Social

Râul Bistrița Ardeleană, murdar și poluat, e casă pentru 85 de specii de păsări, majoritatea rare

Știați că râul Bistrița Ardeleană este casă pentru 85 de specii de păsări protejate Natura 2000? Apa tulbure, gunoaiele care se prind de maluri și stuful de care unii nu încap și-l aprind, toate devin capcane pentru micile înaripate. Este motivul pentru care Asociația Ruralis, parte din Rețeaua pentru Natura Urbană, face toate eforturile pentru a le inventaria și proteja.

Zilele acestea, când păsările revin din țările calde, Simona Păcurar, fotograf de natură urbană, nu lasă din mână aparatul. Le urmărește cu delicatețe peste tot, adună informații despre ele ca să finalizeze inventarul păsărilor de pe râul Bistrița Ardeleană.

”În Rețeaua pentru Natura Urbană, din care și Asociația Ruralis face parte, lucrăm la un inventar în ariile pe care noi le promovăm la Bistrița să devină arii naturale urbane protejate. Am reușit să terminăm inventarul păsărilor de pe râul Bistrița Ardeleană care este casă pentru 85 de specii de păsări și toate sunt protejate Natura 2000. Există o protecție care spune că habitatul în care au fost identificate merită să fie protejat mai departe”, a spus Simona Păcurar.

Întrucât în urmă cu câteva zile a fost sărbătorită Ziua Internațională a Apei, ea a dorit să tragă un semnal de alarmă legat de starea în care se află râul Bistrița Ardeleană.

”Să respectăm casa acestor păsări și apa. Pe râul Bistrița Ardeleană are casă pescărașul albastru, care este o specie vulnerabilă la nivel european. Suntem foarte bucuroși că am identificat trei cuiburi în care își va depune ouăle și o să aducă pe lume o nouă generație. E foarte frumos. Nu ne dorim betonarea malurilor râului deoarece el își construiește cuibul în mal, la o adâncitură de un metru unde depune ouăle. De asemenea, turbiditatea apei este o problemă pentru a-și lua hrana deoarece nu-i permite să aibă vizibilitate și să-și ia peștișorii din apă. Altă problemă sunt gunoaiele și îl împiedică să survoleze apa pentru hrănire. Altă specie emblematică pentru râu este rața mare. Este o specie protejată și cuibărește în stuf. Trag din nou un semnal de alarmă să nu se mai taie stuful, să nu mai fie aprins și să nu se depoziteze gunoaie pe malurile râului. Mai avem prundărașul guleraș mic, o specie foarte drăguță care locuiește pe pietriș, ciocănitoarea pestriță mare, codobatura care a venit de o săptămână din țările calde. Am mai observat stârc cenușiu, egretele sunt și ele prezente pe râul Bistrița”, a spus Simona Păcurar.

Zilele acestea, ea lucrează și la inventarierea păsărilor din Pădurea Codrișor unde, de asemenea, Asociația Ruralis face demersuri pentru a fi arie naturală urbană protejată. Aici sunt ciocănitori, sticleți, țicleanul care e singura specie care poate coborî pe trunchiul copacului cu capul în jos.

Toate aceste păsări minunate, care contribuie la menținerea biodiversității, luptă să supraviețuiască într-o lume care poulează tot mai mult și pare hotărâtă să le distrugă habitatele.

În 21 martie a fost sărbătorită Ziua Internațională a Pădurilor, ocazie cu care ONG-urile de mediu au atras atenția că 80% dintre speciile terestre trăiesc în păduri, iar în 1 aprilie vom sărbători Ziua Păsărilor.

20 comentarii

  • Multumim mult SIMONEI PACURAR pentru aceste lamuriri la care mai adaugam si sase specii de pesti din Bistrita noastra, insa amintim cititorilor ca proiectul falos al Primariei LINIA ALBASTRA va distruge totul in calea lui odata ce betoanele si alte praguri de fund vor inlocui vegetatia abundenta de pe maluri.
    Apar si parcarile de tip penelist facute in malul raului si e doar inceputul alungarii acestor specii .
    Mereu omul trebuie sa invinga cica NATURA si alte suflete insa ziua razbunarii a sosit si nimeni nu doreste sa inteleaga fenomenele.

    11
    96
    • Crezi ca tu esti atotstiutor? Multi inteleg foarte bine ce se petrece cu mediul,dar nu ne putem transforma in latratori permanenti ca suntem coplesiti de grijile zilnice,nu toti suntem pensionari sanatosi cu venit stabil fara grija zilei de miine.Pentru aceste motive esti moral obligat sa pastrezi o anume decenta in ton si exprimare.

      66
      4
    • Nu le știu pe toate, dar știu foarte multe. Așa că m-ai putea stima dacă nu vrei să mă admiri.

      5
      29
    • Culmea tupeului la noi la Bistrița au ajuns să se autodenumească ecologiști pescarii și vânătorii tocmai cei ce ucid animale. Cică „inspector” AJVPS adică ceva la o asociație privată care ucide animale sălbatice și aceștia au tupeul să vină să ne ți-nă nouă lecți !!!!!!!!!

      23
  • Bravo pentru rubrică, cu voința noastră se poate îmbunătăți calitatea râului Bistrița Ardeleană din toate punctele de vedere!!!

