Actualitate

Răsadurile, mai scumpe ca anul trecut. Ce legume cultivă unii oameni, la bloc, pe balcon (FOTO)

Producătorii de răsaduri din județ au scumpit în medie cu 50 de bani firul de legume, dar chiar și așa la tarabele lor se formează cozi fiindcă multă lume a început să-și planteze grădinile sau să încerce diverse experimente cum ar fi cultivatul de legume pe balcon, la bloc.

Răsadurile de roșii, varză, vinete, castraveți, cimbru și busuioc sunt mai scumpe în medie cu 50 de bani pe fir fiindcă a crescut prețul la turbă și semințe, spun producătorii care susțin că anul trecut sacul de turbă costa 80 de lei, iar acum costă cel puțin 100 de lei.

Potrivit unei femei din Măluț, cine plantează acum roșii de toamnă, varză, vinete sau ceapă are toate șansele să se bucure de recoltă bună, soiurile de tomate fiind din sămânță românească, cum ar fi Inimă de bou, roșii roz, excelente pentru consum, dar și pentru bulion.

O altă femeie din Mocod, la taraba căreia e coadă la răsaduri, a spus că ceea ce vinde pe tot parcursul anului la tarabă, are și sub formă de răsad, aceasta fiind explicația pentru care vin mulți oameni să cumpere de la ea: ”Am scumpit răsadurile la alveolă fiindcă și pământul s-a scumpit. Turba asta, pământul pentru plante, de la 75 de lei balot, acum e 110 lei. Roșia la alveolă a fost anul trecut 1,5 lei, acum e 2 lei, dar la fir de pus în pământ e tot un leu. Doar la alveolă am scumpit”.

Răsadurile de la Șintereag – vinete, țelină, kapia, ardei roșu și verde, roșii- s-au scumpit în medie cu 50 de bani. Firul de roșie a fost un leu anul trecut, iar acum costă 1,50 lei.

În afară de cei care au grădini la țară, mai vin să cumpere răsaduri și orășenii. Cei mai mulți preferă plantele aromatice, dar sunt și unii care cultivă, la ghiveci, roșii cherry, spre exemplu, pe care le plantează în ghivece mai mici.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.