Actualitate

Raiul inocenţilor: cascadă din fibră optică, coloană luminoasă cu bule de aer, jucării colorate (FOTO)

Dacă vreţi să ştiţi cum arată raiul inocenţilor, trebuie să vizitaţi Centrul de intervenţie timpurie al Fundaţiei Inocenţi, amenajat pe strada Toamnei, într-un spaţiu pus la dispoziţie de CJ Bistriţa-Năsăud. Zeci de copii cu dizabilităţi sunt ajutaţi aici, gratuit, într-un mediu prietenos pentru ei, să facă progrese.

O lume minunată în care veţi găsi numai copii fericiţi. Aşa ar putea fi descris Centrul multifuncţional de intervenţie timpurie pentru copiii cu dizabilităţi de pe strada Toamnei în amenajarea căruia s-au investit fonduri nerambursabile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de terapie pentru copiii cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 0 şi 7 ani. Aici, ei pot face meloterapie, kinetoperatie au la dispoziţie o cameră de stimulare senzorială pe peretele căreia sunt proiectate imagini din pădure, are un pătuţ cu mingi colorate, dar şi o cascadă de fibră optică şi o coloană luminoasă cu bule de aer.

Directorul Fundaţiei Inocenţi, Marin Mic, a explicat că atât el, cât şi preşedintele Fundaţiei, Mike Caroll, visau de mulţi ani să poată asigura copiilor cu dizabilităţi condiţii moderne pentru terapie. „Am reuşit să obţinem o finanţare care nua r fi venit dacă nu găseam înţelegerea CJ care ne-a dat acest spaţiu în administrare pentru o perioadă lungă şi aşa s-au aliniat stelele şi pentru noi şi am reuşit să ajungem în această fază”, a spus Marin Mic.

După 18 ani în sistemul de protecţie al copilului, dintre care nouă ani la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi alţi nouă ani la Fundaţia Inocenţi, Marin Mic a spus că a ajuns la concluzia că intervenţia timpurie este esenţială în orice formă de dizabilitate.

„De-a lungul acestei lungi perioade de timp, am remarcat că o mare slăbiciune a sistemului nostru de protecţie erau serviciile pentru copiii cu dizabilităţi. Am reuşit, în 2004, cu ajutorul colegilor de la Direcţie să facem un prim proiect în parteneriat cu fundaţia. Atunci am transferat copiii cu dizabilităţi severe din Căminul spital Beclean. Am observat atunci că, cu cât se intervine mai devreme, cu atât sunt şansele de recuperare mai mari. În 2006, cu cofinanţare din partea Ministerului de Externe francez, am pornit acest program de intervenţie timpurie. Iniţial ne dorisem doar să găsim copii, lucrând împreună cu medicii de familie şi asistenţii sociali, şi să-i orientăm să ajungă la serviciile de care aveau nevoie. Foarte curând ne-am dat seama că nu prea sunt servicii şi atunci am decis să angajăm profesionişti care să lucreze cu aceşti copii. Am angajat kinetoterapeut, psihologi şi am derulat acest program. În fiecare an, am avut în jur de 70-90 de copii de vârste mici până în 10 ani. Nu am reuşit să atingem tot ce ne-am fi dorit. Există încă multe tipologii de dizabilităţi şi probleme de sănătate pentru care nu am avut suficientă calificare. Mai mult de atât, nu am reuşit să lucrăm cu copii foarte mici fiindcă e nevoie de o calificare superioară. În România, vârsta medie la care se poate pune un diagnostic e între 2 şi 3 ani. În ţările vestice dezvoltate, media e opt luni şi asta e ambiţia noastră”, a spus Marin Mic.

Directorul Fundaţiei Inocenţi a adăugat că, prin intermediul unui proiect care a început la 1 aprilie a.c., organizaţia a reuşit să obţină granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) şi un buget de 304.936,19 euro, din care 243.921,95 euro finanţare nerambursabilă şi 61.014,24 euro contribuţia Fundaţiei Inocenţi şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud. Proiectul este implementat în parteneriat cu Centrul pentru Intervenţie Precoce ”Voinicelul” – Chişinău (Republica Moldova) şi Asociaţia Ahead din Norvegia, în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2016.

„Ce vedeţi acum nu e nici început şi nici sfârşit. E doar o etapă. Nu e luat încă mobilierul. Abia în primăvară vom reuşi să achiziţionăm aparatură şi mobilier, din tranşa a doua, dar aceasta e partea văzută. E importantă. La fel de importante sunt şi formările. Colegii mei au început deja să beneficieze de formare din partea partenerilor din Republica Moldova care, poate o să vă surprindă, dar stau mai bine decât noi, şi a celor din Norvegia. Tot anul anul viitor ne vom ocupa de formare, de schimburi de experienţă. Avem deja o invitaţie din Franţa, vom avea formatori din America şi Norvegia. Dacă toate merg bine, ne-am dori ca la sfârşitul proiectului, în 2016, să putem coborî şi noi media de vârstă a copiilor până la sub un an. Poate că, la 8 luni, nu se va întâmpla prea curând. În proiect va fi şi un site specializat pe care specialişti din lumea întreagă vor putea posta informaţii la care să aibă acces specialiştii şi părinţii, va fi o formare cu partenerii noştri fiindcă nu e suficient să ai o insuliţă de oameni super calificaţi. E nevoie ca şi reţeaua din teritoriu să fie capabilă să orienteze aceşti copii spre noi. La sfârşitul lui februarie 2015, începutul lui martie 2015 vor fi sesiuni de formări cu medicii de familie şi asistenţii sociali din comunitate, sesiuni făcute de specialişti din Republica Moldova şi Norvegia”, a mai adăugat Marin Mic.

