Reabilitarea barajului Colibița și amenajarea albiei râului Bistrița Ardeleană nu au deocamdată finanțare europeană întrucât JASPERS – parteneriatul de asistență tehnică între trei membri (Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții – BEI și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare -BERD) – nu și-a dat acordul pentru lucrările pe care Administrația Bazinală Someș-Tisa vrea să le facă pe cursul râului.
Sesizați de ONG-uri, consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord cu betonarea malurilor în zona orașului Bistrița, propunând mai degrabă ”o soluție prietenoasă cu mediul”, în traducerea ministrului Deneș ”niște pari între care să împletim niște nuiele”.
Supărat pe ONG-urile care ar fi băgat bețe în roate ministerului pe care îl conduce luând interviuri de la localnici cum că acest râu nu a creat niciodată probleme grave, Deneș s-a folosit de inundațiile din ultimele zile ca să se dezlănțuie împotriva organizațiilor de mediu și a JASPERS, care le ascultă. Ministrul a relatat că a vizitat firma Teraplast, obligată să facă un zid din saci ca să nu fie inundată societatea din Sărățel cu apele râului Bistrița Ardeleană.
”Pericolul a existat și a fost din cauza râului Bistrița Ardeleană. Și fiindcă fac referire la acest râu, vă aduc aminte de proiectul pe care îl avem la barajul Colibița și tot ce înseamnă Bistrița Ardeleană în aval de baraj. Se duceau intenționat anumite ONG-uri să ia interviuri la oameni ca să spună oamenii dacă își aduc aminte ca acest curs de apă să-i fi inundat vreodată. Uitați că a venit o situație nedorită, o situație pe care nimeni nu și-ar fi dorit-o, care ne arată o realitate de care nu putem să nu ținem seama: această Bistrița Ardeleană – pe care unii dintre ONG-iști consideră că nu trebuie să facem intervenții pe ea – ne-a arătat că poate să producă nu numai pagube materiale la această societate, dar a inundat și case în zona Prundului Bârgăului. Afluenți de-a acestui curs de apă din Prundu Bârgăului – pentru că nu au putut să intre în acest curs de apă neamenajat – au inundat câteva sute de case în Prundu Bârgăului.
Spun public și atrag atenția celor de la JASPERS, care sunt consultanții tehnici ai UE în România, pentru că am constatat că acești domni de la JASPERS sunt sensibili la două-trei-cinci reclamații pe care le fac anumite ONG-uri – și trag un semnal de alarmă public acestor reprezentanți că săptămâna viitoare voi face o sesizare premierului României, respectiv Bruxelles-ului, că întârzie nepermis de mult investițiile derulate prin fonduri europene. La întâlnirea avută zilele trecute cu specialiștii noștri, cei de la JASPERS, după ce am avut discuții cu AM-POIM, după ce am avut discuții cu dumnealor, ultima găselniță pe care au adus-o în față și au dezbătut a fost că trebuie să reanalizeze întregul bazin hidrografic al râului Someșul Mare. Nu este permis după ce îți derulezi în câțiva ani de zile – pentru că aceste proiecte sunt practic convenite cu dumnealor cu AM-POIM în urmă cu 4-5 ani de zile după ce ai cheltuit bani, ai făcut SF, ai soluția tehnică, în momentul în care să semnezi cererea de finanțare care trebuia semnată în urmă cu două săptămâni să vină să spună că trebuie să facă o reanaliză a întregului bazin hidrografic. Nu ne putem permite să mai avem această situație de nesiguranță pe care am avut-o zilele trecute pe tot ce înseamnă siguranța cetățenilor, a gospodăriilor, a activităților economice pentru că, de fapt, ce s-a întâmplat în zona Teraplast a fost tocmai din cauza acestui curs de râu Bistrița Ardeleană care, nefiind amenajată, nu a mai putut să intre în râul Șieu și sigur că a ieșit în zonele în care a fost mai ușor de ieșit, în zonele mai joase ca relief și atunci exista pericolul să fie inundată acea activitate economică.
Voi face o sesizare premierului și Bruxelles-ului pentru întârzierile nepermise și fără nicio justificare pe care le găsesc cei de la JASPERS care nu știu de ce pun în balanță și stau în discuție să pună în balanță două specii de pești care înțeleg că cei de la ONG-uri spun că ar exista în Bistrița Ardeleană și viața a mii de cetățeni care se află în proxima apropiere a acestui curs de apă”, a spus Deneș.
