Scandalul legat de organizarea Raliului Femina în care o tânără fără permis a accidentat o femeie din public e departe de a se fi încheiat. În timp ce Poliţia a început o anchetă în care o cercetează pe pretinsa şoferiţă pentru vătămare corporală din culpă şi conducere fără permis, organizatorul Virgiliu Orza de la Automobil Clubul Român Bistriţa-Năsăud dă vina pe Serviciul Judeţean de Ambulanţă care nu ar fi vrut să intre în parteneriat cu ACR gratuit, aşa cum ar fi dorit organizatorul raliului.
Ca să aflăm cum stau lucrurile, am stat de vorbă cu managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, dr. Annabella Muzsi.
„Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud este o instituţie publică, subordonată Ministerului Sănătăţii şi aflată în coordonarea operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Fiind o instituţie publică, activitatea este reglementată de actele normative în vigoare. Misiunea principală a acestei instituţii este asistenţa medicală de urgenţă. Desigur că instituţia are şi activităţi secundare, cum ar fi transportul medical asistat, transportul neasistat, consultaţii de urgenţă, doar toate acestea sunt secundare misiunii principale şi se desfăşoară în condiţiile în care nu este lezată activitatea principală.
Principalele prevederi legislative care reglementează furnizarea asistenţei medicale la evenimente organizate sunt cuprinse în articolele 105 şi 106 din Legea 95, iar aceste articole prevăd atât drepturile, cât şi obligaţii pentru organizatori. Organizatorul are posibilitatea oricând, conform legii, să opteze între servicii publice sau private. Nu este restricţionat această opţiune şi, în momentul în care organizatorul unui eveniment consideră că activitatea noastră nu este ce s-a aşteptat, are oricând posibilitatea să se reorienteze. De ce subliniez acest aspect? Noi ca şi instituţie avem capacităţi limitate şi nu totdeauna putem deservi manifestările organizate, deşi facem tot ce ne stă în putinţă, având în vedere că în judeţul Bistriţa-Năsăud nu există entităţi private acreditate în domeniul asistenţei medicale de urgenţă. Sunt cele două entităţi din sistemul public integrat: Ambulanţa şi SMURD, privaţi în domeniul activităţii de urgenţă nu sunt.
Având în vedere că pentru aceste servicii se foloseşte infrastructura de specialitate aflată în proprietatea Ministerului Sănătăţii cu personal angajat care este adus din timpul său liber şi creează cheltuieli suplimentare unităţii, aceste contracte se desfăşoară, în baza prevederilor legislative, contra cost. Costurile se stabilesc anual la nivel local pe baza cheltuielilor fiecărei instituţii şi sunt valabile un an calendaristic. Tarifele sunt stabilite fără profit, aceste sume fiind virate la bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii. Nu reprezintă câştigul SAJ Bistriţa-Năsăud. Totodată, aceste prevederi legislative, fiind stipulate în acte normative, nu pot fi aplicate arbitrar. Nu am posibilitatea ca şi conducător de unitate să aplic arbitrar legea, să folosesc dotările specifice şi personalul instituţiei în moduri neconforme cu legislaţia. Fiecare ambulanţă e dotată cu GPS care stabileşte exact locaţia ambulanţei şi se poate verifica ce anume a căutat echipajul respectiv acolo.
Fac apel public şi recomand celor care, pe viitor, doresc să organizeze astfel de evenimente ca, din timp, să se informeze asupra obligaţiilor lor. Unitatea noastră le oferă şi pe site-ul Ambulanţei şi personal dacă solicită toate informaţiile de care au nevoie pentru ca acel eveniment să fie asigurat din punctul de vedere al asistenţei medicale de urgenţă.
Aş vrea să mai adaug că este foarte important ca această asistenţă să fie asigurată de structuri acreditate în domeniu. Cei care furnizează servicii în medicină de urgenţă au acreditări în vigoare şi, înainte de a face contract, oricare dintre solicitanţi poate cere entităţii respective să prezinte acreditarea ca să nu fie ulterior acuzaţi că au contractat servicii de la entităţi care nu au dreptul la desfăşurarea acestei activităţi. Unde sunt oameni sunt şi riscuri foarte multe. Pot fi trei oameni şi unul să se împiedice. Dacă persoana respectivă s-a simţit în pericol, poate trage organizatorii la răspundere. Legislaţia este făcută ca să fie respectată, iar acreditările sunt date în context legislativ foarte bine definit.
Regretele tardive în caz de incident nu restabilesc nici sănătatea şi nu readuc viaţa unui om! Oricând, cu oricine se poate întâmpla orice! Din acest motiv, problema securităţii şi integrităţii persoanelor trebuie tratată cu maximum de seriozitate pentru a nu se repeta cazurileîn care subevaluarea riscurilor a dus la consecinţe ireversibile şi regretabile.
La noi în judeţ nu sunt entităţi private acreditate în domeniul asistenţei medicale de urgenţă, dar în Cluj sau Mureş sunt foarte multe. Dacă cineva doreşte, poate consulta paginile web ale CJAS Cluj sau Mureş unde sunt enumeraţi furnizorii privaţi şi există date de contact. Nu este obligatoriu să lucreze cu entităţile publice. În unele situaţii, entităţile publice nici nu au capacitatea fiindcă, în momentul în care survin mai multe evenimente, meciuri, festivaluri, etc., uniitatea publică ajunge la limita capacităţii operative şi această limită nu se poate depăşi fiindcă asistenţa medicală cotidiană trebuie deservită obligatoriu, iar capacitatea optimă zilnică nu poate fi interferată”.
Potrivit articolului 105 din Legea nr. 95/2006, republicată: „Asistenţa medicală de urgenţă la spectacole în aer liber, festivaluri şi manifestări sportive se solicită, obligatoriu, de către organizator pe baza unor contracte încheiate cu serviciile private sau publice de urgenţă prespitalicească. Autorităţile publice aprobă desfăşurarea acestor evenimente numai în cazul în care asistenţa medicală de urgenţă este asigurată în mod adecvat, conform normelor în vigoare”.
De asemenea, articolul 106 din aceeaşi lege spune că: „Serviciile publice de urgenţă pot presta servicii contra cost unor societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât serviciile de ambulanţă private, cluburi sportive sau instituţii, în vederea asigurării asistenţei de urgenţă în cazul unor manifestări sportive sau de altă natură, pe durată limitată, cu condiţia ca personalul şi mijloacele folosite în asigurarea evenimentului să nu fie restrase din resursele necesare asigurării asistenţei de urgenţă a populaţiei în intervalul respectiv”.
…..
Cum sa dai avizul la un raliu fara echipaj de ambulanta acolo? Doamne…
Din pacate il cunosc personal pe acest organizator, e … un om care nu are nicio treaba cu condusul ….
…auzi , am auzit ca nu are nici macar permis