„Noi toţi vom avea nostalgia acestui băiat minunat. Pentru mine o să fie un om pe care nu o să îl uit probabil niciodată”, ne-a spus miercuri profesorul Constantin Gălăţan, coordonatorul lotului naţional de informatică al României, cel care l-a descoperit şi şlefuit pe Rareş Buhai în toţi aceşti ani.
În ochii acestui om modest s-a putut citi tristeţea apropiatei despărţiri profesionale de elevul care i-a adus probabil cele mai mari satisfacţii din carieră. Mai e puţin până când Rareş va absolvi liceul şi va părăsi România pentru ca să studieze informatica dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii.
„Sunt pregătit de olimpiadă, sper să am rezultate ca şi în anii trecuţi. Anul acesta voi putea participa doar la două concursuri la care sper să iau tot aur. Dacă aş avea rezultate bune la naţională, aş putea participa la Olimpiada Internaţională de Informatică din Kazakstan şi la cea a ţărilor din Europa Centrală care e în Cehia. Materia am parcurs-o, dar în fiecare an devine din ce în ce mai greu la informatică”, a spus Rareş Buhai.
Întrucât trei universităţi americane l-au anunţat deja că îl vor student, rezultatul de la olimpiada din anul acesta nu mai contează decât pentru palmaresul lui Rareş. „Ştiu deja că voi studia în SUA, am fost acceptat la la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University şi la Harvard. Încă nu ştiu la care voi merge. Contează şi bursa pe care o voi primi. Încă nu sunt 100% decis, dar 100% sunt decis să studiez în SUA. Am fost acceptat pentru rezultatele de până acum. Cele de anul acesta nu mai contează”, a spus Rareş Buhai.
Totuşi, Rareş a intrat din nou în cursă, decis să lase în urma lui un record greu de egalat şi mai ales de depăşit. „Faptul că Rareş a obţinut trei medalii de aur la olimpiada internaţională de informatică deja este o performanţă neatinsă de alt elev român, dar dacă vor fi patru, atunci va fi un record de nebătut, cel mult de egalat”, a adăugat profesorul Constantin Gălăţan.
Cu tristeţe despre momentul absolvirii lui Rareş Buhai ne-a vorbit şi directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, prof. Constantin Rus.
„CNLR marchează în fiecare an momentul în care elevii noştri pleacă la olimpiadele naţionale. Şi în acest an, avem pe listă 58 de elevi care participă la 66 de concursuri naţionale întrucât unii participă la mai multe. Noutatea acestui an ne onorează şi, în acelaşi timp ne întristează, faptul că portdrapelul delegaţiei olimpice a CNLR, Rareş Buhai, participă pentru ultima dată la o fază naţională. Rareş este, aşa cum bine ştiţi, campionul campionilor din România şi vreau să se audă şi să se ştie că acest tânăr extraordinar din Bistriţa este pe primul loc, de departe, în istoria olimpiadelor din România ca număr de medalii de aur câştigate. În ultimii trei ani a câştigat de fiecare dată câte trei medalii de aur, cu excepţia anului trecut când a luat şi una de argint. Oare să-l criticăm pentru asta?”, a spus Constantin Rus.
Miercuri, directorul CNLR le-a strâns mâinile celor 58 de olimpici naţionali, le-a urat succes şi i-a anunţat că îi aşteaptă înapoi, la şcoală, cu cât mai multe medalii strălucitoare la gât.
Cristiana Sabău
Acest baiat de AUR si inca vreo suta de mii, ca el, si din alte domenii vor pleca si noi ramanem cu cersetorii si politrucii. Era o vorba : muntii nostrii aur poarta, dar este valabila povestea trista si a tinerilor de AUR. Trista pt. Romania.
Descoperirea acestui exceptional elev apartine invatatoarei lui. Dansa l-a lansat pe orbita concursurilor si i-a format un background, inainte de gimnaziu era deja un nume national la matematica aplicata.
Felicitari baiete!
Este una din cele mai mari probleme ale Romaniei… si totusi este ignorata si nebagat in seama de parca am fi cea mai bogata tara de pe pamantul acesta. Oameni buni, pentru a pregati un om ca acesta se baga muuuuuuuuullllllti bani! Din bani vostri! Si pentru ce???? Ca sa plece oriunde altundeva si sa contribuie la dezvoltarea acelei societati??? (suna putin comunist dar asa e!!). Nu e vina lui, e vina amdinistratorilor acestei tari care sunt IMPOTENTI!