Când aţi început să faceţi sport şi ce v-a motivat?
Sunt din Bucureşti. Sport am început să fac acum 32 de ani, eu având 38 acum. Am început să fac sport ca să le dau peste nas doctorilor care mi-au spus că nu voi merge niciodată. M-am născut cu o luxaţie congenitală, iar pe vremea aceea modurile de a o trata erau foarte rudimentare sau nu existau deloc. Mulţi dintre cei care au aceeaşi boală cu mine – de vârsta mea, mă refer, sau chiar mai bătrâni – sunt în cărucioare cu rotile sau în cârje. Mobilitatea lor e foarte redusă. Eu însă, făcând sport, merg, alerg, urc pe munte, mai şi cad, înot, fac de toate.
Cum aţi aflat că aţi putea să vă rezolvaţi problema de sănătate făcând sport?
Am avut norocul să-l întâlnesc pe doctorul Soculescu, cel care m-a operat de şapte ori doar ca să pot merge, dând, la rândul lui, peste nas altor doctori mult mai celebri gen Pesamosca, şi mi-a spus că ar trebui să fac puţin sport, el recomanându-mi înotul. De acolo a plecat totul. Am înotat, am făcut polo, am început să merg pe munte, să alerg, am văzut că nu mi se întâmplă nimic rău şi am mers mai departe. După ce am terminat cu polo, am mers spre artele marţiale şi de acolo am ajuns în săli de culturism şi bodybuilding. Fitness nu prea exista la vremea aceea nici în lume, nu doar la noi. Uşor, uşor, am crescut cu această industrie. Cel puţin în ultimii 20 de ani am crescut împreună cu ea.
O industrie care acum e la modă. Cum au fost începuturile?
Începuturile au fost foarte ciudate pentru toţi. Dacă acum 20 de ani te uitai pe stradă şi vedeai un om alergând spuneai că e nebun cel puţin, competiţii de bicicletă sau maratoane nu existau la noi, sălile erau ruginite, iar internetul era prin conexiune dial-up şi stăteai câte o jumătate de oră să te conectezi. Când tastai fitness nu prea apăreau prea multe informaţii. La început, ca toţi cei care au intrat în această industrie sau hobby am experimentat şi am greşit, mi-am format un grup de elevi care învăţa în acelaşi timp cu mine. Unii aveau acces la cărţi din afară pentru că se duceau pe afară, îmi aduceau diverse cărţi şi cursuri. Apoi am absolvit cursurile de instructor de fitness şi bodybuilding ale federaţiei române de profil şi am terminat şcoala naţională de antrenori, singura care îţi oferă calitatea de antrenor în România. Ulterior am participat la foarte multe cursuri, am o grămadă de certificări. Totul evoluează şi am ajuns să fiu un antrenor foarte cunoscut prin foarte multă muncă. Apoi, consider că sunt la locul potrivit întrucât activez la cel mai mare lanţ de săli de fitness din România, iar posibilitatea de a creşte e foarte mare fiindcă ei sunt cei care dau trendul. Cei mai buni sunt promovaţi.
Aveţi vedete printre clienţii dumneavoastră?
Mi se spunea „antrenorul vedetelor”, bine, împreună cu alţii. Am lucrat cu personalităţi. Vedetele vin şi pleacă, personalităţile sunt cele care vin, stabilesc trendurile şi devin modele şi mă refer la Andreea Marin, Dan Bitman, Anca Badiu, Cătălin Dancu, Gabriel Biriş şi la mulţi alţii. Paleta de personalităţi e foarte mare. Sunt oameni care, prin modul în care arată şi se poartă, propovăduiesc un stil de viaţă sănătos. Sportul înseamnă un stil de viaţă sănătos, nimic altceva.
Ce v-a determinat să scrieţi o carte şi să o promovaţi în ţară?
Nervii, sau ca să înţeleagă toată lumea, dracii. Când te interesezi de un domeniu te apuci şi cauţi pe internet sau prin cărţi scrise de alţii. Cărţi scrise de alţii sunt o grămadă, dar nu în România, internetul abundă de prostii. 90% din ce găsim pe internet sunt contradicţii şi prostii, iar lucrul acesta nu este rău fiindcă te pune să gândeşti, să încerci să afli ce e adevărat şi ce e fals. Din păcate, pe foarte mulţi îi derutează. Lipsa cărţilor în limba română în acest domeniu m-a determinat să vreau să scriu una. Faptul că am avut ce să pun în interior a fost al doilea element, iar experienţa ca instructor şi formator de instructori şi-a spus cuvântul şi a rezultat forma finală a acestei cărţi.