De asemenea, tot prin proiect va fi alcătuit un manual pentru cei care vor să creeze o asttfel de structură să o poată face cu tot cu instrucţiunile necesare pentru buna ei funcţionare. „Dacă cineva vrea să facă astfel de structuri în comunitate, noi vom putea să-l învăţăm cum, să multiplicăm modelul adaptându-l la nevoile acelei comunităţi”, a adăugat el.

Directorul Fundaţiei Inocenţi a mulţumit constructorului Florin Oltean, care nici măcar nu şi-a încasat banii, dar care a lucrat, împreună cu firma lui, impecabil, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Centrului de Educaţie Inclusivă, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Direcţiei de Sănătate Publică, Primăriei Bistriţa, dar şi companiilor care au susţinut mereu activitatea fundaţiei: firmelor Leoni şi Comelf în mod special.

„Acest program este unic fiindcă funcţionează cu specialişti de la Fundaţia Inocenţi, dar şi de DGASPC Bistriţa-Năsăud. Nicăieri în România nu există un astfel de parteneriat. Asta spune foarte mult despre valoarea şi nivelul de înţelegere care există aici. Le mulţumesc foarte mult colegilor din Direcţie care au înţeles cât de important e să facem acest proiect împreună. Şi acest aspect a cântărit foarte mult când s-a făcut proiectul: faptul că există acest parteneriat unicat în România”, a spus Marin Mic.

Mulţumiri speciale i-au fost adresate şi fotografului american Mike Caroll, preşedintele Fundaţiei Inocenţi, care vine de 25 de ani în România, şi care a reuşit să mobilizeze comunităţi din mai multe oraşe din România, dar şi din SUA să sprijine cu adevărat copiii cu dizabilităţi. „Suntem stat membru al UE şi ar trebui de acum să ne descurcăm singuri. Până acum, Gala Moş Nicolae şi campania 2% sunt principalele surse de susţinere a programului, dar e foarte puţin, nu ne acoperă nici 25% din nevoi. Aşa că avem nevoie de finanţare în continuare şi trebuie să facem în aşa fel încât să ajutăm aceste familii care beneficiază gratuit de toate serviciile noastre. Ar fi dezonorant să le cerem bani fiind şi aşa încercate de soartă. Dimpotrivă, îi ajutăm de câte ori putem decontându-le transportul şi asigurându-le bani pentru medicamente, le împrumutăm aparatele, jucăriile”, a spus Marin Mic.

Majoritatea celor prezenţi, joi, la momentul festiv, începând cu viceprimarii George Avram şi Kiss Laszlo, şefi de instituţii descentralizate, oameni de afaceri şi membri ai Clubului Rotary au promis susţinere şi în continuare pentru ca Fundaţia Inocenţi să poată sprijini cât mai mulţi copii cu dizabilităţi neuro-psiho-motorii.

Reamintim că proiectul derulat de Fundaţia Inocenţi are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii şi facilitarea integrării sociale a copiilor cu dizabilităţi neuro-psiho-motorii şi familiilor acestora din judeţul Bistriţa-Năsăud, prin dezvoltarea unui program de intervenţie timpurie.

Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi 75 copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 7 ani care vor beneficia de servicii de recuperare (terapii), activităţi educaţionale şi consiliere. Un număr de o sută de părinţi  vor beneficia de informare, consiliere şi formare pentru a deveni co-terapeuţi, iar 116 specialişti  vor beneficia de formare privind problematica intervenţiei timpurii susţinută de Centrul pentru Intervenţie Precoce ”Voinicelul” şi Asociaţia Ahead. Serviciile sunt furnizate în Centrul multifuncţional de intervenţie timpurie şi prin intermediul echipei mobile de specialişti în cazul copiilor nedeplasabili.

Se va crea o reţea locală de specialişti (asistenţi sociali, medici, asistenţi medicali) care va furniza servicii de prevenire, identificare precoce a copiilor cu dizabilităţi neuro-psiho-motorii şi intervenţie şi se va crea un Centru de resurse în intervenţia timpurie care va colecta şi disemina informaţii în domeniu atât către profesionişti, cât şi către părinţi sau alte persoane interesate.

Fundatia Inocenti raiul inocentilor 2 raiul inocentilor 3 raiul inocentilor 4 raiul inocentilor 5 raiul inocentilor 6 raiul inocentilor 7 raiul inocentilor 8 raiul inocentilor 9 raiul inocentilor 10 raiul inocentilor 11 raiul inocentilor 1

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS