe 7-8 milioane de lei salariu, iar funcţionarii la fel, nu putem aştepta ca serviciile furnizate către cetăţeni să fie de calitate. Aşa că eu sper că eu sper ca sfârşitul acestui an să ne găsească în situaţia în care sistemul să fie reformat, iar salarizarea primarilor şi a personalului public să fie una corectă”, a declarat Dragnea.
În ce priveşte deblocarea posturilor din sistem, el a spus: „Regula de şapte la unu va fi înlocuită cu regula de unu la unu cât de curând”.
„Noi introducem regula de unu la unu, numai că nu putem mări numărul per total numărul de funcţionari publici. În schimb, nu putem introduce regula unu la unu fiindcă este un număr însemnat de primării de comune care, din cauza acestei reguli care a funcţionat în ultimii ani, au ajuns în situaţia de a avea patru angajaţi cu tot cu primar. Dacă introducem regula de mâine, ei tot cu patru rămân chiar dacă schimbă unul câte unul. Într-o săptămână-două, vom face nişte reaşezări de posturi în administraţia centrală, în aşa fel încât pentru cele 1500 de posturi care mai sunt necesare pentru a aduce primăriile respective la normativul minim de personal ca să poată să funcţioneze vom introduce regula de unu la unu”, a spus Dragnea.
Sunt examene fără candidaţi pentru ocuparea posturilor funcţionarilor publici?Răspunsul dacă este DA – trebuie mărit salariul.
Da mai puneti vreo doua taxe pe cei care mai produc cate ceva in tara asta ca sa puteti mari salariile la angajatii statului (politrucii democratiei romane).
Ma bucur sincer, chiar ma bucur cand vad cum o iau direct in bot votantii usl care au crezut toate povestile spuse cu nerusinare in campanie. Insa recunosc ca usl-ul si-a incalcat toate promisiunile si au aratat pe fata setea pt putere si bani mult mai repede si mai pe fata decat as fi crezut eu. Dupa 8 ani de opozitie baietii sunt infometati, au lasat deoparte orice farama de bun simt si au trecut direct la devalizarea tarii (ce a mai lasat pdl de furat).
fain ficior raducu nost………….
ce-i al lui….e pus de o parte…….
Are dreptate dl. Radu Moldovan. Ca să avem o adminitraţie performantă funcţionarii publici trebuie să fie plătiţi decent. Cum să facem posibil acest lucru?
Prin două metode:
1. Să relaxăm fiscalitatea pe mediul de afaceri astfel încât firmele să poată plăti impozitele către bugetele de stat şi locale şi să înmulţim numărul contribuabililor;
2. Să facem o reformă adevărată în administraţia publică centrală şi locală. În acest sens văd următoarele căi de acţiune:
– regionalizarea să fie făcută după modelul polonez, între stat şi unităţile locale (municipii, oraşe şi comune) şă nu fie două entităţi administrative (regiune şi judeţ) să rămână numai regiunea;
– reorganizarea comunelor ( comasarea lor); se poate face după criteriul numărului de locuitori ( în Polonia nu sunt comune cu populaţia mai mică de 14000 locuitori) sau după puterea financiară ( aş stabili că poate exista comună dacă poate asigura salariile angajaţilor din 25-30% din veniturile proprii) Poate fi un mixt între aceste două variante, întâlnit în Germania, unde sunt comune mici cu primar şi consiliu local onorific cu toate serviciile de specialitate arondate unei comune mai mari din vecinătate ( o mică explicaţie: ce comună îi aia care nu are venituri proprii să nu-şi poată plăti nici măcar salariile funcţionarilor, şi aceia vai de capul lor???)
Funcţionarii care ar rămâne în administraţia locală ar putea fi plătiţi mai bine şi, pe cale de consecinţă, li s-ar putea cere şi muncă de calitate.
Cum ar putea să se întâmple aşa ceva , devreme ce şeful nou ales al unui partid din USL, are unic obiectiv un număr mai mare de consilieri şi primari aleşi sub aripa lui. http://www.timponline.ro/stelian-dolha-singurul-candidat-la-sefia-pnl-bistrita-nasaud-foto/
No sa-i vezi pe USL-isti facand asa ceva. Iti dai seama la o asemenea reorganizare teritoriala cati pica. Astia sunt in stare sa faca din fiecare sat comuna pentru asi putea rasplati lipitorii de afise electorale.
Subscriu, reforma dupa modelul polonez este solutia, fara „inflorituri romanesti” asa cum este obiceiul in Romania… Este un model care functioneaza si este implementat tot intr-o fosta tara comunista.
Tipic USL, dreptate pana la capat! Pt. ei :)))))))))))))
In timp ce angajaţii din mediul privat se chinuie sa supravietuiasca, chelnerul Raducu se milogeste vicepremierului Dragnea sa măsuri pentru a mări salariile bugetarilor. Mai exact nu salariile medicilor sau a profesorilor ci a functionarilor publici. Adica a celor din sistemul birocratic. Poate si a clientelei politice . Solutia e simpla: reducerea birocratiei. Decat multi, care sa taie frunze la caini si prost platiti mai bine putini eficienti si cu salarii decente.
ce idiot! In primul rand sa optimizeze si rentabilizeze activitatea functionarilor, si apoi sa ceara bani in plus. Niste taietori de frunze la caini, in frunte cu seful lor Moldovean