Actualitate

Reabilitare termică a blocurilor, mai scumpă. Guvernul a majorat salariul în construcții

Costurile pentru blocurile care vor intra de acum în reabilitare termică la Bistrița sunt mai mari după ce Guvernul a mărit cuantumul salariului minim în construcții și a modificat cota de contribuție la asigurările sociale.

Consiliul Local Bistrița a avut pe ordinea de zi a ședinței din aprilie patru astfel de proiecte de hotărâri pentru blocuri de pe străzile Andrei Mureșanu, Calea Moldovei, Petru Maior, Castanului, Bulevardul Decebal, Gheorghe Pop de Băsești, Împăratul Traian, Ștefan cel Mare, Zorelelor, Clopoțeilor, Avram Iancu, Emil Gârleanu, etc.

”Având în vedere modificarea salarului minim pe ramura construcții, precum și modificarea cotei de cotribuție la asigurările sociale conform prevederilor O.U.G. nr. 114/2018 și faptul că obiectivele de investiții se află în procedura de atribuire a contractului de achiziție lucrări, se impune actualizarea devizului general”, a motivat primarul Bistriței inițiativa.

Consilierul PNL Ioan Peteleu a vrut să știe cine va suporta majorările cauzate de creșterea salariului minim în construcții.

Ioan Peteleu: ”Aceste majorări datorate creșterii manoperei la lucrările de construcții se vor regăsi și în cota de participare a cetățenilor la aceste investiții sau sunt suportate de către bugetul local, de către bugetul de stat? Nu ni s-a spus de către cine vor fi suportate aceste creșteri”.

Lia Ivașcu – director executiv Primăria Bistrița: ”Pentru că cetățenii participă cu cotă procentuală din investiție la cofinanțare, desigur și creșterile se reflectă procentual”.

Ioan Peteleu: ”Mulțumim Guvernului Dăncilă-Dragnea pentru aceste modificări legislative care scot în continuare bani din buzunarele cetățenilor”.

Cristian Niculae – viceprimar PSD: ”Participarea cetățenilor este de 3,5% din valoarea lucrării, deci nu va fi o creștere extrem de mare. Stați liniștit că va fi foarte puțin”

Reamintim că finanțarea pentru reabilitarea termică a blocurilor este asigurată astfel: 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat; 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – UAT şi Asociaţia de proprietari.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.