Întrebat ce măsuri poate lua premierul împotriva JASPERS (despre care puteți citi mai multe AICI), Deneș a răspuns: ”Eu, în general, sunt un diplomat și nu vreau să fac afirmații sau prespuneri când nu am dovezi concrete, dar pot să mă gândesc că reprezentanții de la JASPERS care nu pun piedici doar la proiectele pe care le derulează Apele Române prin POIM, ci piedicile din partea JASPERS sunt și pentru alte ministere care derulează proiecte pe bani europeni, așa că pot să mă gândesc și să presupun că li-i foarte bine acestor reprezentanți în România, sunt aproape de Europa, de Bruxelles și nu prea le-ar conveni să plece în Africa unde mai oferă consultanță tehnică și atunci se găsesc tot felul de tertipuri. Atitudinea lor e la toate cele 17 proiecte pe care noi le derulăm în prima etapă prin POIM. (…) ONG-urile au făcut tot felul de reclamații că nu știu ce specie de pește e în pericol fiindcă praful care rezultă din lucrările care se vor face la maluri va intra în contact cu apa și va periclita habitatul. Ce e mai important pentru noi? Pentru mine, când discut despre viața oamenilor, nu mai fac analize ce e mai important un pește sau un om. E clar că viața oamenilor e nenegociabilă și din acest motiv am spus că voi face o sesizare fiindcă nu se poate după ce ai convenit cu dumnealor să semnezi cererea de finanțare, acum să vină cu ideea că trebuie analizat întreg bazinul hidrografic al Someșului Mare. Se cheltuie bani pe documente, pe hârtii, după care să reluăm teoria încă o dată și să mai cheltuim alți bani tot pe documente și să nu facem nimic. Nu se poate. E inadmisibil!”, a spus Deneș.
Ministrul a vorbit apoi pe larg despre sesizările ONG-urilor la care a aplecat urechea JASPERS: ”Practic aceste ONG-uri doresc, de exemplu, intervențiile pe intravilanul Bistriței să se facă cu soluții prietenoase cu mediul, adică să înfigem niște pari în talvegul cursului de apă și în parii respectivi să împletim niște nuiele. Nu se poate. E neadmisibil! Cum să faci așa ceva când noi, pe cursul Bistriței Ardelene, intenționăm să facem un parteneriat cu Primăria Bistrița și, pe lucrările pe care noi le vom face pe zona de intravilan, să facă o zonă de promenadă în care omul să meargă să stea pe o băncuță, să vadă răsăritul soarelui, să se plimbe cu bicicleta? Cum să înfigi niște pari în talvegul râului și să împletești niște nuiele? E noaptea minții”.
Potrivit lui Ioan Deneș, ”cererea de finanțare trebuia semnată în urmă cu două săptămâni.
”Cei de la JASPERS, după ce am avut acum două săptămâni o întâlnire cu dumnealor în care au exprimat niște observații legate de alt proiect similar din țară, au decis să fie studiat întregul bazinul Someșului Mare, iar această soluție să fie aplicată în toată țara, la toate proiectele. S-a discutat despre un alt proiect din cele 17 și au zis să ne reapucăm de toate. Intenția lor ar fi ca proiectul să fie blocat, dar cât timp voi fi eu ministru la Ape și Păduri, tot ce ține de mine voi face ca aceste proiecte să nu se blocheze. Nu ne putem permite să ne jucăm cu viețile oamenilor. Nu putem obține banii fără acordul JASPERS, dar îi putem sesiza pe cei în fața cărora răspund despre aceste artificii pe care le fac dumnealor pentru a întârzia derularea acestor proiecte. Mă voi adresa Comisiei Ruropene și doamnei premier Viorica Dăncilă chiar săptămâna viitoare. JASPERS nu îți dă acordul când nu îndeplinești condițiile pentru un asemenea proiect, nu pentru că cineva dorește ca pentru acest proiect să nu fie semnată cererea de finanțare ca să-și mai prelungească dumnealor supervizarea. Următorul pas, proiect tehnic și execuție se face după ce ai contractul de finanțare semnat. Contractul de finanțare se semnează când JASPERS spune am semnat”.
