În Parcul Național Munții Rodnei, cea mai mare rezervație din Carpații Orientali, în această perioadă zburdă în voie doar animalele sălbatice ieșite de la hibernat și se văd covoare întregi de flori care zâmbesc cerului. Întrucât iubitorii muntelui nu pot ajunge în această perioadă în zonă, pe creste mai ajung doar rangerii care monitorizează speciile protejate.
Directorul Administrației Parcului Național Munții Rodnei, Lucia Mihaela Poll, a declarat pentru Timp Online că instituția pe care o conduce nu și-a încetat activitatea. Dintre cei 16 angajați, cinci lucrează în zona Borșa. De când cu noul coronavirus, se lucrează la 80% capacitate în sensul că s-a redus timpul de lucru, dar este asigurată permanența.
”În această perioadă, monitorizăm speciile strict protejate, cum ar fi râs, urs, lup, pisică sălbatică. De asemenea, facem monitorizări la păsări. În această perioadă este rotitul cocoșului de munte, spre sfârșitul lunii va veni rotitul la cocoșul de mesteacăn. Tot timpul avem de făcut monitorizări. Colegii mei sunt în teren, fac ceva deosebit, iar pe pagina de Facebook a Parcului arătăm activitățile pe care le avem. Caprele negre nu au urcat încă pe piscuri. Iarna ele coboară în pădure, chiar săptămâna trecutăcolegii mei au văzut câteva pe Valea Vinului, în fundul Cormăii. Ele deocamdată sunt în zona împădurită. De asemenea în această perioadă au apărut brândușele, ghioceii, în general florile de primăvară. Narcisele sălbatice vor înflori din 10-15 mai încolo. Noi așteptăm, după ridicarea stării de urgență, pe toți iubitorii de natură, cu rugămintea ca turismul să fie responsabil pentru că sunt destui după care strângem gunoi. Noi sperăm că cei care vor veni nu vor mai arunca ambalaje, iar atunci când coboară de pe munte să coboare cu sufletul mult mai liniștit”, a spus Lucia Poll.
În această perioadă, Administrația Parcului Național Munții Rodnei caută soluții împreună cu Primăria Rodna să deblocheze cele trei drumuri de acces spre Masivul Saca unde înfloresc narcisele sălbatice, toate fiind pline de doborâturi de vânt.
Primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a anunțat că, anul acesta, nu va mai organiza festivalul narciselor și nici zilele comunei, banii alocați pentru cele două evenimente fiind redirecționați pentru gestionarea situațiilor de urgență cauzate de noul coronavirus.
Doar deocamdata animalele zburda in voie pana trece COVIDUL, dupa care se reia indeletnicirea lui PORCUS TURISTICUS si cea a braconierilor. Pana atunci rangerii sa fie totusi atenti sa nu calce in vreun lat sau o capcana ! Credeti cu adevarat ca parcul este protejat ?Cine doreste sa vizioneze pozele trimise de prietenul meu Marius Rus de la Ardeal Tv de acum doua saptamani o poate face cautand stirea pe pagina lui de facebook.. Ele au fost vizionate si de ministrul Apelor si Padurilor Costel Alexe si au fost retrimise de prsedintele verzilor domnul Florin Calinescu.
RANGER, rangeri, s. m. Soldat într-o unitate de șoc în armata americană. [Pr.: réĭnğăr] – Din engl. ranger. sursa: DEX ’09
ranger s. m. (cuv. engl.) Jandarm ◊ „Escaladarea fortificațiilor de la Pointe du Hoc de către o unitate de «rangers».” R.l. 7 VI 74 p. 6 [pron. rénger] DCR2 (1997)
Angajatii Administrației Parcului Național Munții Rodnei in care categorie intra? Soldati americani sau jandarmi?
Hai sa cautam nod in papura! Are vreo importanță cum se numesc sau este important ce fac? Covidul asta v-a afectat la creiere pe unii!
Din păcate, ai dreptate… Cu o singură rectificare : ăia de care zici nu-și iau beamveu, își iau „gip”. Beamveu îl iau pt odraslele lor certați cu școala și cu privirea goală și tâmpă
*certate