Știați că la câțiva kilometri de Bistrița se află un loc de o frumusețe aparte unde puteți ajunge pe jos, pe Via Transilvanica, cu bicicleta sau cu mașina? Este ”Râpa cu păpuși” de la Domnești, o rezervație naturală care se întinde pe două hectare.
Peretele vertical – cu nisipuri compacte – pe care se pot observa argile marnoase, marne, gresii şi gresii concreţionare care formează tot felul de figurine de diverse mărimi este vizibil din șosea.
Rezervaţia a fost descoperită de cercetătorul dr. Ioan Chintăuan care a vrut să-i spună inițial ”Râpa cu soldaţi”, pentru că pietrele păreau aliniate ca nişte soldaţi pregătiţi să meargă la luptă. Însă, după o cercetare mai amănunţită, şi-a dat seama că pietrele seamănă mai degrabă cu păpuşile ruseşti.
Cele mai expresive formațiuni de nisip cimentat, parte din rezervația naturală ”Râpa cu păpuși”, sunt ”Soldatul” și ”Femeia de piatră”, păstrate, în prezent, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud.
În anul 2000, această arie din satul Domnești, comuna Mărișelu, situată pe malul drept al râului Șieu, a fost declarată monument al naturii. A devenit un punct de atracție pentru turiști care au numărat aproximativ 46 de pietre mari cu diverse forme: păpuși rusești, ciuperci și capete de animale.
Este o rezervaţie de tip geologic, înscriindu-se în cea de-a treia categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Zona are o deosebită valoare ştiinţifică întrucât contribuie la descifrarea condiţiilor în care au fost depuse sedimentele, evoluţia fenomenelor de singeneză, diageneză şi epigeneză. Locuri cu astfel de pietre, au mai fost descoperite în ţara noastră, însă aceasta are un caracter special datorită concentrării tuturor acestor formaţiuni într-o singură arie, pe malul drept al râului Şieu.
Adaugă comentariu