În urma sondajului făcut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pentru stabilirea numelui Centrului Cultural care se construiește în clădirea în care a funcționat Cinematograful Dacia, prin care bistrițenii au putut vota online pe site-ul CJ varianta preferată, a reieșit că majoritatea își dorește păstrarea denumirii ”Dacia”.
Consultarea publică a început luni 29 februarie și s-a încheiat în 10 martie la ora 23.59. Cele trei variante oferite de CJ: Centrul Cultural ”Transilvania”, Centrul Cultural ”Dacia” și Centrul Cultural ”Valeria Peter Predescu”, însă au putut fi propuse și alte nume.
Rezultatele votului, anunțate de Consiliul Județean: 1. Centrul Cultural ”Dacia” – 3.651 voturi; 2. Centrul Cultural ”Transilvania” – 497 voturi; 3. Centrul Cultural ”Valeria Peter Predescu” – 216 voturi.
”În perioada imediat următoare vor fi derulate procedurile cu privire la propunerea numelui de Centrul Cultural ”Dacia”, urmând ca această denumire să fie supusă votului consilierilor județeni la următoarea ședință ordinară”, a precizat CJ Bistrița-Năsăud.
Opiniile cetățenilor sunt cele mai importante și mă bucur că ideea de a stabili împreună cu oamenii lucrurile importante pentru comunitatea noastră a suscitat interes și din partea cetățenilor” – președintele CJ Radu Moldovan
Centrul Cultural ”Dacia” va avea o sală de cinema 3D cu 170 de locuri care va purta numele ”Adrian Pintea”, o sală de spectacole cu 330 de locuri care se va numi ”Valeria Peter Predescu” și o sală de repetiții și evenimente.
VEZI și: Votez pentru Cinema Dacia
Ce va cuprinde centrul cultural
Lucrările de 4.762.907 lei din faza a 2-a (Sala A, Sala B şi hol plus dotări) pentru modernizarea clădirii fostului cinematograf Dacia și transformarea ei într-un centru cultural multifuncțional sunt executate de asocierea SC Romco System SRL – SC Audiotech Multimedia Group SRL din București, care a câștigat licitația și etapele de contestații în dauna SC Imobil Dan SRL Bistrița, care a realizat faza 1 a lucrărilor cu circa 1 milion de lei. Noul centru va fi gata până în iunie.
Sala A va fi sală de spectacole cu numele ”Valeria Peter Predescu”, sala B și cabina de proiecții devin sală de cinema 3D cu denumirea ”Adrian Pintea”, iar sala C va fi sală de repetiții și evenimente. În hol și zona de acces vor funcționa o cafenea și un popcorn-bar, deservite de agenți economici specializați.
Se fac lucrări la sala de cinematograf, camera de proiecții și zona de hol (cafenea, casă de bilete, garderobă) și modificarea sălii de spectacole, pe 1.955,43 mp. Investiția mai constă în: demolarea pereților de compartimentare și a tavanelor, realizarea de pereți noi de compartimentare și tavan, refacerea instalațiilor electrice și de încălzire, instalații sanitare, refacerea finisajelor, desfacerea finisajelor în sala de cinema și a scenei aferente, extinderea scenei cu 1,1 m și realizarea unor gradene pentru vizibilitate mai bună, instalații de luminat, de semnalizare, de detecție în caz de incendiu, de climatizare, placaje de piatră naturală în zonele de acces, realizarea unui spațiu tehnic peste centrala termică, termoizolații, dotarea cu tehnologie modernă (proiector 2D/3D), sistem de sunet), instalații de sunet și lumini, rampă de acces. Se va face extinderea scenei din sala de spectacole cu 3,75 m și înălțarea ei cu 0,3 m, realizarea unui balcon în sala de spectacole.
Amenajarea centrului cultural multifuncţional în clădirea construită în a doua jumătate a anilor 70, unde a fost Cinema Dacia, presupune transformarea sălii A de proiecţii în sală de spectacole prin mărirea scenei existente, a sălii B în sală de cinema 3D, a sălii C în sală de repetiţii, realizarea unor vestiare pentru artişti, a unui corp de legătură cu scena, a unei scări de acces la etaj, unde vor fi birouri. În viitorul centru se va muta şi Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură. Accesul publicului spectator se va realiza din Bd. Decebal, printr-un portic în holul de primire. Aici va fi casa de bilete, zonă de unde se va face accesul în foaier sau în viitoarea cafenea, unde se poate ajunge şi din exterior atunci când nu sunt programate spectacole. Pentru funcţionarea noului centru cultural se va crea un acces şi din Aleea Trandafirilor, care va deservi angajaţii şi artiştii.
