Raul Gălan, care a primit anul acesta titlul de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, a rămas același tânăr modest care, în ciuda traseului profesional spectaculos, spune că meritele pentru ceea ce a devenit aparțin mai degrabă celor care l-au susținut și continuă să o facă.
Raul, bine ai revenit acasă? Ce faci, unde locuiești acum?
Sunt în SUA. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge în SUA, dar iată că am ajuns. Sunt asistent universitar și lucrez și în cercetare la Universitatea Michigan. După ce am terminat facultatea, doi dintre profesorii mei din Abu Dhabi unde am studiat, mi-au propus să rămân un an și să le fiu asistent la cursuri și să fac și cercetare. Deși eu nu voiam inițial să merg în mediul universitar, am hotărât să accept ca să văd cum e predatul, cum e cercetarea. Mi-a plăcut foarte mult, am decis să aplic pentru câteva universități. Am fost acceptat în Los Angeles și Michigan și am ales Michigan. A trecut deja un an și jumătate de atunci. Am făcut deja un master în sociologie, iar acum încep doctoratul, fac cercetare și predau. Am predat primul semestru de Statistică. Cred că a ieșit foarte bine din moment ce voi preda și în al doilea semestru aceeași materie.
Cum te simți acolo?
Sincer, din toate locurile unde am fost în SUA mi s-a părut cel mai ciudat. Societatea mi s-a părut diferită de Europa, cu avantaje și dezavantaje. Orașul în care locuiesc e unul universitar, sunt foarte mulți străini care stau acolo, iar în departamentul de sociologie sunt foarte multe fonduri dedicate cercetării internaționale altele decât SUA, profesorii sunt din toată lumea. M-au primit foarte bine toți cei de acolo. Cu studenții mă înțeleg foarte bine, fiind asistent sunt o punte de legătură între ei și profesori. Am fost extrem de impresionat de calitatea studenților atât profesională, cât și umană. Poate am avut eu norocul să am studenți buni. A fost ușor să lucrăm împreună într-un mediu mai mult colegial.
Ce înseamnă pentru tine titlul de Cetățean de onoare al județului?
Sincer, am fost foarte impresionat. Acest titlu reprezintă o onoare pentru mine, dar și o responsabilitate foarte mare pentru că sunt conștient că, în spatele meu, sunt zeci, poate sute de persoane care s-au sacrificat foarte mult sau care au muncit foarte mult pentru ca eu să ajung aici și să am aceste rezultate. De aceea, nu o iau foarte personal. Cred că sunt, în special, meritele comunității, ale familiei, ale profesorilor și ale prietenilor care au fost în jurul meu permanent. M-au încurajat, m-au susținut, m-au certat când a fost nevoie, au fost foarte onești cu mine și datorită lor am reușit, cred, să lupt cu slăbiciunile mele, continui să o fac pentru ca să devin mai bun și mai atent față de ceilalți.
Cum sunt sărbătorile acasă?
Încă nu am mers nicăieri altundeva de sărbători decât acasă. Nici nu pot să fac comparația și nici nu vreau să o fac. De fiecare dată vreau să vin acasă de sărbători pentru că Crăciunul nu mi-l pot imagina altfel decât să fiu acasă, cu familia, la Bistrița. Am venit de data aceasta cu prietena mea, e colegă cu mine la departamentul de sociologie, originară din Indiana, SUA. E și ea la doctorat, lucrează tot în cercetare. E prima oară când vine în Europa de Est și în România. Am fost împreună la Colibița. Este foarte impresionată până acum. Încerc să-i prezint cât mai bine locurile din care vin eu. Văzând locurile din care vin, poate să mă înțeleagă mult mai bine.
Ce vei face în viitor? Rămâi în SUA sau te întorci în Europa?
SUA au avantaje foarte mari. Deocamdată, până termin doctoratul voi rămâne în Michigan, însă vara vreau să vin în Europa, în România să fac cercetare. Încerc să nu mă rup de aceste locuri, să țin contactul cu ce e aici. În viitor nu știu sincer dacă vreau să rămân în SUA. Eu, în continuare, cred că aș vrea să mă întorc în Europa, nu știu exact dacă în România sau în altă țară europeană, dar cred că, în general, societățile europene sunt un pic mai potrivite pentru mine.
Pentru 2020 ce planuri ai?
Încerc să devin mai bun și în profesie, și în viața personală. Urmează să mă întorc în luna ianuarie în SUA pentru încă un semestru în care voi face cercetare și voi preda, iar în luna mai o să mă merg la Institutul de Științe Sociale din Hamburg unde am primit o bursă de cercetare pentru două luni, apoi încă puțin acasă, iar apoi înapoi în SUA. Încerc să profit de toate avantajele și de toate oportunitățile care se ivesc. Vreau să rămân conectat la tot ce se întâmplă în România. Citesc presa, ce se scrie în mediul academic pentru că eu cred că și experiența trăitului în România reprezintă o anumită expertiză unde eu sunt puțin deficitar. De-asta cred că, poate combinând o expertiză profesională dobândită în vest cu cea de viață de aici, am putea împreună să facem lucrurile să fie mai bune.
Raul, mulțumesc. Este o bucurie să stăm de vorbă de fiecare dată.
Eu vă mulțumesc. Doresc să urez tuturor sărbători fericite, iar la final de an poate că nu ar fi rău să avem un moment de introspecție să ne gândim la ce puteam face mai bine anul acesta și la ce putem face mai bine anul viitor.
CITEȘTE ȘI:
Pensionari , bugetari si asistati ! Ce ziceti ….ati vota cu un asemenea tanar ?
N-ai cum să-l votezi ecologistule.Nimeni nu pune pe liste tineri destepți.
Rămanem asadar cu ce avem Iursinti,Simionca ,Suciu si Denes…..
Noi votăm hoți și edili tâmpiți!
Ce intrebare prosteasca?!!! A pensionarilor si a asistatilor e viitorul?Puneti aceasta intrebare tinerilor dotati intelectual!!!
E tanar si e normal sa fie pur, ca si alti tineri dealtfel, cu trecere timpului si daca intra in politica are timp sa devina chitra, credeti cumva ca politicienii actuali nu au scoli ?
Fraiere Medve; intrebarea nu este prosteasca deloc. Cum tinerii nu prea sevesc votarea evident ca exista nucleul dur al pesede care iti marcheaza si tie viata. Insa cu analfabeti functionali ca tine nu are cum sa mearga bine nici tara . Asa ca ; Pe loc repaus !
Ce frumos colind
https://www.youtube.com/watch?v=qhqSrC4Xmtc
Se pare ca orice tanar care fuge sa-si faca studiile pe afara e privit la noi ca un geniu. Daca ai plecat din tara nu esti neaparat inteligent. Dupa numai un an si jumatate de SUA, vine acasa cu prietena lui – o negresa. Mai exista in baiatul acesta atasament fata de neamul lui ? Pot sa am incredere in parerile lui despre Romania? „Eu, în continuare, cred că aș vrea să mă întorc în Europa, nu știu exact dacă în România sau în altă țară europeană…” Sa fie sanatos si sa-si readuca capul pe umeri.