Vreţi mai mult decât să lansaţi o carte, respectiv să creaţi o mişcare aici, la Bistriţa?
Sunt foarte fericit să constat că şi la Bistriţa munca mea se cunoaşte, sunt destui absolvenţi ai şcolii de fitness din care fac parte, absolvenţi care antrenează oameni şi duc mai departe ideea unui stil de viaţă sănătos peste tot. Cartea am simţit nevoia să o lansez în mai multe oraşe din ţară – sunt într-un turneu – pentru că toată lumea să plânge pe bună dreptate că ceea ce se întâmplă important în acest domeniu e doar în Bucureşti. Eu vreau să se întâmple lucruri importante peste tot în ţară fiindcă oameni sunt peste tot, iar sportul şi stilul de viaţă sănătos trebuie propovăduite în absolut toată ţara. Toţi oamenii merită să ştie că există alternativă la canapea şi fast-food.
Să se îngrijoreze proprietarii de săli din Bistriţa? Aveţi de gând să deschideţi vreo sală nouă?
Aici nu. Vreau să colaborez cu cei care au deja săli deschise şi vor să îşi lărgească opţiunile pe care le oferă clienţilor lor. Eu nu voi deschide niciodată o sală. Rolul meu în această industrie este să ofer informaţie şi să formez antrenori şi să ajut la deschiderea oamenilor pentru această industrie, nu să devin patron.
Care este mesajul dumneavoastră pentru cei care nu s-au apucat încă de sport în general şi de fitness în special?
Eu le spun oamenilor că nu conştientizează problemele de sănătate pe care le au pentru că multe sunt ascunse şi, fără îndoială, se vor apuca de sport, nu doar de fitness, atunci când le va ajunge cuţitul la os. Din păcate, conştientizează destul de târziu această problemă. Cei foarte ocupaţi să câştige foarte mulţi bani vor petrece la fel de mult timp ca să-i cheltuiască pe doctori, spitale, recuperări, iar cei care nu au acum bani foarte mulţi nu ştiu ce vor face dacă nu vor fi conştienţi că trebuie să meargă mai mult pe jos sau să urce scările. Ideea de a face mişcare pentru o viaţă sănătoasă ar fi trebuit să o avem de la bunici şi străbunici care, fără să-şi dea seama ştiinţific, făceau multă mişcare la ţară, în curte. Noi, cei care stăm la oraş, facem puţină mişcare, din păcate, iar societatea se duce în jos foarte puternic.
La ce să se aştepte oamenii care vin să vă întâlnească vineri?
Vor primi o grămadă de cunoştinţe pe care le vor regăsi în cartea pe care o voi lansa, foarte multe cunoştinţe şi informaţii altfel în cadrul seminarului pe care îl voi ţine despre antrenament şi nutriţie. Aici va fi foarte important pentru că voi dărâma foarte multe mituri propovăduite de nutriţionişti şi farmacişti, oameni care vor să facă o grămadă de bani. De exemplu, vor afla de la mine că orice dietă e o prostie. Şi cu asta am spus tot, iar vineri veţi afla mult mai multe. Să fii sănătos presupune mult mai puţin decât îţi spun cei din jurul tău. La sfârşit, vom face un antrenament marcă înregistrată, de 30 de minute, foarte intens. În lumea fitnessului sunt cunoscut ca unul dintre cei mai duri antrenori. Asta se va vedea şi mâine de la ora 17.00 la Hotel Metropolis, dar va fi un antrenament cu zâmbetul pe buze care o să vă placă.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Destept om,se vede ca s-a luptat cu el insusi si cu boala ,care pana la urma a fost o provocare pentru el.Sunt de acord cu teoria potrivit careia,dieta e o prostie.IN schimb,SPORTUL e altceva…e viata!
Daca el considera ca dieta este o prostie, ar trebui sa citeasca mai mult, nu numai carti si reviste despre fitness! Daca te-ai apucat de sala tre sa te tii de ea mereu. Te-ai lasat? Ti-ai furat-o! Rau de tot. Esti de mai multi ani la sala si arati bine? Esti praf pe dinauntru! Nu crezi? Fa-ti analizele si iti garantez ca iti vei lua la bataie antrenorul personal. Vrei sa fii sanatos? Fa sport in aer liber, alearga iarna, du-te la munte, totul in aer liber! Preferi sala cu „aifoane” si alte fite, de genul masculi fiorosi cu tricouri fuxia si tot felul de expirate in colanti care se cred dive? Inseamna ca esti prost! Daca mai punem la socoteala si prafurile minune care dau dependenta, le spun ahtiatilor de sala ca se apropie mult mai repede de locurile cu verdeata!