Actualitate

Rareş Buhai, ofertă de la Facebook. Trei luni va lucra ca software engineer

Rareş Buhai, student în anul I la Massachusetts Institute of Technology (SUA), a experimentat încă din primul semestru cercetarea științifică, practică și interdisciplinară, lucrând alături de un doctorand la punerea în mişcare a roboţilor cu ajutorul algoritmilor.

Reporter: Cum e la MIT, cum ai fost primit acolo?

Rareş Buhai: Bine, la început a fost o perioadă pentru studenţi internaţionali în care m-am acomodat, dar în general se comportă foarte bine şi îi primesc cu braţele deschise şi pe cei din afară. Mai sunt şi alţi studenţi cu rezultate bune, nu sunt toţi olimpici, dar, da, când auzeau de rezultatele mele erau impresionaţi. La universitate e foarte bine. Am avut ocazia să fac acolo lucruri pe care nici nu mi-aş fi imaginat că le voi face. Cursurile sunt excepţionale, cu profesori care sunt, poate, cei mai buni din lume pe domeniile lor.

E ceea ce te aşteptai sau mai mult?

E mai mult decât mă aşteptam.

Colegii cum sunt, campusul?

Atmosfera e foarte frumoasă. Colegii mei sunt olimpici la tot felul de discipline, au făcut cercetare pe anumite domenii în timpul liceului, pe etaj cu mine stă un campion naţional la yoyo . Toţi studenţii sunt extraordinari. Tot timpul ai discuţii inteligente cu ei despre lucruri interesante. E un mediu foarte frumos. Am avut ocazia încă din primul semestru să mă implic într-un proiect de cercetare. Totul este foarte, foarte bine. Sunt asistent de laborator şi lucrez pe algoritm pentru deplasarea roboţilor pe partea de inteligenţă artificială. A fost foarte interesant şi voi continua proiectul şi după ce mă întorc din vacanţă.

Asta înseamnă că ai trecut de la partea teoretică la cea practică.

Da, aşa este. Îmi place foarte mult, am câştigat foarte multă experienţă, am lucrat foarte mult cu un student care îşi face acum doctoratul şi m-a învăţat foarte multe lucruri. A fost o experienţă foarte utilă.

Mai ai şi alte provocări profesionale? 

Da, la vară o să fac un internship la Facebook în Menlo Park la Headquarters. Sunt foarte curios cum va fi să lucrez într-o companie de talia aceasta. Voi lucra full time ca software engineer timp de trei luni. Ca să fiu acceptat, a trebuit să aplic. Am avut nişte interviuri care au constat din genul de probleme pe care le-am întâlnit la olimpiadă, deci nu a fost o problemă pentru mine, iar apoi am primit o ofertă.

Asta înseamnă că vei fi şi plătit de Facebook?

Da, la salarii foarte bune. În general îţi poţi alege un proiect pe care vrei să lucrezi. Acum, eu fiind student, nu îmi vor da libertatea să fac numai ce vreau eu, îmi vor stabili nişte task-uri, dar, din câte am înţeles, voi avea şi libertatea de a alege ce vreau să fac. Toţi cu care am vorbit mi-au spus că e o experienţă extraordinară.

Acasă cât timp stai, ce faci?

Stau timp de două săptămâni. Mă întorc pe 5 ianuarie 2016. Voi petrece cel mai mult din timp cu familia şi cu prietenii. Mi-a fost dor de casă. Din fericire, am putut vorbi aproape zilnic cu părinţii mei pe Skype.

5 comentarii

  • Ne mândrim cu geniile locale, dar realizăm că odată plecați peste hotare, nu se vor mai întoarce. Copiii lui Rareș se vor considera americani, vor veni doar în vizită în România, iar nepoții lui nici nu vor mai ști românește și vor avea dificultăți în a localiza pe hartă România. De fapt noi suntem pepiniera, i-am școlit pe banii statului român, ca la maturitate să beneficieze străinii de mințile lor luminate. Noi rămânem cu ciurucurile. Trist.

    • I-am scolit”” pe banii parintilor sai!!!totul au platit parintii lui : manuale, meditatii, deplasari si uneori chiar cazari….Fiti cinstiti si recunoasteti ca aceste performante se datoreaza doar copiilor si familiile acestora si nu mai saltati in onoare un sistem care nu naste decat nulitati si plafoneaza genii.

  • Sunt destui parinti bogati care, cu toata bogatia lor materiala, nu au reusit sa-si transforme copii in „Rares Buhai”. Este trist ca minimizati rolul enorm pe care l-a avut profesorul Constantin Galatan in formarea profesionala a lui Rares. El este ce care l-a format si care i-a trezit interesul pt informatica, la o scoala de stat. Nu desconsiderati importanta scolii de stat pe care a urmat-o Rares, care i-a oferit tot sprijinul si sustinerea in cariere lui.
    Din olimpicii generatiei lui, Rares este singurul care a ales sa plece sa studieze in afara tarii. Restul studiaza in Bucuresti (FMI Unibuc ) sau la Cluj, Iasi…. Si ei au fost acceptati sa lucreze (internship) la Google, Bitdefender, Intel, Microsoft si alte companii de renume international. Nu sunt ” ciurucuri” . Si ei fac parte din elita generatiei si au ales sa ramana in tara.
    Sa ne respectam mai mult tinerii si profesorii. Inca se mai invata in Romania in scolile de stat.

  • Bravo Rares!!! La cum pui problema sunt încrezător ca la un moment dat o sa vorbești cu ai tai, printr-un progrămel ultramodern creat de tine! Probabil un progrămel gen teleportare… Angelico… lasă parintii… ei si-au făcut doar treaba lor, ok! Ca au făcut sacrificiii, ca au făcut mai mult decât media… asta-i alta poveste… Bravo lor ca s-au sacrificat pentru copilul lor!!!
    Bravo profesorului… dar ca sa confirme ca e și el un geniu sa mai descopere și alți Raresi…acum e liber!
    Si… ca sa fiu „rau” pana la capat…Galatan si-a făcut job-ul de profesor, poate cu mai multe sacrificii decât alți profesori, poate puțin mai mult decât Costică Rus…dar sa nu uitam ca asta e rolul profesorilor!!!

    • Mai zorro, Galatan era coordonatorului lotului national de informatica inainte sa apara Rares. Nu te pune nimeni coordonatorul lotului doar ca vrei tu, ca in politica … Ce vrei tu sa mai confirme ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.