Întrebat dacă, pe moment, proiectul e blocat, Deneș a răspuns: ”Dacă trebuia să se semneze acum două săptămâni și nu s-a semnat, două săptămâni e întârziat! A fost o discuție într-un grup de lucru, deocamdată nu am primit nimic semnat. O să vedem dacă afirmația verbală se concretizează și în scris. ”
Pentru reabilitarea barajului Colibița și lucrări pe Bistrița Ardeleană, Administrația Bazinală Someș-Tisa a cerut o finanțare de 50 de milioane de euro, așa cum Timp Online a scris AICI.
Deneș vrea să betoneze malurile râului și tehnicienii europeni îi zic: nu, tu trebuie să folosești geniu vegetal, să așezi fascine de salcie fixate cu pari tot de salcie care se prind, lăstăresc, se regenerează. Lucrarea este sigură, ieftină și de durată. Dar tu nu vrei asta că tu ești ministrul pădurilor și tu știi mai bine. Tu vrei beton că betonul învârte bani mulți, și în plus îmbătrânește, se fârâmițează și mai poți cere odată și încă odată că este de unde, Europa are bani destui. De ce să folosești fascine ieftine pe care le pui doar o singură dată? Ce nu pricepe Ministrul Pădurilor? Că butașii de salcie se bagă în mal, nu în roate și în pământ, nu în beton. O fi vreun tânăr deștept ca să-i explice?
Cine dracu v-a împins de la spate, de v-ați apucat de o lucrare atât de importantă, până nu ați avut aprobată finanțarea la o lucrare de importanță vitală pentru întregul județ. Vă dați seama că prin golirea barajului puteți să declanșați o catastrofă, deoarece scăzând presiunea unei cantități uriașe de apă asupra unei construcții de asemenea natură și stând așa mult timp, într-un zid de arocamente se pot produce modificări, care își arată efectele doar prin reumplerea cu apă a lacului? Pe voi v-a interesat doar să vă ascundeți promisiunile mincinoase, să vă lăudați din timp cu realizările guvernării voastre incompetente, nu interesul populației, care v-a cocoțat acolo unde sunteți!!!
Asta inseamna sa fii psdist incompetent.Ce treaba are acest denes cu mediul? (macar daca ar asculta sfaturile specialistilor)Ce cauta in guvernul Romaniei acesti oameni nepregatiti,pusi politic in functii de catre un hot din Teleorman?De ce sustin pe acest hot reprezentantii judetului nostru din psd?
Pricep de ce Ioan Deneș vrea să betoneze malurile. Betonul este cenușiu ca PSD-ul, care-i cenușiu ca Rovana Plumb. Geniul vegetal este verde, se înscrie perfect în peisaj, este ieftin. Nici nu te poți lăuda cu el, așa-i de discret. – Nu-i bun, decretează geniul din Beclean atârnându-și o betonieră la butonieră.
Pericolul pierderii de habitate este foarte mare si se resfrange asupra intregului teritoriu national in toate bazinele hidrografice. Un asemenea ministru betoneaza toata Romania. Normal ca numai comisia de mediu europeana il poate opri si sesizarile oamenilor care au si o leaca de stiinta in domeniul mediului. Ministru nostru fost acar la gara din Dej de unde dracu sa aiba ceva in comun cu mediul. Are noroc cu partidul care l-a cocotat temporar pe un asemenea post care cere multa carte.
Ministrul Apelor habar nu are care e diferența între talveg și albie minora. Talvegul e linia care unește punctele de maxima adâncime ale unei albii minore. Proiectele cerute e europeni se referă la albia minoră, nu la talveg! În Germania se baga buldozerele in betoanele de pe malul râurilor, se plantează vegetație forestieră și se amenajează zone inundabile, pline de pești și păsări sălbatice. Noi băgăm betoane cum făceau nemții acum 20 de ani. Știu ei ce știu când nu vor să finanțeze betonarea.
Neșansa Ministrului Pădurilor este de a fi fost angajat la căile ferate tocmai în perioada în care CFR-ul a trecut de la traversele din lemn la traversele fabricate din beton. Exceptând acest aspect ștrecul are destulă vegetație pe taluzuri. Dacă știi s-o observi poți da lecții și la alții. La Beclean chiar se zice că Fata Pădurii umblă noaptea horind pe ștrec.
Cum ar putea un tovaras subinjiner, cu scoala la seral, sa inteleaga ca vesticii au invatat din greseli si renatureaza raurile, in loc sa le regularizeze, pentru ca nici la dementi nu le mai trece prin minte sa distruga natura fara niciun rost. Problema omenirii este cum sa diminueze distrugerile inerente, provocate de activitatile la care nu poate renunta. Distrugeri doar de dragul banilor la partid, cum vrea Denes, nici nu intra in discutie.