    13
    31
  • Sā audā și domnii Radu Moldovan și Ioan Turc si sa nu mai betoneze râurile judetului.
    Numai că politicienii romani in frunte cu Marcel Ciolacu sunt de o ignoranta si o obrăznicie inimaginabila.
    Un domn care e specialist in asigurări RCA si-a spus parerea despre cum ar trebui reglementat acest domeniu, iar Marcel Ciolacu zice “ dacă e asa de deștept acest domn, de ce nu vine el să conducă România?”
    Pai stie Ciolacu mai multe despre RCA decât domnul respectiv, stie Ciolacu mai multe decât Consiliul Fiscal, stie Ciolacu mai multe despre sănătate decât un specialist in domeniu?
    In loc să asculte si sa implementeze sfaturile specialiștilor, Ciolacu îi tratează cu dispreț, aroganta, si este iritat de faptul ca au îndrăznit sa spună ce trebuie făcut,
    Un asemenea lider, care nu asculta de cei care au pregătirea necesară este un lider care ia decizii proaste!
    M-am lămurit cu Marcel Ciolacu!
    Ascultați măi oameni de sfaturile specialiștilor! Primul Ministru, Președintele, Primarul, Președintele Consiliului Județean nu se pricep la toate!
    Nu au făcut 100 de facultăți sa le stie pe toate! Iar daca altul stie msi mult despre râuri, sau RCA asculta-l.

    39
    53
    • Ciolacu e un mediocru pe care partidul l-a făcut mare. Acest domn a fost șomer până la 37 de ani, iar astăzi e președintele PSD. A început o facultate privată neacreditată. Ăsta nu știe vorbi limba română, ce să cunoască el despre piața asigurărilor auto sau despre activitatea Consiliului Fiscal.

      43
      2
    • @Adrian C
      Bineînțeles, de acea e recomendat ca fiecare să se ocupe de meseria lui…. în ziua în care vom înțelege acest lucru acul direcției se schimbă radical, așa de simplu e.
      Unul dintre principiile UE-lui ca să-l facă funcțional e …. de aceea te plătesc ca Tu să-ți faci propria meserie.
      Se poate spune mai înalt dar nu mai clar.

      13
      17
    • Nu face-ți diguri lăsa-ți să vă alunece pământul cu tot cu case în râul Bistrița că vă este frică că vă astupă toate drenurile prin care vă căcați în râu. Va-ți făcut casele pe malul râului și în toate pădurile din Sudul Bistritriței cu care ați distrus mediul natural tâlharilor ! Dar să nu vă prind să veniți să cereți ajutoare când o să vă ieie casele la vale.

      64
      7
  • Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
    Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
    https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

    45
    3
  • Stimata Elvira.
    Nu ma dau a tot cunoscator insa te anunt ca sunt un cetatean voluntar foarte atent si cunosc bine legislatia iar prin actiunile intreprinse de-a lungul anilor in materie de MEDIU pot deja sa dau lectii necnoscatorilor pe aceasta speta dar si celor care in loc sa citeasca articolul se iau fix de cei care pot si stiu sa descrie in cuvinte ceea ce e de zis.
    Pana una alta te trimit sa studiezi Legea 107 / 1996 numita Legea APELOR.

    6
    66
    • Tocmai ai dat dovada ca nu ai inteles la ce ma refer.Ai capul mic si creierul sta lejer.

      47
      6
  • Eu va inteleg cu fauna sí biodiversificarea,dar unde Ati mai vazut mal Virgin de rau care strabate un oras? Toate raurile care curg in perimetrul oraselor sunt diguite fara vegetatie lastaris ,sunt arbori ,peluza ,banci,promenada. Numai in Bistrita van trebuie boscheti,lesuri,mizerie pe albia raului,sa nu stricam fauna. Lasati Virgin in afara localitati nu ín buricul orasului,mai mare rusinea! Voi ati vazut la Cluj, Oradea.Mures,etc unde curg raurile ín oras maluri cu stufaris,hoituri.lastaris ca lá noi,sa vede ca santem niste inapoiati,fara un pic de simt estetic. Ne place mocicosagul!

    17
    1
  • Strada Codrișor trebuie să fie redeschisă circulației auto fiindcă nu mai avem pe unde cicula prin oraș ați blocat totul. Zona de promenadă se poate face pe mal prin plasare de băncuțe iar strada să fie asfaltată pentru mașini astfel dacă vă duce puțin mintea împăcați și capra și varza.

    32
    2
    • Pentru ca locuitorii din toate cartierele Bistriței să poată ajunge la facilitățile de agrement din Codrișor trebuie construit Podul Rutier Stadionului între străzile Vasile Conta și Codrișor, un pod cu două benzi auto și pistă de biciclete,

      18
  • AJVPS si cu mine nu ucidem pestii din vreo placere anume ci din contra s-a acum patru ani a fost cea mai mare repopulare cu crap si caras al raului Bistrita si Sieu de dupa revolutie.
    Au fost soua repopulari una organizata numai de mine din cheta publica.
    Acuma puteti da minusuri stimati impostori si habarnisti, care nu faceti decat galagie de pomana prin taste.
    Presa a subliniat cu lux de amanunte atunci cu poze ceea ce s-a facut.

    1
    6
  • Cand va fi din nou abundenta de scobar in rau ,abia atunci ecologistii si-au facut treaba,sa populezi cu pesti nespecifici raului e o prosteala cu care sa te lauzi.Valabil pentru toate raurile.

    7
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.