Din moment ce bistritenii au optat prin vot pentru pastrare denumirii de DACIA, ce rost mai are sa dai alte nume celor doua sali pentru a crea confuzie? Se pare ca rapsodul Pugna s-a molipsit de la Cretu si are fixuri la care nu renunta. In fond numele regretatei interprete de muzica populara Valeria Peter Predescu nu are nici o legatura cu fostul cinema DACIA. In schimb activitatea marii artiste populare are legatura cu scena Casei de Cultura din parc, iar acolo nimeni nu s-a gandit sa-i asocieze numele. Apoi nici numele lui Adrian Pintea nu se potriveste unei sali de cinema din Bistrita, avand in vedere ca actorul s-a nascut la Beius in judetul Bihor. Mai curand s-ar cuveni pentru sala de cinema numele lui Ion Fiscutean , avand in vedere ca acesta s-a nascut in Judetul Bistrita-Nasaud la Sanmihaiul de Campie. Asadar, cel mai bine este ca pentru cele doua sali sa se renunte la atribuirea unor nume de artisti.
Astept ca si Primaria Bistrita sa se consulte prin vot cu bistritenii, asupra felului in care trebuie sa arate asa zisul proiect de modernizare ( DEFRISARE) a PIETEI CENTRALE. Domnul Primar O. Cretu a comandat de unul singur un proiect prin care se vor taia 104 copaci se va scoate iarba, se vor desfinta rondourile cu flori, si se va dala, mineraliza, betona intreg perimetrul. Santierul de pe aprox. 2 ha va tine doi ani. Mai mult ; la dezbaterea publica pe acest proiect, domnul primar ne-a tras pe sfoara, si nu ne-a prezentat si celelalte variante. Avand in vedere lipsa de transparenta, chiar abuzul creat pe acest subiect, ,este absolut necesar ca cetatenii sa ceara administratiei, abrogarea aprobarii si votarii in CL a acestui proiect.
Normal ca a rămas ” Dacia ” !!.. Mai deranjant e ca ii se zice „Centrul Cultural” în loc de „Cinematograf Dacia ” .. lumea care trece vede scris și gândesc a fi sala de cultura de arte și nu de a fi cinematograf
Nefiind in stare sa construiasca ceva nou, acesti lideri mediocri ai judetului in frunte cu un chelner se „straduiesc” de ani de zile sa desfiinteze singurul cinematograf din judet, transformand sala mare de la CINEMA DACIA, intr-un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice desi aceasta sala nu are scena si nici posibilitate de extindere. Acum isi chinuie imaginatia sa gaseasca cele mai bizare nume pentru niste foste sali de cinema. La fel s-a intamplat si cu Biblioteca Judeteana mutata fortat in locul fostei filiale a BNR, dupa ce cladirea a fost reabilitata sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa, desi spatul era insuficient, iar acum se construieste un fel de improvizatie pentru depozitul de carti . Si aici un tembel a dat numele de „Sala Liviu Rebreanu” unui coridor de sticla, atasat de vechea cladire.
Asta e. Bine spunea cineva că, după o vizită într-un oraș ORAȘ, când te întorci acasă te iau depresiile. Avem de toate: Cinema 3D – folclor – burg – asfalt de toată jena – folclor – pasaje săsești – pavaje antitoc – struți – folclor – schulerwald – blocuri rurale colorate care mai de care – parc modern – Rapsodia – parodia vieții – folclor – societatea de concerte și iar folclor etc. Așteptăm ouăle de paști și putem fi dați ca exemplu de cum arată un oraș struțo – găină, pardon, cămilă. Țurai bade, no hai că ne vedem la căminul cultural din parc sau ăla de la Dacia!
Nu au amintit nimic de variantele propuse de oameni, atunci când se putea… a câștigat ce au vrut ei!!! Eu as propune sa-i spună Palatul Culturii 2! Ca cel nr 1 e în parc! :-p