Domnule ministru, fost electrician/electromecanic la triajul CFR Dej. Ascultați specialiștii! Vă propunem să disjungeți (dacă nu înțelegeți ce înseamnă, să rupeți în două) proiectul de reabilitare a barajului de amenajarea râului Bistrița.
Ce are sula ( barajul) cu prefectura ( amenajare rău). Proiectul cu reabilitarea barajului să meargă înainte, nimeni nu îl contestă, proiectul cu amenajarea râului Bistrița trebuie reevaluat. Nu vă cramponați de un proiect unitar, baraju-i baraj, cursul râului e altceva, poate fi tratat separat.
Faceți barajul și cu proiectul privind protecția cetățenilor pe râul Bistrița până la confluența cu râul Șieu mai vorbim.
Dacă vă cramponați de un proiect unitar, baraj + amenajare râu, sunteți niște ticăloși!
Mesajul care trebui inteles este ca daca ne straduim activ intrun ONG, putem salva mediu cu ajutorul UE fata de lacomia industriala si prostia care domneste actualul guvern. Felicitari ONGurilor care au semnalat nereguli unde trebuia!
deci, în concluzie, de vină sunt ONG-urile și agenturili; că doar guvernul de vrea binele, dar nu ni-l poate da cu forța.
Incompetența, prostia și tâlhăria sunt evidente încă din proiectul cauzei.
Întoarceți-vă la mama natură și nu vă puneți voi să-i schimbați regulile numai de ea știute.
Mii de ani lumea a trăită fără maluri de beton și a supraviețuit; e drept, cu multă prostie, dar nu știm dacă asta se datorează nebetonării malurilor.
Deci, in concluzie, maine mergem linistit la pescuit. Yea!
Bețe în roate bagă în primul rând lăcomia ministrului și a patronilor firmelor abonate la bani publici, deci și europeni, incompetența aceluiași ministru, care confundă specialiștii de la Jasper cu impostorii analfabeți din guvern și din instituțiile statului, pe care, îi amenință direct cu o relocare în Africa (ce să-ți spun) și prostia făloasă a acestui activist aflat pe culmea incompetenței!
În rest totul este OK, iar proiectul trebuia să se facă cu estimările inițiale ale bugetului, respectiv de 25 de milioane de euro! Punctum! Că oricum și acolo, în prețul inițial erau prevăzuți banii de furat! Că așa-i practica unora! Numai că Deneș s-a lăcomit și în pofta lui de bani mulți, ce s-a gândit? De ce să nu le luăm 50 de milioane de la europeni, ca să avem noi și firmele noastre agreate, ce fura?!
Numai că, în mintea lui a proiectat incompetență și asupra profesioniștilor de la Jasper, și asupra tuturor profesioniștilor europeni. Credea că aceia sunt ca la PSD: tot un impostor și un incompetent, plus niște hoți! Așa că a primit ce a semănat. NIMIC!
Ioane Deneș, pune-l pe fostul director la ABA SOMEȘ TISA, pe care ți l-ai luat consilier, Costică Sofronie, și bine ai făcut, să revină la proiectul inițial și renunță la betoane, dacă vrei să faci ceva pentru siguranța oamenilor! Nu te mai împăuna cu vorbe de clacă, că tu porți grija oamenilor, că pute a grup infracțional, iar Europa nu mai pune botul la hoțiile voastre de partid mafiot! Sau, așa cum v-a învățat Dragnea, finanțează fantasmagoria din pușculița de furat a PNDL-ului, ca să fii sigur că, mai devreme sau mai târziu ajungeți toți la Jilava: tu și prietenii tăi, dedulciți la furturi din bani publici!
Într-adevăr, domnul Costică Sofronie este un specialist de excepție. Jos pălaria! Ceea ce nu înțeleg eu este de ce în România specialistul de excepție trebuie să fie condus de un bou? Repet: în România de ce soecialistul de excepție trebuie să fie condus de un bou? Oare cu ce a greșit țara asta? Dacă aveți un răspuns la o întrebare retorică îl aștept.
Sofronie e specialist in distrus natura. Salasi un astfel de individ cu mentaliatate anacronica sa decida soarta ecosistemelor este ca si cum ai lasa un nazist sa se ocupe de protectia minoritatilor.
Orice peste e mai important decât Denes!